Je huis verwarmen zonder gas kan goedkoper dan je misschien denkt. We zetten de beste opties op een rijtje, zodat je vandaag nog een stap kunt zetten. En die stap kan iets heel anders zijn dan je eerst had verwacht. 

Wat is de beste manier om je huis te verwarmen zonder gas?

Hoe krijg ik mijn huis warm zonder gas

‘Gang is alles’, wordt er weleens gezegd. Je bereikt sneller een punt als je de gang erin houdt. In meerdere huizen geldt helaas een andere uitspraak: ‘gas is alles’. Al met al komt het er op neer dat ze alleen verwarmen met gas. En dat is vaak vrij duur. 

Daarom vragen mensen zich af wat hun opties zijn. Hoe krijg ik mijn huis warm zonder gas? Het liefst beperk je vandaag nog de rol van je cv-ketel… Maar betaal je dan niet alsnog heel veel voor de nieuwe oplossing? Dat ligt eraan wat je als nieuwe oplossing kiest.

Alternatief: 5 opties huis verwarmen zonder gas

Laten we met het goede nieuws in huis vallen: er zijn meer opties dan de warmtepomp. Dat geeft alvast rust voor mensen die een huis hebben waarbij een warmtepomp moeilijk wordt. Bijvoorbeeld omdat er teveel geld tegenaan moet. Het kan anders. We hebben 5 ideeën:

Inhoud

Nieuwe generatie pelletkachel (veilig, geurloos en buurtvriendelijk)

Een pelletkachel kopen kan slim zijn wanneer je voor een nieuwe generatie pelletkachel gaat. Dat heeft een goede reden. Een kachel uit die nieuwe serie stopt geurhinder: fijn voor de buurt. Daarmee schoffel je de kritiek tegen geurhinder onderuit. Want de kachel brandt geurloos.

Daarnaast hoorde je ooit dat de kachels kieren en gaten hebben. Zo zou er toen rook in de woonkamer kunnen komen. Alleen de nieuwe generatie pelletkachel kun je kopen als gesloten toestel met gesloten aansluiting. Daardoor komt er nooit rook in de woonkamer. Wel zo veilig!

Bovendien ligt het bedrag voor de kachel veel lager dan het bedrag voor een warmtepomp. Om die reden kun je flink wat geld besparen in de aanschaf. Je huis verwarmen zonder gas kan dus goedkoop, veilig en zonder overlast voor de omgeving. De voordelen zijn duidelijk.

Zijn er dan ook nadelen bij deze optie? Je hebt ruimte nodig in huis voor de opslag van houtpellets. Dat zijn de speciale houtkorrels die als brandstof dienen voor de kachel. Een ander ‘nadeel’ is dat je af en toe aan de slag mag. Zo dien je regelmatig wat asresten weg te zuigen.

  • Fijn voor de buurt: geen geurhinder
  • Veilig verwarmen
  • Geld besparen
  • Ruimte nodig
  • Beetje onderhoud

Samengevat biedt deze optie voordeel in de beurs en plezier voor de buren. Die zadel je niet op met de overlast van een oude pelletkachel of houtkachel. En je bespaart aardig wat geld ten opzichte van een warmtepomp. Alleen je hebt wel wat ruimte en een aszuiger nodig.

Pelletkachel

Er is ook nog zoiets als een ‘oude’ pelletkachel. De kachel van de vorige generatie. Zorg dat je daarvoor waakt als je een kachel koopt. Je koopt tenslotte geen oldtimer als je een nieuwe auto zoekt. De pelletkachel biedt nog steeds wel financieel voordeel: een laag bedrag qua aanschaf.

In principe brandt ook zo’n oude versie heel veilig. Alleen bepaalde versies zijn ‘open’: ze bevatten hier en daar kieren en gaten. In een zeldzaam geval van heftige wind kan er misschien rook in de kamer komen. Zet de kachel dan even uit. Zekerheid? Kies dan de nieuwe generatie.

Verder dien je je bewust te zijn van geurhinder. Dat valt behoorlijk mee ten opzichte van een houtkachel. Maar ‘weinig’ geurhinder kan alsnog vervelend zijn voor de buren. Die kunnen klagen in de buurt en bij de gemeente. Voorkom dit met behulp van een nieuwe generatie pelletkachel.

Tot slot gelden dezelfde ‘nadelen’ als bij alle pelletkachels: opslagruimte is wel zo gewenst voor de pellet-voorraad en je kunt beziggaan met de aszuiger. Om de vergelijking met een auto door te trekken: een eigen plek voor je auto is best fijn en je auto laat je ook niet helemaal verstoffen.

  • Weinig overlast van geur 
  • Vrijwel altijd veilig 
  • Laag bedrag  in aanschaf
  • Opslagruimte gewenst
  • Bezig met onderhoud

Je huis verwarmen zonder gas kan gewoon met een goedkope pelletkachel van de oude generatie. Je zit dan wel met je rook richting de buren. Die rook is beperkt, want zelfs de oude pelletkachel brandt stukken schoner dan een houtkachel. Je moet af en toe onderhoud doen.

Houtkachel

Een houtkachel leidt in de regel tot waargenomen overlast voor de omgeving. Buren kunnen sterke geurhinder ervaren. Bovendien stoot een houtkachel relatief grote hoeveelheden fijnstof en koolwaterstoffen uit. Gemeenten en buren zijn zodoende vaak vinnig richting houtkachels.

Eigenlijk kan een houtkachel simpelweg niet meer. Je bent de oorzaak van vervuilde uitstoot en vervelende geurhinder. Dat kan gepaard gaan met een schuldgevoel. Een gekke en ouderwetse bijkomstigheid is dat je zelf continu de juiste hoeveelheid hout moet doseren: monnikenwerk.

De genoemde pelletkachels doseren automatisch de juiste hoeveelheid houtpellets. Je kun dan dus zelf op de bank blijven liggen. Bij een houtkachel moet je opstaan en weer met houtblokken slepen. Het deurtje moet daarvoor open en er kan dan schadelijke rook in de kamer komen.

Een houtkachel heeft natuurlijk ook voordelen. Denk ten eerste aan de warmte, die net als bij de pelletkachels heerlijk aanvoelt. Ten tweede geeft een houtkachel veel sfeer. De brandende houtblokken zorgen voor een gezellig beeld in de kamer. Een houtkachel voelt nostalgisch aan. 

  • Veel overlast van geur
  • Relatief veel fijnstof en koolwaterstoffen, mogelijk ook binnen bij openen deur 
  • Betaalbaar
  • Gesleep met houtblokken
  • Steeds ermee bezig 

Een nieuwe generatie pelletkachel kun je zien als een moderne auto met een indrukwekkende actieradius. Je hangt met je neus bij de uitlaat en je ruikt niks. Een oude pelletkachel heeft als oldtimer ook een redelijke actieradius. Een houtkachel is een postkoets die om de haverklap stil dreigt te staan. Je moet uit de postkoets stappen om de paarden te voeren. En weer. En weer.

Je moet wel ‘bijvoeren’ (bijvullen). Want anders gaat de houtkachel weer uit. Een pelletkachel doet zelf het werk. Je kunt lekker in je stoel blijven zitten. De pelletmotor regelt het voor je. En jij zit er warmpjes bij. Kies jij de gladgestreken snelweg naar Warmtestad of kies je een omleiding over een hobbelig en vermoeiend karrenpad? Wij raden de (ouderwetse) optie houtkachel af.

Gang is alles! En die paarden? Die besmeuren de boel onderweg. 

Warmtepomp

Een huis verwarmen zonder gas? Een warmtepomp! Vaak is dat het eerste antwoord dat je krijgt. Hét alternatief voor de cv-ketel. En dat antwoord valt heel goed te begrijpen. Want een warmtepomp verbruikt alleen stroom en dat kun je eenvoudig opvangen met (extra) zonnepanelen. Tel er een eventuele subsidie bij op en tel uit je winst. Dat klinkt goed allemaal.

Er is wel een kleine kanttekening bij dit verhaal. Sommige huizen zijn ongeschikt voor een warmtepomp. Ze kunnen enkel geschikt worden gemaakt door hoge kosten voor bijvoorbeeld (extra) isolatie. De warmtepomp zelf kost ook genoeg geld en stroom is evengoed niet gratis. Niet iedereen heeft geld liggen voor stapels zonnepanelen, zelfs met subsidie kan het nog lastig zijn. Het is verder nog maar de vraag welke subsidies blijven en welke verdwijnen.  

Een andere kanttekening ligt op het gebied van sfeer, gezelligheid en comfortwarmte. Zowel pelletkachels als houtkachels leveren comfortwarmte. Een warmte die je echt voelt. Beide soorten kachels staan in de woonkamer te pronken als bolwerk van sfeer en gezelligheid.

Een warmtepomp kán alsnog de oplossing voor jou zijn: als je financiële ruimte hebt voor alles wat nodig is. En als je genoegen neemt met een ander soort warmte in huis, zonder uitnodigend haardvuur. Een huis verwarmen zonder gas gaat niet altijd om gezelligheid, ook duurzaamheid telt mee. Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen kan een mooie oplossing zijn. 

  • Mogelijk overlast van geluid, overlast qua beeld (lelijke buitenunit)
  • Duurzaam
  • Voordelig in combinatie met zonnepanelen
  • Goede isolatie nodig
  • Ander soort warmte

Wanneer je huis fantastisch geïsoleerd is, raden we een warmtepomp aan. Mocht je huis minder goed geïsoleerd zijn, dan kun je een hybride warmtepomp overwegen. Dan staat je cv-ketel puur nog stand-by voor de spaarzame momenten dat de warmtepomp het moeilijk heeft.

Airco als alternatief?

Airco’s hebben naast een koelfunctie ook een verwarmingsfunctie. Je kunt de airco instellen op Verwarmen. Dan blaast dit apparaat geleidelijk warme lucht in de kamer. Dat brengt mensen weleens op het idee om airco’s als primaire verwarmingsbron in te schakelen voor het huis.

Een idee dat in de praktijk tegen kan vallen. Ja, airco’s kunnen verwarmen. Alleen met een beperkt vermogen. Voor meer vermogen betaal je meer. En dan telt de aanschaf van meerdere airco’s en buitenunits op. Je kunt wel prima voor een paar uur een kleine ruimte verwarmen.

Over het algemeen komen airco’s capaciteit te kort, vooral als het kouder wordt dan 7 graden. Het apparaat moet dan hard werken en gebruikt energie om te ‘overleven’. Er komt minder warmte binnen. Zo heeft elke verwarmingsoplossing altijd nadelen, ook airco’s als ‘oplossing’. 

  • Mogelijk overlast van geluid 
  • Hoger stroomverbruik
  • Veel vermogen nodig
  • Niet altijd toereikend
  • Niet voor de lange termijn

Wat is de beste manier om je huis te verwarmen zonder gas

We hebben 5 opties geboden om je huis te verwarmen zonder gas. We zetten ze nog eenmaal voor je op een rijtje, inclusief een korte toelichting/samenvatting. De aanraders en afraders

  • Nieuwe generatie pelletkachel: aanrader; voordelig, heerlijke warmte, veilig en buurtvriendelijk 
  • Pelletkachel: aanrader wanneer je rekening houdt met de buren en je oplet bij harde wind 
  • Houtkachel: afrader vanwege verouderde, vervuilende werking, gedoe en vervelende gevolgen
  • Warmtepomp: aanrader als je huis fantastisch geïsoleerd is en je de financiële ruimte hebt
  • Airco: afrader als je langdurig het hele huis wil verwarmen, aanrader korte termijn + kleine ruimte 

De beste manier om je huis te verwarmen zonder gas is een nieuwe generatie pelletkachel of een warmtepomp. Een airco zou kunnen als je kortstondig een kleine ruimte wil verwarmen.

Wat is een goed alternatief voor een warmtepomp  

Zit je met een warmtepomp wel warm in huis? Is het wel betaalbaar?

De warmtepomp wordt zodanig ‘gepusht’ dat je dat snel ziet als hét alternatief. Het is dan ook niet gek dat we de volgende vragen vaak horen: kan ik ook minder gas verbruiken zonder warmtepomp? Hoe krijg ik mijn huis warm zonder gas te gebruiken en zonder warmtepomp?

Houtkachel of pelletkachel 
In het licht van een frisse lucht voor Nederland raden we houtkachels af. Pelletkachels daarentegen behoren weer tot de braafste leerlingen in de klas. Dit dankzij de Pellet-ABC katalysator tegen houtgeur die (enkel) toegepast wordt in nieuwe generatie pelletkachels.

Houtkachel op pellets
Een groot voordeel van de houtkachel is natuurlijk het sfeerbeeld met houtblokken. Daar kon geen pelletkachel tegenop. Marktleider BlueSolid biedt nu WoodFriend houtblokken aan. Dit is hoogwaardig decoratiehout dat (alleen) past in de nieuwe generatie pelletkachels. 

Zo’n nieuwe generatie pelletkachel wordt daardoor een ‘houtkachel op pellets’: 100% de sfeer van een houtkachel, zonder het gedoe en de overlast voor de omgeving. Over een goed alternatief voor een warmtepomp gesproken… de ‘houtkachel op pellets’ heeft echt alles.

Nieuwe generatie pelletkachel: slim en automatisch

De nieuwe generatie pelletkachel heeft standaard een continu draaiende pelletmotor. Een hoog staaltje slimme techniek. Met je smartphone zet je de kachel op afstand al aan. Vervolgens zorgt de kachel volautomatisch voor de juiste comfortwarmte. En dat consistent, de hele tijd door.

Omdat er wel sprake is van écht vuur (door de automatisch aangevoerde houtpellets), geniet je van een fantastisch sfeerbeeld. Door de keuze voor de Pellet-ABC katalysator weet je bovendien dat je buren blij zijn. Zij ruiken buiten helemaal niks van jouw moderne en ‘aardige’ pelletkachel.

3 extra’s die jouw pelletkachel ‘next’ (level) maken

Goed, er is dus een goed alternatief voor een warmtepomp. Geen inconsistente ‘postkoets’ met hongerige paarden en wisselende prestaties (houtkachel). Maar een ‘nieuwe bolide’ waarin je achterover kunt leunen (pelletkachel). En er zijn 3 extra’s die zo’n pelletkachel ‘next’ level maken.

Level up! Je wil van ‘gas is alles’ naar ‘gang is alles’ en een pelletkachel speelt daar mogelijk een rol in. Je houdt de gang erin met die Pellet-ABC katalysator tegen geurhinder. Die mag niet ontbreken in je nieuwe generatie pelletkachel. Dit is wat je kachel onderscheidt van de oude.

De houtpellets zorgen al voor een mooie vlam. Doe er nu nog die WoodFriend houtblokken bij. Op die manier heeft je pelletkachel de uitstraling van een houtkachel. De houtblokken zijn van keramiek en dienen als decoratie om de branderbak heen. De pellets vallen in de branderbak.

Tot slot kun je bepaalde (nieuwe generatie) pelletkachels zelfs uitrusten met een ‘PelletWellness geurdrager’. Dat is een inlegblok voor boven je pelletkachel. Dit blok maakt een sauna-opgieting-beleving mogelijk qua verspreiding van heerlijke geuren. Iedereen die thuiskomt geniet intens.

Ooit had de pelletkachel een slecht imago door de stinkende houtkachel. Nu fungeert de nieuwe generatie als een goed alternatief voor een warmtepomp. Met een gezellig en sfeervol vuurtje, comfortwarmte en buurtvriendelijke afvoer. Je huis verwarmen zonder gas: heel veel plezier.

BlueSolid streeft naar betaalbare, aangename warmte, zonder overlast voor de omgeving.