De pelletkachel prijzen lopen sterk uiteen, dus hoe weet je nu wat een pelletkachel kost? De prijs van zo’n kachel hangt onder andere af van het vermogen, afvoer en geluid. Daarnaast tellen de uitvoering en het design van de kachel.

Pelletkachel prijzen

Er zijn dus allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Dit maakt de prijsverschillen tussen modellen pelletkachels soms enorm.

 • Een kachel kan onder de 1.000 euro, over de 1.000 euro of enkele duizenden euro’s kosten (uitgezonderd afvoer)

Een model met een laag vermogen is vaak geschikt voor één ruimte. Mensen kiezen vaak te veel vermogen. Dan wordt het snel te warm in de kamer. Een zwaarder model kan optioneel wel mooi meerdere kamers tegelijkertijd verwarmen door middel van ‘kanalisatie’. Er lopen dan warmtekanalen van de kachel naar de andere kamer(s). Uiteraard loopt de prijs op bij extra kanalen.

Vervolgens heb je een afvoer nodig om de geringe rookgassen af te voeren. Hoe langer de buis, hoe duurder. Dat komt omdat er bij een langere buis meer materiaal nodig is. In ieder geval ga je eerst omhoog met de buis en dan door het dak, of door de muur. Door de muur is goedkoper. Maar er zijn richtlijnen en wetten tegen hinder. Lees daarom ook ons advies over het kiezen van de juiste afvoer.

De prijzen hangen niet enkel af van het aantal kanalen en de lengte van de afvoer. Ook het gebruikte materiaal is van invloed op de prijs. Wat je buiten allemaal toevoegt aan dubbelwandig materiaal tilt de prijs sterk op. Om die reden is het zo belangrijk dat je eerst nadenkt over de afvoermethode.

De kachel brandt mooi dankzij de juiste balans tussen brandstof (pellets) en zuurstof (lucht). Een open uitvoering heeft luchtopeningen in de branderkamer, een gesloten uitvoering niet. De gesloten kachel zuigt de lucht van buiten aan, bijvoorbeeld door een concentrische buis. Zowel de gesloten uitvoering als de concentrische buis zijn duurder dan de open uitvoering en normale buis.

Het voordeel van de duurdere uitvoering is dat die een stuk stiller is nog. Hoewel het geluid van meer factoren afhankelijk is. Zo maakt een continu (zachtjes) draaiende pelletmotor minder geluid dan een (steeds opnieuw) pulserende pelletmotor. Hoe dan ook is er in het algemeen een relatie tussen prijs en geluidsniveau. Als ezelsbruggetje kun je ‘GG’ aanhouden: Geluid is Goedkoper, stiller dus duurder.

Wat kost een pelletkachel?

Met andere woorden: de pelletkachel prijzen zijn afhankelijk van je eigen wensen en eisenpakket. Stel jezelf om die reden de volgende vragen om te weten hoe goedkoop het wordt:

 • Wil ik één kamer of meerdere kamers verwarmen en hoe groot is die ene kamer nu werkelijk?
 • Kies ik voor een afvoerbuis die omhoog gaat door het dak of omhoog en dan door de gevel?
 • Wens ik een normaal en misschien zelfs charmant geluid (‘het geluid dat het warm wordt’)?

Mogelijk is jouw wens en eis allereerst een goedkope pelletkachel. Oftewel, een lage prijs. De woonkamer verwarmen is voor jou genoeg, daar zit je het meest. Dat de kachel wat geluid maakt, dat zal je een zorg zijn. Dat doen immers alle apparaten wel wat. Het is functioneel en heeft charme.

Qua afvoer ga je uiteraard eerst omhoog en dan eventueel door de gevel. Je hebt weinig dubbelwandig materiaal nodig. Op die manier vallen de pelletkachel prijzen mee.

 • Met de Mignon blijf je onder de 1.000 euro (uitgezonderd buismateriaal).

Misschien heb je iets meer te besteden en wens je iets meer stilte. De woonruimte is nog steeds voldoende, aangezien je daar je tijd doorbrengt. Met je ruimere budget ga je voor een stillere pelletkachel. Een kachel met een continu (zachtjes) draaiende pelletmotor heeft je voorkeur. De Silent Stop van de populairste kachel ‘MeNext’ heeft als bijkomend voordeel dat die stiller uitblaast.

 • Je gaat over de 1.000 euro met de populairste kachel van dit moment: MeNext.

Het kan ook zijn dat je een ruim budget hebt voor een grondige, stille oplossing. De TopNext verklapt met zo’n naam al in welke categorie de kachel thuishoort. Het topsegment. Voor de liefhebber van de hoogste kwaliteit tegen een passende prijs. Vanwege de gesloten uitvoering zal het apparaat fijn en stilletjes branden met een prachtig sfeerbeeld.

 • De kachel kan uiteindelijk enkele duizenden euro’s kosten. De TopNext zit in het topsgement.

Samengevat, pelletkachel prijzen:

 • Onder de 1.000
 • Over de 1.000
 • Enkele duizenden euro’s

Tot slot kan het design invloed hebben op de pelletkachel prijzen. Gangbare kleuren als zwart en grijs zijn mogelijk voordeliger in verhouding tot zeldzame kleuren als rood en wit. Ook de vorm en esthetiek kunnen een duit in het zakje doen. Een echte eyecatcher kost meestal iets meer.

Wat kost een pelletkachel inclusief montage?

Tot nu toe hebben we factoren behandeld die de prijs wel of niet laag houden. Dat ging allemaal over het apparaat en de afvoer. Er komt eventueel montage bij. Als je monteurs inschakelt, zien de pelletkachel prijzen er snel anders uit.

Bij BlueSolid tonen we de prijzen gelijk al transparant bij de bestelfunctionaliteit. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Kies online een kachel en selecteer de montage. Je hoeft nog niet te bestellen om al wel de prijzen te kunnen zien.

 • Prijzen inclusief montage zichtbaar bij de kachel van je keuze

Let op dat leveranciers van kachels soms een groter levergebied hebben dan het installatiegebied. Dit geldt evengoed voor BlueSolid. Het A-merk in pelletkachels levert in Nederland en België, maar installeert enkel in Noord-Nederland. Bestel een kachel exclusief montage bij BlueSolid wanneer je niet in Noord-Nederland woont. Installeer het apparaat daarna zelf of zoek een eigen installateur.

Maar belangrijker nog dan de vraag wat het kost, is de vraag wat het oplevert. En dat weten we intussen.

Is stoken op pellets goedkoper dan gas?

Een pelletkachel brandt op basis van pellets. Pellets (brandstof) zijn geen pallets (houten draagconstructies), maar kleine houtkorrels die speciaal samengesteld zijn voor optimale verbranding. Alleen al in Nederland staan er tienduizenden pelletkachels. Het blijkt dat een normale pelletkachel zomaar tot 80% minder gas voor verwarmen leidt.

Maar is stoken op pellets goedkoper dan gas? Ja, in algemene zin altijd. Bedenk maar eens wat het tarief per kuub gasverbruik is, zelfs met een sporadisch prijsplafond. En bekijk dan hieronder prijzen van een pallet vol zakken pellets. Dat kan wel uit, je bespaart zomaar honderden euro’s.

Is een pelletkachel nog interessant?

In een bepaalde periode waarin de gasprijs verviervoudigde, verdrievoudigde de prijs van pellets. Dus zelfs met ‘dure’ pellets ben je voordeliger uit. Enkel als je nu al heel weinig gas verbruikt kan stoken op pellets duurder zijn.

Hoeveel gas bespaart een pelletkachel?

Heb je toch wel een redelijk, gemiddeld of aanzienlijk gasverbruik? Dan loont het om dat tot 80% te reduceren via een kachel op pellets. Of zelfs tot 90% (kanalisatie) of 100% (ketel op pellets).

Pelletkachel prijzen: wat kost een pelletkachel per dag?

Iemand met een vijfdaagse werkweek gebruikt de kachel minder dan iemand die met pensioen is. Het zijn even twee uitersten, maar het toont aan hoe situatieafhankelijk de kosten zijn. Laten we kijken naar wat we feitelijk weten.

Uit statistieken blijkt dat mensen gemiddeld 220 dagen per jaar verwarmen. Dit dan tenminste 7 uur per dag. Dat komt neer op 1540 branduren. Het gemiddelde gebruik van de kachel is 600 gram pellets per uur. Omgerekend naar de branduren betekent dit 900 en hooguit 1000 kilo houtpellets.

BlueSolid verkoopt verschillende pallets met pellets die gebaseerd zijn op dit gemiddelde verbruik. Zo kun je bijvoorbeeld een pallet kopen met 66 zakken van 15 kilo pellets (990 kilo). Maar er is ook een pallet beschikbaar met 84 zakken van 12,5 kilo pellets (1050 kilo).

Met één zo’n pallet pellets kun je dus normaliter een heel stookseizoen vooruit. Alleen gaven we al aan dat het gaat om gemiddelden. Ben je bijna altijd thuis en ook elk moment aan het stoken, dan heb je misschien meer pellets nodig. Maar over het algemeen is dit dekkend.

De prijzen van de pallets met pellets staan op onze website bij ‘Houtpellets’, bovenin het menu. Je kunt die prijzen vergelijken met je gasverbruik: de hoeveelheid kuub en de prijs per kuub.

Hoeveel geld bespaar je met een pelletkachel?

Een standaardvraag is: hoeveel geld bespaar je met een pelletkachel? Het mooie aan de vraagstelling is de verkapte vaststelling: een pelletkachel bespaart per definitie geld! Ook als de pellets ‘duur’ zijn.

Want dat frame wordt vaak gebruikt: pellets zijn in bepaalde periodes stukken duurder geworden. En dat klopt. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Het hele verhaal laat zien dat het niet uitmaakt: je bespaart alsnog geld met een pelletkachel. Dus zelfs wanneer de pellets flink duurder worden. De volgende voorbeelden laten dat duidelijk zien aan de hand van de prijshistorie gas en pellets.

Rekenvoorbeeld besparing

Volgens Engie, Essent en Pricewise is het gasverbruik gemiddeld 1.500 kuub (kubieke meter, m³). Met een pelletkachel vervang je in dat gasverbruik het verwarmingsdeel. Dat verwarmingsdeel is al snel 1.100 kuub.

Aan de hand van prijskoersen en prijshistorie kun je eenvoudig de besparing uitrekenen. Hier een concreet rekenvoorbeeld voor de kostenbesparing pellets t.o.v. gas:

 • Een kuub gas (€0,80) x gemiddeld gasverbruik voor verwarmen (1.100 kuub) = 880 euro.
  De pelletkachel bespaart zo’n 80% verwarmingskosten: 704 euro besparing.
  Een pallet pellets kostte ten tijde van die gasprijs: 360 euro.
  Je bespaart nog €344 per jaar.
 • 1 kuub gas (€2,31, verdrievoudiging) x verwarmingsdeel (1.100 kuub) = 2541 euro.
  Dankzij de pelletkachel 80% minder verwarmingskosten: 2.032,80 besparing.
  De pallet pellets was toen 660 euro (verdubbeling).
  Je bespaart hier alsnog 1.372,80, ondanks die verdubbeling van de pellets prijzen!
 • Een kuub gas (€3,17, verviervoudiging) x 1.100 kuub = 3.487 euro.
  Door de kachel op pellets 80% minder gas naar verwarmen: 2.789,6.
  Een pallet pellets kreeg je voor 989 euro (verdrievoudiging).
  Vervolgens bespaar je zelfs 1.800,60, terwijl de pellets prijzen verdrievoudigden.
 • 1 kuub gas voor €1,45 (prijsplafond) x 1.100 is 1.595 euro.
  Zo’n 80% gasreductie door middel van de pelletkachel: 1.276 besparing.
  Een pallet pellets ging toen weg voor 819 euro.
  Zelfs nu nog bespaar je 457 euro, terwijl gas weer goedkoper werd. 
 • 1 kuub gas voor €1,45 (prijsplafond) x 1.100 is 1.595 euro.
  Tot 80% minder gas met dank aan de pelletkachel: 1.276 besparing.
  Een pallet pellets gaat intussen weg voor 505 euro.
  Zo bespaar je maar liefst 771 euro! 

Let op, dit is een rekenvoorbeeld besparing. Kijk voor de actuele prijzen van houtpellets bij ‘Houtpellets’ in het menu, bovenin onze website. Check dus ook de huidige gasprijs per kuub. In – algemene – zin kunnen we concluderen dat pellets (vrijwel) altijd een kostenbesparing realiseren.

Is stoken met een pelletkachel goedkoper dan gas?

Op basis van het rekenvoorbeeld kostenbesparing pellets t.o.v. gas is de conclusie duidelijk. Ja, stoken met een pelletkachel is goedkoper dan gas. Wat dat betreft kun je de kachel zien als een investering. Je verdient ‘m vanzelf terug door de grote gasreductie. Een aantrekkelijk vooruitzicht.

Wat als je boven het prijsplafond zit?

In het laatste rekenvoorbeeld kostenbesparing zitten we nog aan de voorzichtige kant. In werkelijkheid kan het financiële voordeel dankzij de pelletkachel nog veel groter zijn.

Dat zit zo: in uitzonderlijke tijden kan de overheid besluiten tot een prijsplafond. Dat lijkt gunstig: er zit dan immers tijdelijk een maximum aan de gasprijs. Alleen dat geldt voor gasverbruik tot 1.200 kuub.
Verbruik je eventueel meer gas dan dat, dan telt ‘gewoon’ de gasprijs die het energiebedrijf hanteert. En dat kan dan zomaar flink oplopen. Mogelijk weer richting verdrievoudiging, verviervoudiging of meer.

Om die reden ben je dubbel voordelig uit met een pelletkachel. Je bespaart al aardig ten opzichte van het prijsplafond, maar al helemaal ten opzichte van alles daarboven. Sterker nog, door die pelletkachel los je de situatie op dat je überhaupt boven het prijsplafond zit. Je zult flink zakken.

Samengevat is deze vorm van verwarming sowieso dé oplossing en helemaal als je boven het prijsplafond zit. Een pelletkachel is hét antwoord om nu minder gas te verbruiken.

Dit alles leert ons en iedereen ook om naar de feiten, cijfers en data te kijken. Er zijn namelijk incidenteel mensen die door borrelpraat en kroegpraat huiverig worden voor kachels op pellets. Met die dure pellets zou je net zo goed gas kunnen stoken, denken ze dan. De cijfers laten anders zien:

 • Stoken op pellets is goedkoper dan gas, ook als de overheid een prijsplafond hanteert voor gas.
 • Als je boven het prijsplafond zit, kun je dat met een pelletkachel oplossen. Nog voordeliger.
 • Zelfs als de prijzen van pellets verdrievoudigen, ben je nog goedkoper uit dan stoken op gas.

Koop daarom nu je kachel, zodat je er warmpjes bij zit. De pelletkachel prijzen zijn niet zo indrukwekkend: dat verdien je geheid terug.

Hoeveel vermogen pelletkachel heb ik nodig?
Wat is de stilste pelletkachel en hoeveel geluid?
Welke pelletkachel afvoer moet ik kiezen?
Mignon
MeNext
TopNext
Nu minder gas keuzehulp