OPRUIMING: ZATERDAG 25 MEI vanaf 10.00 uur megaveel showroom-voordeel op 2e hands pelletkachels (weg = weg) | Openingstijden | pelletkachel kopen in mei = 100 euro korting op pellets (geldt voor aankoop kachel inclusief installatie: NextGen, NextWoody & NextElite)

Warmtepomp verwarmt duurzaam en zonder gas!

Top 5 warmtepompen

 1. Monoblock 14 kw - € 2700,- subsidie
  A+++
  artel monoblock warmtepomp | BlueSolid
 2. € 3.600,- subsidie
  A+++
  Warmtepomp monoblock
 3. ISDE subsidie €3.150,-
  A+++
  Monoblock warmtepomp om met hybride duurzaam te verwarmen
 4. Mono - 7 kw - €2850,- subsidie
  A+++
  7 kw warmtepomp van BlueSOlid
 5. ISDE subsidie €2.850,-
  A+++
  Artel monoblock warmtepomp | BlueSolid

 

Veelgestelde Warmtepomp vragen

Warmtepomp kosten?
Wat doet een warmtepomp?
Hybride warmtepomp nadelen?
Warmtepomp subsidie?
Warmtepomp vloerverwarming noodzakelijk?

Een warmtepomp kopen zodat je goedkoper kunt stoken: het is altijd een verstandige beslissing. Maar...
Lees meer

Welke warmtepomp past bij mijn woning?

Mensen willen vaak weten welke warmtepomp bij hun woning past, zoals hybride of all electric. Welke kies je en waarom? We geven eerst antwoord op de vraag wat een warmtepomp is. Het gaat om een product dat bijvoorbeeld buitenlucht of de bodem gebruikt als energiebron.

Soorten warmtepompen

Een lucht/water warmtepomp benut de lucht van buiten en zet dit om in energie (warmte). Ook als het buiten koud is. Voor dat omzetten wordt stroom verbruikt. De warmtepompen die de bodem benutten (bodemwarmtepomp), zijn stukken duurder dan de producten die de buitenlucht benutten. Vanwege die grotere investering kiezen mensen vaker voor de goedkope lucht/water warmtepomp.

Inhoud

Welke warmtepomp heb ik nodig voor mijn huis?
Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp? Test
Hoe bereken je welke warmtepomp je nodig hebt?
De kosten van een warmtepomp
Maakt de warmtepomp geluid?
Merken warmtepompen
Voorraad warmtepompen

Welke warmtepomp heb ik nodig voor mijn huis?

 • Gezien de lagere prijzen en snellere terugverdientijd kiezen wij eerder de lucht/water warmtepomp.

Dit is net een omgekeerde koelkast. De warmte van deze ‘kast’ gaat via leidingen naar binnen. Daar verspreidt een ‘warmteafgiftesysteem’ de warmte. Je kunt onder meer vloerverwarming of radiatoren zien als een warmteafgiftesysteem’.

Nu is het zo dat de warmtepomp het water op een lagere temperatuur brengt dan de cv-ketel. Met een warmteafgiftesysteem als vloerverwarming werkt dat prima. Het wordt dan alsnog lekker warm in je woning.

Met radiatoren lukt dit soms niet als het buiten kouder wordt. Daarom zeggen aanbieders van warmtepompen dat vloerverwarming een eis is.

Warmtepomp kopen met of zonder vloerverwarming

Er zijn altijd uitzonderingen en dat geldt net zo voor de ‘eis’ van vloerverwarming. De lucht/water warmtepomp bestaat in diverse vormen, zoals hybride en all electric.

Nu blijkt weleens dat je bij een hybride versie prima kunt verwarmen met radiatoren. Daarvoor is het wél van belang dat je een test doorloopt. We geven nog aan hoe je dit kunt testen. Eerst gaan we in op de vraag:

Welke warmtepomp kies ik?

 • Wij raden aan om een hybride warmtepomp te kopen die all electric ready is.

Op die manier schakel je makkelijk naar een all electric. Dat is verstandig, in tegenstelling tot gelijk radicaal voor all electric te gaan.

Hybride warmtepomp kopen
Bij hybride kan de cv-ketel tijdens flinke kou optreden als aanvullende ‘warmtegenerator’, naast de warmtepomp dus. Tijdens een gemiddeld stookseizoen zijn er maar weinig écht koude dagen. Daarom bespaar je met een hybride systeem al vrij veel op je gasverbruik. De gas-cv-ketel hoeft immers nauwelijks in actie te komen.

All electric warmtepomp kopen
Let op, bij een all ectric is de warmtepomp je enige generator van warmte. Dan moet je zeker weten dat dit systeem bij jouw woning past. Met andere woorden: is deze variant geschikt om ook tijdens flinke kou je huis warm te krijgen? Dat hangt van verschillende zaken af. Ontdek welke warmtepomp geschikt is in de test.

We schrijven trouwens ook een blog waar we dieper ingaan op hybride of all electric.

Hybride of all electric warmtepomp, wat is beter?

Klaar voor een warmtepomp? Test

Of je huis klaar is, hangt onder meer af van de isolatiegraad, warmtebehoefte en het warmteafgiftesysteem.

Een vast gegeven is dat je huis redelijk goed geïsoleerd moet zijn. Dat is echt de basis. Vervolgens kun je gaan testen of je huis klaar is, met of zonder vloerverwarming.

 • Je gas-cv-ketel verwarmt het water voor je warmteafgiftesysteem standaard op een hogere temperatuur.
 • Test: stel de cv-ketel op een koude dag expres op een lagere watertemperatuur in. Kijk of je huis nog warm wordt.
 • Lukt het nu om het huis lekker warm te krijgen én te houden? Dan lijkt je huis geschikt een warmtepomp.
 • Waarschijnlijk werkt de hybride warmtepomp, aangezien je met een lagere watertemperatuur verwarmt.
 • De keuze voor de hybride warmtepomp is een verstandige, omdat de cv-ketel bij kan springen bij extreme kou buiten.

Welke huizen zijn niet geschikt voor een warmtepomp?

Je ziet met regelmaat dat het met radiatoren niet lukt om het huis met een lagere watertemperatuur te verwarmen. Vandaar dat vloerverwarming vaak geëist wordt als warmteafgiftesysteem.

Toch zijn er eigenaren van goed geïsoleerde woningen die dankzij de test ontdekten dat het hybride toch kon. Ze kunnen dan zomaar driekwart op hun gas besparen!

BlueSolid levert hybride warmtepompen uit voorraad, die all electric ready zijn. Mocht je dus toch volledig gasloos willen verwarmen, dan kan dat nog. De switch is via software, dus je hoeft weinig te doen om te switchen.

Wij zeggen: test eerst een stookseizoen of de hybride hulp nodig heeft. Het zou namelijk zonde zijn als je je cv-ketel te vroeg uit huis doet.

Is het verstandig om een warmtepomp te nemen?

De warmtepomp heeft zoveel voordelen dat het zeker verstandig is om een warmtepomp te nemen. Dit zijn de voordelen:

 • Je verbruikt minder gas
 • Neutraal wonen qua energie of bijna neutraal
 • Beter voor het milieu en duurzaam wonen
 • Simpel te installeren, ook zelf
 • Verdient zichzelf vrij snel terug

Bekijk onze adviesblog over dit onderwerp:

Voordeel van een warmtepomp, waarom een warmtepomp nemen?

Hoe bereken je welke warmtepomp je nodig hebt?

Je weet intussen welke warmtepomp je nodig hebt qua type en hybride of all electric. Maar nu is het nog zaak om naar het vermogen te kijken. Je ziet immers verschillende warmtepompen qua vermogen. Dit variëert van 5, 7 en 9 tot 12, 14 en 16 kW.

Hoe bereken je welke warmtepomp je nodig hebt? Je kijkt eerst naar je huidige gasverbruik, vervolgens naar het verbruik zonder douchen.

Daarna kun je een berekening maken op basis van deze cijfers en het aantal stookuren. Daar rolt dan uit welke warmtepomp je nodig hebt.  

Wil je meer uitleg bij de berekening en het hele plaatje? Bekijk dan deze veelgestelde vraag over dit onderwerp:

Hoeveel vermogen warmtepomp: welk aantal kW heb ik nodig?

Tapwater warmtepompen

Naast de woning verwarmen kan het apparaat optioneel ook het tapwater verwarmen. Daarom kun je bij het product (wanneer je een product aanklikt) kiezen uit tapwater of zonder tapwater. Het product zonder tapwater is stukken goedkoper.

Daarom kun je even denken of je wel voor tapwater moet kiezen. Het gaat immers om een vrij grote meerprijs. Dit terwijl het verwarmen van tapwater meestal maar een klein deel van de gasrekening vormt. In verhouding sla je de grootste slag met de 'pure' warmtepomp.

Bij het apparaat zonder tapwater bespaar je al gauw 1.100 kuub gas in het bovenstaande voorbeeld. Oké, mét tapwater bespaar je nog eens 400 kuub gas (douchen). Maar dat aandeel is dus duidelijk een stuk kleiner. Om die reden adviseren we 'zonder tapwater'.

Wil je toch per se helemaal van het gas af, dan kun je een warmtepompboiler overwegen. We schrijven hier meer over in de adviesblog over tapwater:

Kan een warmtepomp ook tapwater verwarmen?

De kosten van een warmtepomp

We zeggen het zoals het is: een warmtepomp vraagt natuurlijk wel om een investering. Denk hierbij aan enkele duizenden euro’s. Bij het kopen van een warmtepomp moet je niet alleen kijken naar wat het kost, maar vooral naar wat het je oplevert.

Afhankelijk van de woonsituatie bespaar je met een lucht/water-warmtepomp tot vele honderden euro’s aan stookkosten per jaar. En bij incidentele piekprijzen soms zelfs per maand. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit dat de warmtepomp na een aantal jaar is terugverdiend.

Met een warmtepomp van BlueSolid haal je duurzame warmte in huis. Het is meer dan alleen beter voor het milieu; je bespaart er op de lange termijn nog eens geld mee ook.

Wat kost een warmtepomp

Maakt de warmtepomp geluid?

De warmtepompen van nu zijn al heel stil vergeleken met die van vroeger. Bovendien heb je in de praktijk weinig met het geluid te maken. Mensen zitten vaak buiten als het mooi en warm weer is. Op dat moment hoeft de warmtepomp vrijwel nooit werk te leveren. Het (goed geïsoleerde) huis is al warm. Hooguit hoor je een keer iets in de verte, als je het ook het tapwater met de warmtepomp doet.

Maar zelfs als je buiten zit met koelere temperaturen, hoef je nauwelijks warmtepompen te horen. Tenminste, als de vrij stille apparaten slim en juist zijn geplaatst.

 • In onze handleiding voor warmtepompen spreken we dan ook van 'voorzorgsmaatregelen' bij installatie.
 • Door de juiste installatie verklein je de kans op abnormale trillingen en geluiden.
 • Om die reden zijn installateurs en de doe-het-zelver ook verplicht om de gids op te volgen.

Maakt de warmtepomp geluid? Als het apparaat actief 'aan de arbeid' is, zal die wat geluid maken. Zoals gezegd zou daar sprake van kunnen zijn bij koude temperaturen buiten en de optie van tapwater.

Klanten over de hele wereld horen de warmtepompen in de praktijk nog weinig. Dat geeft een gerust gevoel. Wél goedkoop het huis warm en nog steeds de stilte die het wonen zo prettig maakt.

Normale geluiden

Bij de start noemden we de warmtepomp al een soort omgekeerde koelkast. Daar kun je af en toe het geluidsniveau mee vergelijken. Dit valt in de categorie 'normale geluiden'.

De oven, de koelkast en als je water kookt: apparaten maken nu eenmaal iets van geluid en geven daar ook wat voor terug. Verwarmen, verkoelen en genieten, zo luidt de logische slogan van BlueSolid. De apparaten gaan gepaard met genot.

Let op dat de installateur en/of jijzelf altijd de handleiding volgt. De omschrijving van het geluidsniveau – heel stil – hangt samen met de juiste installatie. Wanneer je voor een andere opstelling en plaatsing kiest, heb je te maken met ander geluid.

Kies dus niet zomaar zelf voor een afwijkende methode. Dat is dat niet slim, want garanties zijn op basis van de methode volgens de handleiding. Oftewel: ga je experimenteren, dan speel je met je rechten.

Merken warmtepompen

Klanten vragen af en toe nog of het merk wat uitmaakt, Artel of Vaillant? Op dat moment wijzen we naar de auto's van deze tijd.

Er zijn nu heel veel merken die 'gewoon' goede auto's maken, écht goede. Het niveau komt bij elkaar, meer merken tikken hetzelfde (hoge) niveau aan.

 • Dat geldt ook voor warmtepompen. Waar er vroeger weleens slechte waren, zijn er nu enkel goede.
 • Dat is te danken aan Europese normen. Zaken als regels en eisen hebben hun werk gedaan.
 • Daardoor zijn er bijna geen verschillen meer tussen de merken, er zit hooguit verschil in de marketing (boodschap en budget).

Daarnaast komt het soms zelfs voor een onderdeel uit dezelfde fabriek komt.

Samengevat is een voorkeur voor een merk niet echt logisch als het om dit product gaat. Een Artel, Alpha Innotec en Mitsubishi zijn alle drie top. Hetzelfde mogen we zeggen van Vaillant, Remeha en Nefit Bosch.

Voorraad warmtepompen

De groothandel BlueSolid® heeft hoge kwaliteit warmtepompen van Artel op voorraad voor particulieren, installateurs en bedrijven. De producten zijn daarmee vlot leverbaar. Het 'direct leverbaar zijn' noemen klanten dan ook als uniek voordeel.

Dankzij de economische schaalgrootte van ons bedrijf hebben wij de mogelijkheid eerder en voordeliger af te nemen bij onze fabriek. Dit leidt tot een mooie voorraad om uit te leveren.

Voorkom dat je een (half) jaar of langer moet wachten bij een ander, kies BlueSolid voor prachtige en vlotte oplossingen voor verwarmen.

 • Op dit moment leveren we aan particulieren, installateurs en bedrijven uit Nederland en België.
 • Het installeren doen we voorlopig enkel in Noord-Nederland, vanwege de grote vraag.
 • Bij aanvragen voor installatie verzoeken we al in het voorjaar of in de zomer je aanvraag te doen.

In het najaar en in de winter kunnen er wachtlijsten ontstaan.

x
Hulp nodig? Ik leid u naar de juiste informatie.
Chat
Chat-Bot-Image

Hulp nodig? Ik help u graag.