Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ Pelletkachels  Warmtepompen
Een warmtepomp kopen zodat je goedkoper kunt stoken: het is altijd een verstandige beslissing. Maar...
Lees meer

Producten 1-24 van 26

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 26

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Welke warmtepomp past bij mijn woning?

Vaak willen mensen weten welke warmtepomp bij hun woning past, bijvoorbeeld hybride of all electric. Welke kies je en waarom? Allereerst geven we antwoord op de vraag wat een warmtepomp is. Het gaat om een apparaat dat bijvoorbeeld buitenlucht of de bodem gebruikt als energiebron.

Een lucht/water warmtepomp benut de lucht van buiten en zet dit om in energie (warmte), ook als het buiten koud is. Voor de omzetting wordt stroom verbruikt. De warmtepompen die de bodem benutten, zijn stukken duurder dan de systemen die de buitenlucht benutten. Vanwege die forsere investering kiezen mensen vaker voor de voordelige lucht/water warmtepomp.

Inhoud

Welke warmtepomp heb ik nodig voor mijn huis?
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp? Test
Hoe bereken je welke warmtepomp je nodig hebt?
De kosten van een warmtepomp

Welke warmtepomp heb ik nodig voor mijn huis?

  • Gezien de lagere prijzen en vlottere terugverdientijd kiezen wij eerder de lucht/water warmtepomp.

Dit is net een omgekeerde koelkast. De warmte van deze ‘kast’ gaat via leidingen naar binnen. Daar verspreidt een ‘warmteafgiftesysteem’ de warmte. Je kunt onder andere vloerverwarming of radiatoren rekenen tot een ‘warmteafgiftesysteem’.

Nu is het zo dat de warmtepomp een lagere watertemperatuur brengt dan de cv-ketel. Met een warmteafgiftesysteem als vloerverwarming werkt dat prima. Het wordt dan alsnog comfortabel warm in je woning. Met radiatoren lukt dit soms niet als het buiten kouder wordt. Daarom zeggen aanbieders van warmtepompen dat vloerverwarming een voorwaarde is.

Warmtepomp kopen met of zonder vloerverwarming

Er zijn altijd uitzonderingen en dat geldt evengoed voor de ‘voorwaarde’ van vloerverwarming. De lucht/water warmtepomp bestaat in verschillende vormen, zoals hybride en all electric.

Nu blijkt in enkele gevallen dat je bij een hybride versie prima kunt verwarmen met radiatoren. Daarvoor is het wél belangrijk dat je een test doorloopt. Verderop geven we aan hoe je dit kunt testen. Eerst gaan we in op de vraag:

Welke warmtepomp kies ik?

  • Wij raden aan om een hybride warmtepomp te kopen die all electric ready is.

Op die manier kun je makkelijk schakelen naar een all electric. Dat is verstandig, in tegenstelling tot gelijk radicaal voor all electric te gaan.

Hybride warmtepomp kopen

Bij hybride kan de cv-ketel tijdens flinke kou optreden als aanvullende ‘warmtegenerator’, naast de warmtepomp dus. Tijdens een gemiddeld stookseizoen zijn er maar weinig écht koude dagen. Daarom bespaar je met een hybride systeem sowieso al behoorlijk op je gasverbruik. De gas-cv-ketel hoeft immers nauwelijks in actie te komen.

All electric warmtepomp kopen

Let op, bij een al all ectric is de warmtepomp je enige warmtegenerator. Dan moet je zeker weten dat dit systeem bij jouw woning past. Met andere woorden: is deze variant geschikt om ook tijdens flinke kou je huis warm te krijgen? Dat hangt van verschillende variabelen af. Ontdek welke warmtepomp geschikt is in de test.

We hebben overigens ook een adviesblog geschreven waar we dieper ingaan op hybride of all electric.

Hybride of all electric warmtepomp, wat is beter?

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp? Test

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp? Test

Of je huis geschikt is, hangt onder meer af van de isolatiegraad, warmtebehoefte en het warmteafgiftesysteem. Een vast gegeven is dat je huis redelijk goed geïsoleerd moet zijn. Dat is echt de basis. Vervolgens kun je gaan testen of je huis geschikt is, met of zonder vloerverwarming.

  • Je gas-cv-ketel verwarmt het water voor je warmteafgiftesysteem standaard op een hogere temperatuur.
  • Test: stel de cv-ketel op een koude dag expres op een lagere watertemperatuur in. Kijk of je huis nog warm wordt.
  • Lukt het nu om het huis comfortabel warm te krijgen én te houden? Dan lijkt je huis geschikt een warmtepomp.
  • Waarschijnlijk werkt de hybride warmtepomp, aangezien je met een lagere watertemperatuur verwarmt.
  • De keuze voor de hybride warmtepomp is een verstandige, omdat de cv-ketel bij kan springen bij extreme kou buiten.

Welke huizen zijn niet geschikt voor een warmtepomp?

Regelmatig zie je met radiatoren dat het niet lukt om het huis met een lagere watertemperatuur te verwarmen. Vandaar dat vloerverwarming vaak geëist wordt als warmteafgiftesysteem. Toch zijn er eigenaren van goed geïsoleerde woningen die dankzij de test hebben ontdekt dat het hybride toch kan. Ze kunnen dan zomaar driekwart op hun gas besparen!

BlueSolid levert hybride warmtepompen uit voorraad die all electric ready zijn. Mocht je dus toch volledig gasloos willen verwarmen, dan kan dat nog. De switch is softwarematig, dus er hoeft weinig te gebeuren om te switchen. Wij zeggen: test eerst een stookseizoen of de hybride hulp nodig heeft. Het zou namelijk zonde zijn als je je cv-ketel te vroeg uit huis doet.

Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

De warmtepomp heeft zoveel voordelen dat het zeker verstandig is om een warmtepomp te nemen. Dit zijn de voordelen:

  • Je verbruikt minder gas
  • Energieneutraal wonen of bijna energieneutraal
  • Milieuvriendelijk voordeel en duurzaam wonen
  • Makkelijk te installeren, ook zelf
  • Gunstige terugverdientijd

Bekijk onze adviesblog over dit onderwerp:
Voordeel van een warmtepomp, waarom een warmtepomp nemen?

Hoe bereken je welke warmtepomp je nodig hebt?

Je weet intussen welke warmtepomp je nodig hebt qua type en hybride of all electric. Maar nu is het nog zaak om naar het vermogen te kijken. Je ziet immers verschillende warmtepompen qua vermogen, variërend van 5, 7 en 9 tot 12, 14 en 16 kW.

Hoe bereken je welke warmtepomp je nodig hebt? Je kijkt allereerst naar je huidige gasverbruik, vervolgens naar het verbruik zonder douchen. Daarna kun je een berekening maken op basis van deze cijfers en het aantal stookuren. Daar rolt dan uit welke warmtepomp je nodig hebt.

Hoe bereken je welke warmtepomp je nodig hebt

Wil je meer uitleg bij de berekening en het hele plaatje? Bekijk dan deze veelgestelde vraag over dit onderwerp:
Hoeveel vermogen warmtepomp: welk aantal kW heb ik nodig?

Tapwater

Naast de woning verwarmen kan het apparaat optioneel ook het tapwater verwarmen. Daarom kun je in de productconfiguratie (wanneer je een product aanklikt) kiezen uit tapwater of zonder tapwater. Het apparaat zonder tapwater is aanmerkelijk goedkoper.

Daarom kun je je afvragen of je voor tapwater moet kiezen. Het gaat immers om een relatief grote meerprijs. Dit terwijl het verwarmen van tapwater doorgaans maar een klein deel van de gasrekening vormt. Verhoudingsgewijs sla je de grootste slag met de 'basis'-warmtepomp.

Bij het apparaat zonder tapwater bespaar je namelijk al 1.100 kuub gas in het bovenstaande voorbeeld. Mét tapwater bespaar je eventueel nog eens 400 kuub gas (douchen), maar dat aandeel is dus duidelijk een stuk kleiner. Om die reden adviseren we 'zonder tapwater'. 

Wil je toch per se helemaal van het gas af, dan kun je een warmtepompboiler overwegen. Meer hierover beschrijven we in de adviesblog over tapwater:

Kan een warmtepomp ook tapwater verwarmen?

De kosten van een warmtepomp

We zeggen het zoals het is: een warmtepomp vraagt natuurlijk wel om een investering. Denk hierbij aan enkele duizenden euro’s. Bij het kopen van een warmtepomp moet je niet alleen kijken naar wat het kost, maar vooral naar wat het je oplevert.

Afhankelijk van de woonsituatie bespaar je met een lucht/water-warmtepomp tot vele honderden euro’s aan stookkosten per jaar. En bij incidentele piekprijzen soms zelfs per maand. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit dat de warmtepomp na een aantal jaar is terugverdiend.

Met een warmtepomp van BlueSolid haal je duurzame warmte in huis. Het is meer dan alleen beter voor het milieu; je bespaart er op de lange termijn nog eens geld mee ook.

Wat kost een warmtepomp

Merken

Klanten vragen af en toe nog of het merk wat uitmaakt, Artel of Vaillant? Op dat moment wijzen we naar de auto's van tegenwoordig. Er zijn nu heel veel merken die 'gewoon' goede auto's maken, écht goede. Er is sprake van nivellering, meer merken tikken hetzelfde (hoge) kwaliteitsniveau aan. 

Dat is ook van toepassing op warmtepompen. Waar er vroeger weleens uitschieters waren, zijn we positief gestemd over het huidige aanbod. Dat is te danken aan onder andere Europese normen. En zaken als regulering en certificeringseisen hebben evengoed hun werk gedaan.

Daardoor zijn er feitelijk nauwelijks tot geen verschillen meer tussen de merken, er zit hooguit verschil in de marketingboodschap en het marketingbudget. Bovendien komt het soms zelfs voor dat de oorspronkelijke onderdelen bij dezelfde fabriek komen. 

Samengevat zijn merkvoorkeuren vrij irrationeel als het om dit product gaat. Een Artel, Alpha Innotec en Mitsubishi zijn alle drie top. Hetzelfde mogen we zeggen van Vaillant, Remeha en Nefit Bosch. 

Voorraad

De groothandel BlueSolid® heeft hoge kwaliteit Artel-warmtepompen op voorraad voor particulieren, installateurs en bedrijven. De producten zijn daarmee vlot leverbaar. Het 'direct leverbaar zijn' noemen klanten dan ook als uniek voordeel. 

Dankzij de economische schaalgrootte van ons bedrijf hebben wij de mogelijkheid eerder en voordeliger af te nemen bij onze fabrikant. Dit leidt tot een aantrekkelijke voorraad om uit te leveren. Voorkom dat je een (half) jaar of langer moet wachten bij een concurrent, kies BlueSolid voor prachtige en vlotte verwarmingsoplossingen.  

Op dit moment leveren we aan particulieren, installateurs en bedrijven uit Nederland en België. Het installeren doen we voorlopig enkel in Noord-Nederland, vanwege de grote vraag. Bij aanvragen voor installatie verzoeken we al in het voorjaar of in de zomer je aanvraag te doen. In het najaar en in de winter kunnen er wachtlijsten ontstaan.