Pelletkachel CV - Gasloos wonen en verwarmen 

Gasloos wonen is op het moment een hot item. Dat Nederland minder gas moet gebruiken staat als een paal boven water. Maar hoe gaan we dan onze huizen verwarmen en zonder aardgas douchen. Dat lijkt allemaal erg ingewikkeld maar is het op zich niet. Een pelletkachel CV kan prima de taken overnemen van uw gas CV ketel. Hieronder kunt u een aantal schemas vinden welke zijn opgedeeld naar functie gebasseerd op de wensen van de eindgebruiker.

 Pelletketel schema verwarmen en douchen  Pellet CV schema verwarmen met openverdeler
1.Pelletketel / tapwater boiler 2.Pelletketel / openverdeler
    
3.Pelletketel / tapwater uit hygiëne buffer 4.Pelletketel / CV buffer
Pelletketel met CV buffer en warm tapwater pompgroep
 5.Pelletketel / CV buffer / pompgroep 6. Pelletketel / buffer Hygiëne spiraal + spiraal

Pelletkachel CV aansluiten op uw CV installatie

Uw centrale verwarmingssysteem voeden met pelletwarmte is zeer goed mogelijk. Er kan gekozen worden uit twee varianten pellet CV ketels, te weten:

Pelletkachel CV moederhaard

Een pelletkachel CV moederhaard wordt als een houtkachel in uw woonkamer geplaatst. Tijdens het branden is de rustieke pelletvlam zichtbaar en geeft de pelletkachel CV directe stralingswarmte. Dit is dus vergelijkbaar met een traditionele houtkachel. Het grote verschil is dat uw centrale verwarming tegelijkertijd het hele huis verwarmt. In vergelijking met een houtkachel is het gebruikersgemak vele malen groter en het geeft meer comfort. U hoeft immers niet elk half uur een blok hout op het vuur te gooien.

Pelletketel CV

En pellet CV ketel is een gesloten en geïsoleerd toestel. Er zijn dus geen vlammen zichtbaar en de behuizing is van industriële aard. Geen ketel om in uw woonkamer te zetten, maar wel in een garage of bijkeuken. Door de hoge isolatie van de mantel geeft een pellet CV ketel nagenoeg geen warmte af naar de omgeving. Dit maakt een pellet CV ketel zeer geschikt om ook aan je tapwater behoefte te voldoen en zo zonder gas aan elke warmtebehoefte te voldoen. 

Pellethaard CV installatie

Een pelletkachel CV of pelletketel CV in een bestaand CV systeem inbouwen is een specialistische klus. Er zijn nogal wat beslismomenten waarin de juiste keuzes gemaakt moeten worden. Verkeerde beslissingen of gewoonweg niet weten welke beslissing genomen moet worden, zorgen gegarandeerd voor een systeem welke niet naar behoren gaat werken. Laat daarom het systeem ontwerpen door een specialist op het gebied van pellet CV ketels. In de volgende overzicht worden de verschillende opties besproken. Er worden een aantal configuraties getoond waarin de verschillende keuzemogelijkheden zijn uitgetekend in schema's. Voor het maken van een kostenberaming is het noodzakelijk, om per situatie, de gewenste keuzes te maken. Pas daarna kan er een betrouwbare offerte uitgebracht worden. 

Opmerking: Bij een CV moederhaard is het niet raadzaam uw warm tapwater te verkrijgen uit de pellet CV ketel. Immers, een moederhaard CV verwarmd ook door directe straling. Uw woongedeelte zal dus verwarmd worden wanneer er tapwaterbehoefte is, ook als de woonkamer reeds de gewenste temperatuur heeft bereikt.  

Vraag vandaag een gasloos wonen offerte aan

Wilt je weten wat gasloos wonen gaat kosten met een pellet cv installatie? Vul dan onderstaand aanvraag formulier in en omschrijf aanvullende wensen bij de opmerking. Binnen 1-3 werkdagen nemen wij contact met je op. 

Gasloos wonen offerte aanvragen

Pelletkachel CV met indirect gestookte boiler: Voor verwarming en warm tapwatervoorziening

Een pellet cv ketel kan ook voorzien in uw tap/warmwater behoefte. Omdat een pelletketel trager is met opstarten dan een gas CV ketel, kan deze niet functioneren als doorstroom toestel. Daarom wordt er meestal een indirect gestookte boiler geplaatst. Op deze manier is het mogelijk om ook uw warme douchewater op een comfortabele en goedkope manier te verkrijgen. Uw tapwater kan op meerdere manieren verwarm worden. In de volgende schema's kunt u de alternatieven bekijken.

Pelletkachel CV met boiler

Pelletkachel CV met hygiëneboiler: Voor verwarming en warm tapwatervoorziening

Indien u kiest voor een hygiëneboiler is het mogelijk om de CV bufferfunctie te combineren met de productie van warm tapwater. Door de CV buffer loopt, van onder naar boven, een roestvrije spiraal (de tapwater warmtewisselaar). Hierdoor stroomt het tapwater, dat in de gang naar boven verwarmd wordt, door het CV water.

 

Pelletkachel CV met CV buffer en pompgroep: Voor verwarming en warm tapwatervoorziening

Indien u kiest voor een CV buffer is het ook mogelijk om het warme CV water te gebruiken voor het verwarmen van tapwater. Het CV water wordt uit de buffer door een platenwisselaar gepompt. In de platenwisselaar wordt de warmte uit het CV water overgebracht naar het tapwater. De modulerende pomp past het pompvermogen aan naar de ingestelde temperatuur van het warme tapwater. Naarmate het CV water in temperatuur afneemt wordt het pompvermogen opgevoerd. Op deze manier blijft het gewenste warme tapwater constant op temperatuur.

Pellet CV ketel in combinatie met openverdeler: Voor verwarming

Indien u de pelletkachel CV alleen gebruikt voor het verwarmen van uw huis, zou u voor onderstaand aansluitschema kunnen kiezen. Om condensvorming in de warmtewisselaar te voorkomen, mag het retourwater niet met een temperatuur van onder de 55 graden celsius terugstromen in de pelletkachel CV. Om dit goed te kunnen reguleren, moet er een voorziening aangelegd worden om de retourtemperatuur te sturen. Er zijn verschillende methoden en deze hebben hun eigen voor-en nadelen. Deze moeten per situatie gewogen worden om tot de juiste oplossing te komen. Er is dus geen standaardoplossing voor verschillende situaties.  

Een van de oplossingen is om een openverdeler toe te passen met een tweede pomp. Deze wordt aangestuurd door een aanlegthermostaat die gemonteerd is op de openverdeler.

Pellet CV ketel met Buffer: Voor verwarming

Technisch gezien de beste methode om een pelletkachel CV aan te sluiten, is die waarbij gebruik gemaakt wordt van een CV waterbuffer. De buffer zorgt voor een balans tussen de warmtevraag (radiatorzijdig) en de warmteproductie (ketelzijdig). Hierdoor zal uw systeem rustiger werken en minder starts en stops maken. Ook is het mogelijk om een CV buffer met een extra warmtewisselaar spiraal uit te voeren. Hierdoor kunnen meerdere warmtebronnen aangesloten worden op één systeem. Bijvoorbeeld zonnecollectoren of een pelletkachel CV moederhaard.

 

CV pelletketel met Buffer voorzien van extra warmtewisselaar: Voor verwarming met CV ketel en moederhaard

Indien u meerdere warmtebronnen wilt gebruiken voor de verwarming, dan kan dat met een CV buffer die voorzien is van een extra warmtewisselaar spiraal. Op de spiraal kan een tweede warmtebron worden aangesloten in de vorm van een pellet CV moederhaard of zonnecollectoren.

Pelletketel CV met Hygiëne boiler plus zonnen coleector

Pelletketel CV assortiment

Klik op de volgende link voor het volledige overzicht van Artel pelletketels op CV bij BlueSolid.