Pelletkachel fijnstof en gezondheid

Pelletkachel fijnstof

Wanneer je kiest voor een pellethaard kies je voor duurzame verwarming! Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat er in 2010, 30 miljoen kilogram fijnstof werd uitgestoten in Nederland. Iets minder dan 5% hiervan is toe te schrijven aan de uitstoot van burgers in de vorm van auto rijden, houtkachels en houtverbranding in open haarden. Bij de pelletkachel is de fijnstof uitstoot 80% minder dan de uitstoot van een houtkachel. Ter vergelijking: een houtkachel die 1.000 uur brandt stoot 3,5 kilogram fijnstof uit, een pelletkachel die 1.000 uur brandt stoot maar 0,68 kilogram uit. Daarbij heeft een houtkachel minder rendement dan een pelletkachel en zal dus ook meer brandstof gebruiken. Kortom, door een pelletkachel te kopen kiest je voor een duurzame oplossing. En wanneer je de houtkachel inruilt voor een pelletkachel dan vermindert de fijstof uitstoot, buitenshuis, met 80%. Bij het gebruik van een houtkachel wordt het binnenhuis klimaat sterk vervuilt door fijnstof. Bij een pelletkachel zal de vervuiling binnenshuis teruggebracht worden naar 0.

Voor mensen met bronchitis, astma en COPD, kan houtkachel fijnstof schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen tijdelijke klachten optreden aan de luchtwegen, maar ook tot blijvende longschade leiden. Wanneer je last hebt van bronchitis, astma of COPD is het belangrijk hierop te letten. De hoeveelheid fijnstof in de lucht en de tijd die je er mee in contact bent, bepalen het risico voor de gezondheid. En daarom kun je beter kiezen voor een pelletkachel dan voor een houtkachel. Voor meer informatie raden wij aan contact op te nemen met BlueSolid!

                pelletkachel en fijnstof | BlueSOlid          gezondheid en pelletkachel | BlueSOlid  

Pelletkachel fijnstof uitstoot

Een pellethaard is de schoonste kachel op hout, maar de pelletkachel fijnstof uitstoot is groter dan bij verwarming op gas of stroom. Maar vele malen kleiner dan bij een open haard, allesbrander of gewone houtkachel. Er zijn verschillende kachels die uw woning kunnen verwarmen: De eerste groep bestaat uit kachels die een ruimte verwarmen middels warme lucht, oftewel de luchtpelletkachels. De tweede groep omvat de CV kachels; deze worden in de woonkamer geplaatst. De derde groep wordt gevormd door de pelletketels. Deze nemen de volledige functie van je gas CV ketel over. Met deze groep kun je zonder gas je woning verwarmen en voorzien van warm tapwater op biomassa brandstof.

De pelletkachel fijnstof uitstoot is een stuk minder dan bij houtkachels doordat de pelletkachel verwarmd wordt door houtpellets. Deze houtpellets, ook wel korrels genoemd, beschikken over een gelijkmatige samenstelling en zijn geschikt voor een goede verbranding. Daarnaast is de verbranding optimaal door de automatische regeling van de kachel. Wanneer je meer wilt weten over de fijnstof uitstoot raden wij aan contact op te nemen met onze deskundige klantenservice. Zij hebben jarenlange ervaring en helpen jou graag verder!

Pelletkachel fijnstof | Voordelen

Een pelletkachel fijnstof heeft ook vele voordelen. Zo is het gebruik van een pelletkachel erg duurzaam en voordelig. Maar hoe duurzaam en voordelig? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet.

Zuinig

Vergeleken met een houtkachel is een pelletkachel een stuk zuiniger met hout. Bij beide wordt zo’n 85% van de energie uit hout gebruikt voor warmte. Bij een open haard is dit maar 10%. Dit is dus een groot voordeel van de pellethaarden.

Duurzaam

Daarnaast is een pelletkachel enorm duurzaam. Doordat hout als brandstof wordt gebruikt leidt dit tot minder uitstoot van CO2 dan verwarming op aardgas. De pellets die worden verbrand zijn vervaardigd door zaagsel van duurzame bosbouw te mengen met water en met hoge druk door een matrijs te persen. De uitstoot van een pelletkachel is CO2 neutraal. Dit wil zeggen dat de CO2, uitgestoten door een pelletkachel, in een periode van 10-40 weer wordt opgenomen door de bomen. Dit maakt dat pellets hernieuwbare energie zijn. Daarintegen is de CO2 cyclus van aardgas 1 miljoen jaar. Dit betekend dat de CO2, welke de laatste 60 jaar is uitgestoten door aardgas te verbranding, de komende mijoen jaar in de atmosfeer ophoopt. Deze ophoping van CO2 heeft de afgelopen 100 jaar de temperatuur op aarde 1,5-2°C doen stijgen.

Pelletkachel en gezondheid

Fijnstof is ongezond voor de mens ! Maar de hoeveelheid fijnstof afkomstig van pelletkachels is te verwaarlozen in vergelijing met wat de industrie uitstoot. Daarnaast branden er in Nerderland 1.000.000 houtkachels en ongeveer 50.000 pelletkachels. Aangezien de pelletkachel 80% minder fijstof uitstoot dan een houtkachel, komt het de gezondheid van de mens ten goede als de pelletkachel meer ingezet zou worden voor de verwarming van onze huizen.

Wanneer je vragen hebt over de pelletkachel fijnstof voordelen kun je altijd contact met ons opnemen. BlueSolid helpt je ook graag met de rookgasafvoer pelletkachel. Het is namelijk belangrijk dat je voor dit onderdeel specialisten inschakelt aangezien het een lastige klus is.

Pelletkachel en hoofdpijn

Bij lagere zuurstof percentage in een vertrek kan het gebeuren dat mensen hoofdpijn krijgen. Om deze reden is het wijs om voor een gesloten pelletkachel te kiezen, welke concentrisch wordt aangesloten. In het land waar de meeste pelletkachels branden (Italie) wordt het vanaf 2019 verplicht om pelletkachels concentrisch aan te sluiten. Dat is natuurlijk niet voor niets !

Stof allergie en pelletkachel

Mensen met een stof allergie zullen zich afvragen of een pelletkachel mogelijk is, zonder gezondheidsklachten te krijgen. Het antwoordt is dat het zeker mogelijk is maar kies dan wel voor een gesloten toestel.  Pelletkachels kunnen onderverdeelt worden in twee groepen:

  • Open toestel
  • Gesloten toestellen

Voor mensnen met een stof allergie is het aan te raden om voor een gesloten toestel te kiezen. Bij gesloten toestelen, welke concentrisch aangesloten worden, is de lucht aanvoer en rookgas afvoer hermetisch afgesloten van de woonkamer. Tevens is de pellettank volledig luchtdicht afgesloten. Deze factoren maken het onmogelijk dat er stof en/of geur in de woonkamer kunnen komen.

Een ander voordeel van gesloten toestellen is dat het stille pelletkachels zijn.