Hoeveel bespaart een pelletkachel?

Hoeveel bespaart een pelletkachel is een veelgestelde vraag. Het antwoord verschilt per situatie (stookpatroon, isolatie), daarom is een eenduidig antwoord lastig te geven. Om een inschatting te geven van besparing met pelletkachel, gaan we hieronder uit van de gemiddelde situatie in Nederland.

Aantal stookdagen in Nederland

In Nederland wordt ongeveer 220 dagen per jaar gestookt. De verdeling van stookdagen bij verschillende temperaturen is als volgt:

  • 160 dagen met een buiten temperatuur welke ligt tussen de 18 - 8°C (73%)
  • 40 dagen met een buiten temperatuur welke ligt tussen de 8 - 3°C (18%)
  • 20 dagen met een buiten temperatuur lager dan 3°C (9%)

Op basis van het aantal stookdagen kan de keuze gemaakt worden of de pelletkachel als hoofd of –bijverwarming zal dienen.

Altijd advies op maat 

Soms weegt de extra investering voor een zwaardere kW pelletkachel niet op tegen de meerkosten van het extra gasverbruik in de koude periode. Onze experts voorzien je graag van advies om samen tot de beste keuze te komen.

Gemiddelde verdeling gasverbruik

Het berekenen van de besparing begint bij je gasverbruik. Het is daarom handig om te weten hoe dit is opgebouwd. Gemiddeld genomen ziet dit er per jaar als volgt uit:

  • Tapwater: 100 m³/persoon op jaarbasis
  • Koken: 80 m³/jaar
  • Rest is dus voor de verwarming

Rekenvoorbeeld besparing

Gemiddeld genomen kun je ruim €720,- aan aardgaskosten uitsparen met een pelletkachel.

Het apparaat brandt dan ongeveer 7 uur per dag. Vermenigvuldig dit met het aantal stookdagen per jaar en je komt uit op een gemiddelde van 1540 branduren per jaar. Wanneer een pelletkachel correct is afgestemd op de woonkamer en isolatie, is het gemiddelde verbruik 600 gram pellets per uur. Daarmee komt het verbruik/jaar uit op ongeveer 1000 kg houtpellets, wat gelijk staat aan ongeveer €360,- per jaar aan houtpellets.

In dit rekenvoorbeeld is de besparing met een pelletkachel op verwarmingskosten ongeveer €360,- (€720 - €360).

De warmte van een pelletkachel wordt over het algemeen ervaren als comfort verhogend in vergelijking met gas. Gebaseerd op de gemiddelde besparing en de investeringskosten is de Julia Next een populaire keuze.

Pelletkachel kosten

Wil je meer weten over wat het kost om een pelletkachel te laten installeren in jou woning? Lees dan ook de BlueSolid blog over de pelletkachel Prijzen.

Interesse gekregen?

Ben je overtuigd geraakt en wil je een pelletkachel kopen? Vraag nu een offerte aan en ontvang binnen 3-5 dagen het totale kosten plaatje van BlueSolid.