Schaarste verwacht in het najaar, met risico op piekprijzen! Koop voordelig in het voorjaar nu er (nog) voorraad is ✔ Pelletkachels  Warmtepompen

Afvoerbuis zwart - pelletkachel

Afvoerbuis zwart - rookgassen pelletkachel Een pelletkachel verwarmd de ruimte middels een...
Lees meer

Producten 1-24 van 45

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Afvoer 2 (achter) - Gevel T-stuk - open toestel
    Aanbiedingsprijs 449,- Normale prijs 499,-

Producten 1-24 van 45

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Condensatie in de afvoer

Het belangrijkste in een goed aangesloten afvoerkanaal is dat er condensatie, van de rookgassen, wordt voorkomen. In afvoergassen, afkomstig uit houtverbranding, zit altijd vocht. Dit is afkomstig uit de luchtvochtigheid van zuurstof en vocht uit de houtpellets. Deze twee factoren zorgen voor waterdamp in de rookgassen. Koelen de rookgassen af tot onder de 60° Celsius dan wordt waterdamp weer water. Dit water zal in het rookkanaal een reactie aangaan met de verbrandingsgassen en er wordt creosoot gevormd. Dit laatste is weer brandbaar en veroorzaakt schoorsteenbrand.

Afvoerkanaal pelletkachel en schoorsteenbrand

In lange en minder goed geïsoleerde kanalen, en waar de kachel vaak op de laagste stand brandt is de kans het grootst op schoorsteeenbrand. Gebruik je dan ook nog eens een houtpellet van mindere kwaliteit. Dan weet je zeker dat je aan de beurt komt voor een schoorsteen brandje.

Diameter - lang afvoerkanaal

Er wordt vaak aangenomen dat bij een lang kanaal je naar een groter diameter moet. Dit is iets van vroeger, toen de schoorsteen kanalen nog ruw waren. Door de weerstand ontstond mindere trek. Dit werd verholpen door een grotere diameter te gebruiken.  Bij de toenmalige kachels was dat geen probleem voor de uitlaatgastemperatuur. Er was toch nul % rendement (zeer hoge temperaturen). Bij de huidige gladde kanalen is dit niet meer nodig en de hoge rendementen van de kachels ( lage uitlaatgas temperaturen) is het zelfs een slecht idee.

Afvoer methode

Meer informatie over afvoer methode en hoe je een pelletkachel kunt aansluiten kunt je vinden op onze informatie pagina over rookgas afvoer methode bij pelletkachels