Hoeveel vermogen je pelletkachel nodig heeft is ruwweg 1 kW per 10 m². Je kunt ook uitgaan van 1 kW per 25 m³. Dit bij een plafondhoogte van 2,6 meter.

Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen nodig is om de kamer goed te verwarmen. Wat dat betreft lijkt deze veelgestelde vraag te beantwoorden met een simpele rekensom. Een kamer van 40 m² heeft 4 kW nodig (40 gedeeld door 10 is 4).

Een kamer van 50 m² heeft vervolgens 5 kW nodig, enzovoort. Het vermogen grofweg berekenen is in die zin vrij simpel. Let wel op, het gaat hier om een algemene berekening. een soort gemiddeld genomen benadering.

  • Deel het oppervlakte door 10 of deel het aantal kubieke meters door 25 voor het aantal kW

Hoeveel watt, het juiste vermogen (kW) berekenen

Maar er zijn natuurlijk specifieke factoren die bepalen wat voor pelletkachel in welke situatie past. De mate waarin je woning geïsoleerd is bijvoorbeeld. Door naar alle factoren te kijken kun je het juiste vermogen (kW) vaststellen.

De berekening 1 kW per 25 m³ geldt namelijk voor goed geïsoleerde woningen of ruimtes. We berekenen dan dus 40 watt per m³. Alleen stel je nu eens voor dat het huis gewoon slecht geïsoleerd is. In dat geval rekenen we 80 watt per m³, oftewel 2 kW per 25 m³.

Bij een matig geïsoleerde ruimte kun je ertussen zitten. Voor een inschatting van hoeveel vermogen je hebt raden we dan 60 watt per m³ aan (1,5 kW per 25 m³). Zo weet je ongeveer hoeveel energie er nodig is om de bewuste ruimte te verwarmen.

Het huidige gasverbruik geeft een indruk of je woning goed, slecht of matig geïsoleerd is. Je weet nu welke factoren belangrijk zijn in het keuze voor het aantal kW:

  • De grootte van de ruimte die verwarmd moet worden
  • Het huidige gasverbruik
  • De isolatie van de woning

Kijk daarom ook allereerst naar het type ruimte dat verwarmd dient te worden. Die functie van de kamer geeft voorspelt immers al snel de isolatiegraad.

Denk maar eens aan een werkkamer in een loods met een kale, betonnen vloer en dunne wandjes. En wat te denken van een unit of hokje achterin de tuin. Vaak zijn dit soort ruimtes slecht geïsoleerd. Je weet intussen wat dat betekent voor het benodigde aantal kW.

  • Het type ruimte, de functie van de ruimte voorspelt vaak al deels de isolatiegraad

Welk vermogen pelletkachel heb ik nodig

Verder is de functie van de verwarming zelf essentieel. Is de kachel bedoeld als hoofd- of bijverwarming? Wanneer het om hoofdverwarming gaat, vormt de kachel je belangrijkste verwarmingsbron. In dat geval wil je helemaal niet te weinig kW hebben. Beeld je de winter in.

Het aantal stookdagen ligt in Nederland gemiddeld op 220 dagen. ‘Stookdagen’ zijn die dagen waarop we de woning verwarmen. Zo’n 160 dagen ligt de buitentemperatuur tussen de 18 C° en 8 C°. Dat komt neer op 73% van het stookseizoen. Op 40 dagen is het tussen 8 C° en 3 C° (18% seizoen).

Daarnaast zijn er 20 dagen waarop het kouder wordt dan 3 C°, 9% van het seizoen. Zeker als je de vrieskou nadert wil je er ook echt wel warmpjes bij zitten. Met een pelletkachel als hoofdverwarming is het juiste vermogen dus nog belangrijker. Neem genoeg kW, let op de genoemde factoren.

Er zijn mensen die de kachel op pellets als bijverwarming gebruiken. Ze gebruiken misschien primair de warmtepomp of een andere verwarmingsbron, ze hebben vloerverwarming. De kachel op pellets is puur voor ‘erbij’. Om die reden denken ze dat ze wel met minder kW toekunnen.

Maar let op: het komt veel voor dat dezelfde mensen de warmte van een pelletkachel bijzonder comfortabel vinden. In dat geval gebeurt het dat ze de bijverwarming toch geleidelijk meer als hoofdverwarming willen gebruiken. Ook bij flinke kou. Dan was meer kW beter geweest.

  • Bij hoofdverwarming wil je in alle gevallen genoeg kW hebben
  • Soms draait bijverwarming uiteindelijk uit op hoofdverwarming, vanwege het comfort
  • Denk altijd van tevoren goed na over het vermogen en of het echt puur bijverwarming blijft

Hoeveel vermogen pelletkachel, te veel vermogen

Soms denken mensen dat ze misschien ‘te veel vermogen’ krijgen bij een pelletkachel. Zouden ze die kachel dan wel kopen? Hierbij wordt een denkfout gemaakt. De denkfout is dat het vele vermogen per se gebruikt zou worden. Maar de pelletkachel is op standen instelbaar, ook op aantal kW’s. 

Kijk naar auto’s: je kunt er heel hard mee rijden, alleen zo snel rij je niet altijd. Toch koop je wel een auto die vermogen genoeg heeft voor flinke snelheden. Met een auto rijd je echt niet dagelijks 160 kilometer per uur. Zo gebruik je met een pelletkachel ook niet dagelijks het maximale vermogen.

Redelijk wat kachels warmen de kamer al aardig op als ze in de laagste stand branden. Bij veel kachels gebeurt dat al vanaf 1,5 of 2,5 kW. Kijk daarom bij een pelletkachel naar het minimumvermogen. Welk vermogen heb je minimaal nodig? Kan de kachel via instellingen minimaal voldoen aan die vermogensvraag? Dan komt goed en wordt het nooit te koud.

Naast dat mensen bang zijn voor kou, kunnen ze bang zijn voor het tegenovergestelde: ‘Het wordt te warm in de kamer’. Dat heeft alles met instellingen te maken. Je gaat langzamer rijden als je een 30 km zone bereikt. En als een straat nauw is, parkeer je er geen vrachtwagen. Oftewel: je zet de kachel niet in de hoogste stand als het te warm wordt.

Om wat voor reden zou je voor te veel vermogen kiezen? Met veel vermogen kun je de kamer lekker snel warm krijgen. Je kunt vervolgens instellen dat de kachel automatisch uitgaat bij het bereiken van een bepaalde temperatuur. Zo wordt het aangenaam snel warm en voorkom je dat het té wam wordt.

Vroeger werd te veel vermogen afgeraden, omdat kachels bij het uitgaan (uitblazen) veel lawaai maakten. Dus hielden mensen de kachel liever steeds maar aan en werd het te warm. De nieuwe generatie pelletkachels heeft een Silent Stop (stiller). Daarmee is dat probleem opgelost. De kachel gaat automatisch weer aan als het weer warmer mag.

Te weinig kW is de andere kant van het verhaal. De kachel moet dan hard werken om de ruimte warm te krijgen. Daardoor maakt het apparaat meer geluid. Sowieso moet een kachel al snel harder werken als het huis slecht geïsoleerd is. Vandaar raden we in zo’n geval meer kW aan.

  • Bij te veel vermogen wordt het nóg sneller warm in huis, de Silent Stop helpt
  • Bij te weinig kW moet het apparaat harder werken en ontstaat er meer geluid

Meerdere ruimtes verwarmen met pelletkachel

We zijn tot nu toe steeds uitgegaan van een standaard pelletkachel. Zo’n kachel wordt beschouwd als methode voor lokale luchtverwarming. Je verwarmt één kamer. Meestal is dat de woonkamer. Op die manier bespaar je zomaar al tot 80% op gas voor verwarmen. Een fijn financieel voordeel.

Het kan zijn dat je nog liever gaat voor meerdere kamers verwarmen. Dit kan door middel van kanalisatie. Er lopen dan kanalen (buizen) van de kachel naar de andere kamer(s). Die worden daardoor ook verwarmd met de hete lucht, afkomstig van het haardvuur op pellets. De besparing op gas voor verwarmen kan dan naar 90% gaan.

Vanzelfsprekend heb je meer vermogen nodig wanneer je meer kamers wil verwarmen. Laten we terugblikken op ons eerste voorbeeld van 1 kW per 10 m². De kamer van 40 m² had daarom 4 kW nodig. Als je wil uitbreiden naar een tweede kamer van dezelfde grootte, heb je 8 kW nodig.

Met de kanalen kun je onder andere naar de keuken, de bijkeuken of een slaapkamer of werkkamer. Het uitgangspunt bij een kachel met kanalisatie is al met al als volgt: je telt de oppervlaktes van de kamers die je wil verwarmen bij elkaar op. Daaruit volgt dan de hoeveelheid vermogen.

Je kunt evengoed de kubieke meters bij elkaar optellen, daar gold het principe van 1 kW per 25 m³. Reminder: in beide gevallen zijn de gemiddelden gerelateerd aan goed geïsoleerde ruimtes. Bij slecht geïsoleerde ruimtes verdubbelt het benodigde vermogen. Bij matig geïsoleerd ga je ertussen zitten.

  • Meerdere ruimtes verwarmen kan door kanalisatie: buizen naar andere kamers
  • Tel de oppervlaktes of kubieke meters van de kamers bij elkaar op

Wat voor vermogen voorbeelden

Wat voor vermogen wordt duidelijk bepaald door je woonsituatie en woonwensen. We pakken er wat voorbeelden bij. Maak kennis met Denise en Eric met een verschillende isolatiegraad en wens.

Denise woont in een oud, vrijstaand huis in de binnenstad. Het monumentale pand heeft kieren en naden en blijkt matig geïsoleerd. Zij wil van het dure gas af. Daarom koopt ze een voordelige pelletkachel op de site van BlueSolid. Voor haar woonkamer van 40 m² kiest ze 6 kW vermogen.

Eric bemachtigt een gloednieuwe woonboerderij op het platteland, die overigens potdicht geïsoleerd is. Hij kiest op de site een kachel met kanalisatie die naast de woonkamer (40 m²) twee andere kamers (20 m² per kamer) verwarmt. Dit vraagt om meer vermogen. Eric gaat voor 8 kW vermogen.

  • De woonkamers van Denise en Eric zijn even groot, maar de isolatiegraad verschilt
  • De woonkamers van Denise en Eric zijn even groot, maar Eric neemt ook nog kanalisatie

Pelletkachel centrale verwarming

Evengoed kun je de pelletkachel aansluiten op centrale verwarming. Het aansluiten gebeurt dan op een bestaande cv-ketel en radiatoren. De ‘moederhaard’ verwarmt in dit geval het water in de leidingen die door de woning lopen. Zo verwarm je het hele huis met houtpellets, een stuk goedkoper dan gas.

Op deze manier verbruik je 100% minder gas voor verwarmen. Eveneens valt een keuze voor een ketel op pellets te overwegen. Je zou dan zelfs het tapwater via pellets kunnen verwarmen. Dan kom je in een scenario waarin je volledig van het gas af gaat. Gasloos wonen.

Een pelletkachel centrale verwarming (moederhaard) of een pelletketel is verleidelijk. Toch valt de keuze vaker op een standaard pelletkachel. Dat komt omdat je met een normale kachel op pellets al grote gasreductie realiseert. En vanwege de fors hogere aanschafprijs voor aansluiten op centrale verwarming.

Ga je toch voor de aansluiting op de CV? Bereken dan het vermogen aan de hand van de kamers waar radiatoren in zitten. Kijk naar het totale oppervlakte of werk opnieuw aan de hand van kubieke meters. Sluit vervolgens de kamers uit waar wel radiatoren zitten, maar die je nooit aanzet. Zo zijn er weleens mensen die alleen de benedenverdieping verwarmen.

  • Tel alleen de meters bij elkaar op van de ruimtes waar radiatoren in zitten die je aanzet

Berekening hoeveel vermogen pelletkachel samengevat

Dit zijn in vogelvlucht de punten die we behandeld hebben en die antwoorden geven op de vraag hoeveel vermogen.

  • 1 kW per 25 kubieke meter bij goed geïsoleerde kamers (40 watt per m³)
  • 1,5 kW per 25 kubieke meter bij matig geïsoleerde ruimtes (60 watt per m³)
  • 2 kW per 25 kubieke meter bij slecht geïsoleerde vertrekken (80 watt per m³)
  • 1 kW per 10 vierkante meter als de kamer goed geïsoleerd is (100 watt per m²)
  • 1,5 kW per 10 vierkante meter als de ruimte matig geïsoleerd blijkt (150 watt per m²)
  • 2 kW per 10 vierkante meter wanneer het vertrek slecht geïsoleerd is (200 watt per m²)
  • Een type ruimte als een loods of hok voorspelt al snel iets over de isolatiegraad
  • Maar kijk ook naar het huidige gasverbruik waardoor je een goede indruk krijgt
  • Hoofdverwarming of bijverwarming, in beide gevallen goed op het vermogen letten
  • Waak voor te veel vermogen of te weinig: allereerst meten en weten, dan kopen
  • Tel bij kanalisatie of aansluiten op centrale verwarming de meters bij elkaar op
  • Het wordt snel te warm in de kamer als je deze adviezen negeert

Als nou iemand in een showroom deze informatie gaf, had je veel moeten opslaan. Je had alles moeten onthouden of opschrijven. Er is een grote kans dat je delen zou vergeten. Net als de kans dat de verkoper onbedoeld onvolledig zou zijn. Vandaar helpt het om deze blog over hoeveel vermogen op te slaan. Je hebt geen showroom nodig om het vermogen te achterhalen. Dat kan gewoon thuis.

Zorg dat je het juiste vermogen meet en weet, vóórdat je een pelletkachel koopt. Dit valt onder ‘preventie’. Je voorkomt dat je een kachel koopt met duidelijk teveel of te weinig vermogen. Daarna geniet je van de heerlijke warmte van de kachel op pellets. Lui vanaf de bank, zonder op te hoeven staan om houtblokken te doseren. Dat is het voordeel van de pelletmotor. BlueSolid, verwarmen en genieten.

Vermogen pelletkachel bepalen kW