Pelletkachel fijnstof

Wanneer je kiest voor een pellethaard, kies je voor veilige verwarming! Onderzoek van het RIVM wijst uit dat Nederland, in 2010, 30 miljoen kilogram fijnstof uitstootte. Iets minder dan 5% hiervan is toe te schrijven aan de uitstoot van burgers. Dit is dan in de vorm van autorijden, houtkachels en houtverbranding in open haarden.

  • Bij de pelletkachel is de fijnstof-uitstoot 80% minder dan de uitstoot van een houtkachel.
  • Ter vergelijking: een houtkachel die 1.000 uur brandt, stoot 3,5 kilogram fijnstof uit.
  • En een pelletkachel die 1.000 uur brandt, stoot maar 0,68 kilogram uit.

Daarbij heeft een houtkachel minder rendement dan een pelletkachel. Daardoor zal zo’n houtkachel dus ook meer brandstof gebruiken.

Kortom, door een pelletkachel te kopen kies je voor een juiste oplossing. De fijnstof-uitstoot buitenshuis vermindert met 80%, wanneer je de houtkachel inruilt voor een pelletkachel. Bij het gebruik van een houtkachel wordt het binnenhuisklimaat sterk vervuild door fijnstof. Bij een pelletkachel zal de vervuiling binnenshuis teruggebracht worden naar 0.

Voor mensen met bronchitis, astma en COPD, kan houtkachel-fijnstof schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen tijdelijke klachten optreden aan luchtwegen, maar het kan ook tot blijvende longschade leiden. Wanneer je last hebt van bronchitis, astma of COPD is het belangrijk hierop te letten.

Het risico voor de gezondheid wordt bepaald door twee aspecten. Ten eerste de hoeveelheid fijnstof in de lucht. En ten tweede de tijd die je er mee in contact bent. Om die reden kun je beter kiezen voor een pelletkachel dan voor een houtkachel. Verder kunnen de kachelexperts van BlueSolid je meer vertellen over onderwerpen als veiligheid en duurzaamheid.

                pelletkachel en fijnstof | BlueSOlid          gezondheid en pelletkachel | BlueSOlid  

Pelletkachel fijnstof uitstoot

Een pellethaard is de schoonste kachel die uit hout de warmte haalt. De fijnstof-uitstoot van een pelletkachel is iets groter dan bij verwarming op gas of stroom. Maar: vele malen kleiner dan bij een open haard, allesbrander of gewone houtkachel. Hou er ook rekening dat fijnstof op zich niet schadelijk is. In onze omgeving is zeer veel fijnstof in de lucht. Veel mensen weten het niet, maar bij een stormachtige strandwandeling is het fijnstof gehaalte zeer hoog. Je moet dan denken aan zout kristallen, welke in de lucht hangen. Dit is absoluut niet schadelijk. En zo moet het ook bekijken bij houtverbranding. Zolang het fijnstof uit mineralen bestaat is er niks aan de hand. Zodra er aan het fijnstof schadelijke koolwaterstoffen gaan hangen dan wordt het een ander verhaal. Meer weten over dit onderwerp lees dan hoe onze pellet-ABC (katalysator voor onze pelletkachels) werkt

Er zijn verschillende pelletkachels die uw woning kunnen verwarmen.

  • De eerste groep bestaat uit kachels die de ruimte verwarmen middels warme lucht, oftewel lucht-pelletkachels.
  • De tweede groep omvat de CV-kachels; deze worden (ook) in de woonkamer geplaatst.

(De derde groep wordt gevormd door de pelletketels. Deze nemen de volledige functie van je gas-CV-ketel over. Hiermee kun je zonder gas je woning verwarmen en voorzien van warm tapwater op biomassabrandstof.)

De uitstoot van fijnstof is bij pelletkachels dus een stuk minder dan bij houtkachels. Dit komt omdat de pelletkachel verwarmd wordt door houtpellets. Deze houtpellets, ook wel korrels genoemd, beschikken over een gelijkmatige samenstelling en zijn geschikt voor een goede verbranding.

Daarnaast is de verbranding optimaal door de automatische regeling van de kachel. De kachelexperts van BlueSolid hebben veel kennis op het gebied van fijnstofuitstoot en veiligheid. We helpen je graag verder als je nog vragen hebt over fijnstof en duurzaamheid.

Pelletkachel fijnstof | Voordelen

Een pelletkachel heeft vele voordelen. Zo is het gebruik van een pelletkachel voordelig (zuinig) en sfeervol (echt haarvuur). Maar hoe zit dat met gezondheid of duurzaamheid? Is een pelletkachel duurzaam? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet.

Zuinig

Vergeleken met een houtkachel is een pelletkachel een stuk zuiniger met hout. De pelletkachel is evengoed minder vervuilend.

  • Bij een pelletkachel wordt zo’n 85% van de energie uit het hout gebruikt voor warmte.
  • Bij een ouderwetse open haard is dit maar 10%. Pellethaarden zijn duidelijk in het voordeel!

Vergelijking met aardgas

Al met al is een pelletkachel schoner dan een houtkachel. Nu is het tijd om een vergelijking te maken met aardgas. Houtpellets als brandstof leidt tot minder ophoping van CO2 in de dampkring. Aardgas is hier in het nadeel. Dat zit zo:

De pellets die worden verbrand zijn vervaardigd uit zaagsel, afkomstig uit herhalende bosbouw. Het zaagsel wordt gemengd met water en onder hoge druk door een matrijs geperst. De uitstoot van een pelletkachel geeft CO2, maar wordt uiteindelijk ook weer opgenomen door bomen:

  • De door een pelletkachel uitgestoten CO2 wordt in een periode van 10-60 jaar weer opgenomen, door de groei van bomen. Dit maakt dat pellets tot hernieuwbare energie behoren.
  • Daarentegen is de CO2-cyclus van aardgas 1 miljoen jaar. Dit betekent dat CO2 uit Groningen door aardgasverbranding een miljoen jaar ophoopt in de atmosfeer.

Ophoping van CO2 heeft de afgelopen 100 jaar de temperatuur op aarde 1,5-2°C doen stijgen.

Pelletkachel en gezondheid

Gezondheid staat centraal en fijnstof is ongezond voor de mens. Maar de hoeveelheid fijnstof afkomstig van pelletkachels is gelukkig te verwaarlozen. Vooral in vergelijking met wat grote industrieën en houtkachels uitstoten. Bovendien branden er in Nederland 1.000.000 vervuilende houtkachels en ongeveer 50.000 schonere pelletkachels.

Dankzij een kacheltransitie kan Nederland dus nog veel schoner worden en veel minder fijnstof uitstoten. Aangezien de pelletkachel 80% minder fijnstof uitstoot, is het de hoogste tijd voor een pelletkachel-revolutie. Zoiets kan de huidige leefomgeving van de mens flink verbeteren.

BlueSolid helpt je bij de aankoop en installatie van een pelletkachel. We ondersteunen onder andere bij de rookgasafvoer van de pelletkachel. Het is namelijk belangrijk dat je voor deze lastige klus erkende en gecertificeerde specialisten inschakelt.

Pelletkachel en hoofdpijn

Bij lagere zuurstofpercentages in een vertrek kan het gebeuren dat mensen hoofdpijn krijgen. Vandaar is het verstandig om voor een ‘gesloten’ pelletkachel me concentrische aansluiting te kiezen. Die concentrische aansluiting is niet voor niets verplicht in Italië. Dat land heeft de meeste pelletkachels ter wereld.

Stof allergie en pelletkachel

Mensen met een stofallergie vragen zich af of een pelletkachel mogelijk is zonder gezondheidsklachten. Het antwoordt is dat het zeker mogelijk is. Kies dan wel voor een gesloten toestel. Pelletkachels kunnen immers onderverdeeld worden in twee groepen:

  • Open toestel
  • Gesloten toestellen

Mensen met een stofallergie raden we de gesloten variant aan. Gesloten toestellen die concentrisch worden aangesloten zijn afgesloten van de woonkamer qua rookgasafvoer. Ook is de pellettank volledig luchtdicht afgesloten. Vanwege die factoren komen er geen stoffen en geuren in de woonkamer.

Een ander voordeel van gesloten toestellen is dat het stille pelletkachels zijn.