Warmtepomp neemt toch veel stroom ?

Algemene indruk van een warmtepomp is dat het een slechte investering is omdat deze niet efficiënt kan verwarmen. Deze aanames zijn meestal gebasseerd op incidenten, waarbij fouten zijn gemaakt, in het voortraject en/of bij de installatie. 

Het principe van de warmtepomp is al meer dan 35 jaar in gebruik en is volledig doorontwikkeld. In Nederland wordt het concept recent toegepast als verwarming. Advieseurs en installateurs moeten nog erg wennen aan het idee. Immers de vertrouwde gas cv ketel is meer dan 40 jaar in beeld geweest en kan maar moeilijk losgelaten worden.

Warmtepomp vermogen bij lage buiten temperaturen

Het vermogen dat een lucht/water warmtepomp afgeeft is afhankelijk van de buiten temperatuur. De afgegeven specificaties zijn bepaalt bij 7°C met een CV water temperatuur van 35°C. Zodra de buiten temperatuur afneemt gaat de COP en de afgegeven kW's naar beneden.  Het is dus van belang om hier rekening mee te houden in het voortraject. Het rendement van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen COP 4 tot 5. Dit betekenend een rendement van 400 - 500%. Even ter referentie een gas CV ketel of electrisch verwarming heeft een COP van ongeveer 1. 

Rendement VS buiten temperatuur

De Artel warmtepomp heeft een kosten effectief renedement tot een buiten temperatuur van -20°C.  Onder deze buiten temperaturen zakt de COP onder de 2. Dit betekend dat het rendement van de Artel warmtepomp tot -20°C graden nog steeds efficiënter is dan electrisch of gas verwarming. Het vermogen wat de warmtepomp, bij deze temperaturen, produceert zal met ongeveer 40% afnemen. Is er meer dan 60% van het vermogen nodig, om de woning te verwarmen, dan moet er een back-up verwarming aanwezig zijn. Dit kan in de vorm van electrisch naverwarmen of hybride verwarming. Bij hybride werkt de warmtepomp samen met een tweede warmtebron. Dit kan de gas cv ketel zijn maar ook een pelletketel. Je kunt natuurlijk ook bijverwarmen met een pelletkachel in de woonkamer. De intelligentie om de tweede warmtebron  te activeren, op het juiste moment, is aanwezig in de warmtepomp. 

Lage temperatuur CV afgifte systeem

Om effectief te kunnen verwarmen is het van belang dat het CV systeem in je woning met lage temperaturen CV water het huis warm krijgt. We praten dan meestal over vloerverwarming. Maar het kunnen ook speciale radiatoren zijn welke met lage temperatuur CV water toch voldoende warmte uistralen. Ook speelt de woning isolatie een belangrijke rol. Uit onze ervaring zijn woningen gebouwd na 1995 met een laag afgifte systeem zeer goed geschikt voor een luch/water warmtepomp.

Hybride verwarming

In Nederland worden de woningen 220 dagen per jaar verwarmd. Bij 70% van de stookdagen ligt de buiten temperatuur tussen de 18°C en 8°.* Kies je voor een hybride oplossing? zorg dan dat de warmtepomp in deze periode de woning zelfstand kan verwarmen. Dit zal een betere kosten effectief resultaat geven.

Hybride warmtepomp

Artel warmtepompen

Wil je meer informatie over onze warmtepompen bezoek dan onze warmtepompbestelpagina.

*
Overzicht stookdagen