Een pelletkachel heeft een mooi vuur, alleen hoe zit het met de uitstoot van fijnstof? De kachel van nu valt op door hoe schoon die is. Zo kun je betaalbaar en veilig verwarmen.

Pelletkachel fijnstof uitstoot: zo goed als nul
Wat is schoner: houtkachel of pelletkachel?
Fabels en feiten pelletkachel fijnstof

Pelletkachel fijnstof uitstoot: zo goed als nul

De pelletkachel geeft veel warmte in huis, dat voelt heerlijk aan. De warmte wordt uit hout gehaald: de kachel brandt op speciale korrels van hout, houtpellets.

Bij deze verbranding komt er een klein beetje fijnstof vrij. Die uitstoot ligt vele malen lager dan bij een open haard, allesbrander of houtkachel: het verschil is enorm. 

Hoeveel fijnstof produceert een pelletkachel?

 • Een houtkachel kan wel 3,5 kilogram
 • Een moderne pelletkachel die 1.500 uur brandt, stoot maar 0,014 kilogram uit. 
 • Samengevat is de fijnstof-uitstoot bij de pelletkachel al gauw 24.900% minder. 
 • Een team van product engineers pakt ook het laatste restant van fijnstof aan.
 • Dankzij de aanpak met een fijnstoffilter stelt de uitstoot van fijnstof niks voor.

Het is een knappe prestatie dat de uitstoot van fijnstof zo goed als nul is. Een pellethaard blijkt simpel de schoonste kachel van de kachels die warmte uit hout halen.

Door een pelletkachel te kopen kies je voor een juiste oplossing. De uitstoot buitenshuis vermindert tot vrijwel 100% wanneer je de houtkachel inruilt voor een pelletkachel.  

Pelletkachel fijnstof, alles dat je moet weten

Betekenis fijnstof

Kleine stofdeeltjes in de lucht worden fijnstof genoemd. Het is een ‘paraplubegrip’. Dat zegt dat er veel dingen onder fijnstof kunnen vallen. Daardoor is er zeker verschil in fijnstof. Zo zit er verschil in maten, fracties en bronnen. Dit houdt ook in dat fijnstof niet altijd verkeerd is. 

Dat is maar goed ook, want fijnstof komt veel voor in de lucht. Zowel mensen als de natuur zelf voorzien de lucht van die fijnstof. Belangrijke natuurlijke bronnen zijn zeezout en opwaaiend bodemstof, aldus Rijkswaterstaat. Bij een stormachtige strandwandeling is er flink wat fijnstof.

Er bestaat een verschil tussen fijnstof uit mineralen en fijnstof waar koolwaterstoffen bij komen. TNO zegt dat diverse bronnen diverse fijnstofmengsels veroorzaken. Fijnstof is pas schadelijk als zo’n mengsel van deeltjes ook echt schadelijke deeltjes bevat. Dan heb je een fijnstoffilter nodig.

Pelletkachel fijnstof in huis?

Is het een feit of is het een fabel dat je fijnstof in huis krijgt? Bij een (concentrisch aangesloten) ‘gesloten pelletkachel’ is het een fabel. Zo’n gesloten kachel is in de woonkamer luchtdicht. Om die reden komt er nooit rook in de kamer. Daarom raden goede adviseurs alleen deze kachel aan.

Er zijn evengoed ‘open pelletkachels’ te koop. Die bevatten luchtopeningen naar de woonkamer. Dat hoeft nog geen probleem te zijn. In de pelletkachel zit een ventilator, de rook wordt naar buiten afgevoerd. Als het heel hard waait, kan de rook toch in de kamer komen. Zet de kachel uit.

Stofallergie en pelletkachel fijnstof

Mensen met een stofallergie kunnen beter kiezen voor de gesloten pelletkachel. Sluit die kachel concentrisch aan. De rookgasafvoer gaat naar buiten. De lucht voor de zuurstof komt ook van buiten. De pellettank is volledig luchtdicht. Er komen geen stoffen en geuren in de woonkamer.

Een ander voordeel van gesloten toestellen is dat het stille pelletkachels zijn.

Pelletkachel fijnstof en hoofdpijn

Een open pelletkachel zou zuurstof uit de kamer kunnen halen. Wanneer de zuurstof in de kamer is verlaagd, kun je hoofdpijn krijgen. Nog zo’n reden om voor een gesloten kachel (met een concentrische aansluiting) te kiezen. De zuurstof voor die kachel wordt van buiten gehaald. 

Gesloten pelletkachel: 0% vervuiling binnenshuis

Bij het gebruik van een houtkachel wordt het klimaat binnenshuis sterk vervuild door fijnstof. Bij een gesloten pelletkachel (concentrisch) wordt de vervuiling binnenshuis teruggebracht naar 0.

Pelletkachel fijnstof kamer

Wat is schoner, houtkachel of pelletkachel?

Als we het over pelletkachel fijnstof hebben, dan hebben we het vaker over de houtkachel. De houtkachel staat bekend om houtrook en stank in de wijk.

Wat is gezonder?

Dat imago kleeft onterecht ook aan de pelletkachel. Dit terwijl zulke kachels totaal van elkaar verschillen, als kat en hond. Je kunt een hond niet leren miauwen en een kat niet leren blaffen. Wat is gezonder, houtkachel of pelletkachel?

Pelletkachel en gezondheid

Gezondheid staat centraal en fijnstof is ongezond voor de mens. Maar de hoeveelheid fijnstof afkomstig van pelletkachels is gelukkig te verwaarlozen. Vooral in vergelijking met wat grote industrieën en houtkachels uitstoten.

Voordat we de blik op fijnstof werpen, kijken we naar CyHy: koolwaterstoffen. Pelletkachels stoten nauwelijks koolwaterstoffen uit. De nieuwe generatie pelletkachel staat voor 3 milligram, zelfs zonder Pellet-ABC (katalysator). Mét katalysator gaan de koolwaterstoffen richting nul. 

Dat is belangrijk, omdat koolwaterstoffen PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) bevatten. PAK’s zijn potentieel kankerverwekkend. Een houtkachel mag van de overheid 120 milligram koolwaterstoffen uitstoten. Dit terwijl de stoffen in verband worden gebracht met kanker.

Logisch dat wijkbewoners bezwaar maken tegen houtrook en houtkachels bij gemeenten, de gemeenteraad en raadsleden. De lokale overheid kan beleid maken om houtkachels te vervangen: pelletkachels met Pellet-ABC zijn buurtvriendelijk, stinken niet en geven geen overlast. 

Minder kanker begint bij minder schadelijke stoffen. Ook de nationale overheid kan wetten tegen vieze houtkachels opstellen. Waarom gebeurt dat niet? Bepaalde verkopers van houtkachels komen samen en voeren een lobby. Die lobby is sterk. Er zijn 1 miljoen houtkachels in Nederland.
 • Een nieuwe generatie pelletkachel mét pellet-ABC is buurtvriendelijk
 • Pelletkachels en houtkachels kunnen koolwaterstoffen uitstoten
 • Een nieuwe generatie pelletkachel zonder pellet-ABC stoot 3 milligram koolwaterstoffen uit
 • Een houtkachel mag van de overheid 120 milligram koolwaterstoffen uitstoten
 • Het percentageverschil tussen 3 en 120 is 3900%

Van overheid tot het bouwbesluit: er gelden dezelfde regels voor houtkachels en pelletkachels. Dit terwijl de kachels duidelijk verschillen. Dat wordt helemaal duidelijk wanneer we naar fijnstof kijken. 

Wat is schoner, houtkachel of pelletkachel?

Pelletkachel fijnstof uitstoot

Fijnstof is een belangrijk onderwerp. Europese landen streven naar een schone lucht. De schone lucht waarborgt gezonde luchtwegen. Mensen met bronchitis, astma en COPD hebben een hekel aan de bergen fijnstof van houtkachels. Houtrook kan leiden tot klachten en longschade.

Bij een pelletkachel is de uitstoot nagenoeg nul, zelfs zonder katalysator tegen geurhinder. Hoe kan dat? Dat ligt onder andere aan de techniek, de brandstof en het filter tegen fijnstof. Een houtkachel is iets van vroeger als je kijkt naar het gebrek aan ‘actieradius’ en consistentie.

Techniek of geen techniek en gevolgen fijnstof

Een pelletkachel bevat een opslagtank voor houtpellets en een door stroom aangedreven pelletmotor. Door die motor krijgt de kachel de juiste hoeveelheid houtkorrels. Constant, uren en uren. Daardoor kan jij op je gemak genieten van het haardvuur. Je hoeft zelf niks te doen.

Een houtkachel heeft zulke techniek niet. De kachel dooft als je niet op tijd houtblokken bijvult. Dat wordt er bedoeld met ‘actieradius’. Je kunt niet uren ontspannen. De kachel brandt niet constant. Het enige constante is dat je constant in de weer bent met lompe houtblokken.

Waar een pelletkachel dus automatisch altijd voor een goed vuur zorgt, is een houtkachel mensenwerk. En dat werk wordt nooit exact op dezelfde manier gedaan. Daarom stook je ook nooit optimaal. De ene keer had je beter eerder kunnen bijvullen, de andere keer beter later.

Omdat je niet optimaal stookt, stook je ook niet zo schoon mogelijk. Zelfs al zou je hele dagen stookcursussen volgen, trainingen bekijken en naar het leslokaal gaan. Je kunt nooit elke keer precies hetzelfde stoken. Je bent dus geen ‘groene’ stoker. Je probeert je werk goed te doen.

 • Bij een houtkachel ligt het aan de gebruiker hoe het vuur brandt
 • Die gebruiker kan al zijn handelingen nooit exact hetzelfde doen
 • Daardoor verschilt de uitstoot van fijnstof ook per stooksessie 
 • Bij een pelletkachel zorgt de techniek voor een constant vuur
 • Om die reden brandt de kachel altijd hetzelfde, zo schoon mogelijk

Wat is schoner: houtkachel of pelletkachel? De houtkachel verliest deze wedstrijd volledig. Bij de pelletkachel is het belangrijk dat je goed pellets gebruikt en niet steeds wisselt. De pellets vormen de brandstof. Pellets verschillen van elkaar. Je gooit ook geen diesel in een benzineauto.

pelletkachel schoner dan houtkachel

Wat is beter, houtkachel of pelletkachel: rol brandstof

Het vuur in een houtkachel of pelletkachel ontstaat door de balans tussen zuurstof en brandstof. Bij een houtkachel werk je met houtblokken. Bij een pelletkachel ontspan je met houtkorrels, pellets. Bij houtblokken als brandstof komt er meer fijnstof vrij dan bij korrels.

Pellets branden stukken schoner. Je moet wel goede pellets kopen. Zo verschillen ten eerste de houtsoort, de grootte en de dichtheid van een pellet. Ten tweede zorgt de ene pellet voor minder uitstoot van fijnstof dan de andere. Tot slot verschillen het rendement en de productie van as.

Bij houtblokken zijn de asresten grover en groter na een brandbeurt. Je moet weer aan het werk om je houtkachel schoon te krijgen. Bij een pelletkachel ligt er enkel een klein laagje as. Even met de aszuiger erdoor en je bent klaar. Zo zie je dat brandstof effect heeft op vuil en vervuiling.

Een pelletkachel heeft vele voordelen. Zo is het verbruik van een pelletkachel voordelig (zuinig). Een stuk zuiniger dan bij een houtkachel. Bij een pelletkachel wordt zo’n 89% tot 92% van de energie uit hout gebruikt voor warmte. De houtkachel blijft achter, die haalt dat rendement nooit.
 • Een houtkachel vereist inspanning met houtblokken
 • Een pelletkachel biedt ontspanning met houtpellets
 • Houtpellets branden stukken schoner dan blokken 
 • Houtblokken leveren meer werk, vuil en vervuiling
 • Houtpellets bieden een hoger rendement

Wat is beter: houtkachel of pelletkachel? Je kunt de houtkachel zien als een oude postkoets. De paarden hebben steeds honger, je moet ze blijven voeren. Terwijl ze sloom op gang komen, besmeuren ze alles. De pelletkachel rijdt zelf constant door en dat zo schoon als maar kan.

pelletkachel fijnstof en voordelen fijnstoffilter

Pelletkachel fijnstof en fijnstoffilter  

De pelletkachel fijnstof is zoals je weet ontzettend beperkt, bijna (nagenoeg) nul. Vervang alle houtkachels in Nederland door pelletkachels en de lucht wordt veel schoner. Maar zelfs met zo weinig fijnstof wil de marktleider in pelletkachels nog beter worden. De weg naar nul is ingezet.

Daarom ontwikkelt de marktleider, BlueSolid, een elektrostatische stofvanger oftewel een pelletkachel fijnstoffilter. Een algemene, internationale naam voor zo’n techniek is ‘electrostatic precipitator’ (ESP). BlueSolid maakt het idee van de techniek met de FineDuster geschikt voor pelletkachels. Zo rekent het bedrijf af met de fijnstofuitstoot.

De FineDuster – fijnstoffilter – filtert niet met behulp van filters, maar met behulp van elektrische lading. Het is dus gek genoeg een filterloos filter in de traditionele zin van filters. Dit ‘filter’ geeft elektrische lading aan de fijne deeltjes. Die fijne deeltjes worden vervolgens langs platen of buizen geleid.

De elektrostatische kracht trekt de deeltjes naar de platen of buiswanden. Het fijnstoffilter ‘vangt’ op die manier de fijnstof. Die platen of buiswanden houden de deeltjes vast. Zo voorkom je dat de fijnstof ontsnapt. Dankzij de elektrostatische stofvanger kan de uitstoot richting nul.

 • Vervang houtkachels door pelletkachels voor veel schonere lucht 
 • De elektrostatische stofvanger maakt het enorme verschil nóg groter
 • Een houtkachel kan nooit zo weinig fijnstof uitstoten als een pelletkachel 
 • Een houtkachel zou om die reden verboden kunnen worden op termijn 
 • Als aantrekkelijker en schoner alternatief heeft de pelletkachel toekomst

Een pelletkachel is het toonbeeld van innovatie. Dat leidt tot een prestatie: een geurloze pelletkachel die fijnstof filtert. Met als gevolg geen overlast meer voor de buren. Een houtkachel leidt in de praktijk tot hinder, ondanks een cursus ‘groene stoker’. Het blijft heel vuil allemaal.

fabels en feiten pelletkachel fijnstof

Fabels en feiten pelletkachel fijnstof 

 • Het is een fabel dat er rook in de woonkamer komt. Feit: met een gesloten pelletkachel, concentrisch aangesloten, komt er geen rook in de woonkamer. Dit is zorgvuldig getest. Alleen bij oude, open toestellen komt er in zeldzame gevallen iets van rook in de kamer. 
 • Ook is het een fabel dat pelletkachels en houtkachels gelijk zijn aan elkaar. Feit: de kachels verschillen juist heel sterk van elkaar. Zodanig dat dit grote gevolgen heeft als je kijkt naar de uitstoof van koolwaterstoffen en fijnstof. Die sterke verschillen moeten leiden tot beter beleid. 
 • Evengoed is het een fabel dat een bezitter van een houtkachel met cursussen en trainingen ‘groen’ kan stoken. Feit: houtkachels zorgen altijd voor meer uitstoot dan pelletkachels en zijn daarom nooit groen te noemen. Gemeenten en raadsleden moeten pleiten voor groener beleid. 
 • Zorgt een pelletkachel voor veel schadelijke uitstoot? Nee, dat is een fabel. Feit: een pelletkachel met katalysator bestrijdt geurhinder en koolwaterstoffen. Een pelletkachel met fijnstoffilter pakt ook het kleine beetje fijnstof aan. Deze pelletkachel moet de houtkachel vervangen.
 • Fabel: techniek is niet belangrijk. Feit: de pelletkachel is een machine die automatisch de brandstof regelt, een machine die automatisch de zuurstof regelt. En een apparaat dat automatisch de stank verwijderd. Een apparaat dat automatisch fijnstof kan filteren. 
Automatiseren kun je leren. BlueSolid roept overheden en buurten op om te pleiten voor automatisering van kachels. Zodat altijd, elk moment, het meest optimale vuur brandt.

Bouwbesluit

Bij een gesloten pelletkachel met concentrische aansluiting ondersteunt een geveldoorvoer een optimale verbranding. Het bouwbesluit stelt schonere pelletkachels en viezere houtkachels aan elkaar gelijk (lobby). Bij een houtkachel moet de afvoer door het dak, ‘dus bij een pelletkachel ook’. Het beoogde resultaat van de maatregel in het bouwbesluit is overlast voorkomen.

Omgevingswet

De Omgevingswet biedt uitkomst. Er kan “(...) toestemming worden verleend om, in plaats daarvan, een gelijkwaardige maatregel te treffen. Met de gelijkwaardige maatregel wordt ten minste hetzelfde resultaat bereikt als met de voorgeschreven maatregel is beoogd.”

Innovatie helpt. Een nieuwe pelletkachel met katalysator heft de overlast voor de omgeving op. Daarmee vormt de katalysator een gelijkwaardige maatregel ten opzichte van de doorvoer naar het dak, omdat er een vergelijkbaar resultaat wordt bereikt (geen overlast door rookgassen). 
 • Fabel: een geveldoorvoer is verboden. Feit: de Omgevingswet biedt ruimte voor gelijkwaardige maatregelen die hetzelfde resultaat bereiken. Een dakdoorvoer moet overlast tegengaan. Een pelletkachel met katalysator gaat evengoed overlast tegen.
 • Fabel: pelletkachel fijnstof vormt een probleem in Nederland. Feit: als ambtenaren zorgen voor beleid dat alle houtkachels vervangt door pelletkachels, is de lucht gelijk schoner. De nieuwe generatie pelletkachel met filters vormt dé oplossing. 

Samenvatting pelletkachel fijnstof

Pelletkachels verbranden houtkorrels. De rookgassen gaan door een katalysator die schadelijke verbindingen ontleedt. Dit proces is gestart tegen koolwaterstoffen. In het restant kan nog fijnstof zitten. Een elektrostatische stofvanger (‘fijnstoffilter’) vangt die fijne deeltjes.

Zo rekent innovatie af met pelletkachel fijnstof. De overlast is net zo beperkt als bij een gas-CV-ketel. Bij een gas-CV-ketel gaat de afvoer ook door de gevel.

Een geveldoorvoer voor de pelletkachel maakt de pelletkachel betaalbaar. Dit biedt iedereen betaalbare en veilige comfortwarmte in huis, zonder overlast voor de buurt.