In deze blog bieden we het overzicht ‘onderhoud pelletkachel’, omdat onderhoud van belang is. Je kunt jarenlang genieten van je prachtige pelletkachel, als je het apparaat goed onderhoudt. Wat te doen? We zetten een aantal essentiële aandachtspunten op een rijtje.

1. Makkelijk onderhoud pelletkachel – dagelijks of om de dag

We trappen allereerst af met het makkelijke onderhoud. Dit betreft kleine dingetjes die je eenvoudig tussendoor doet, bijvoorbeeld dagelijks of om de dag.

 • Allereerst leeg je op simpele wijze het branderbakje (urgent) en eventueel de aslade.
 • Ten tweede gebruik je onze kwalitatieve aszuigers voor het vlot uitzuigen van de asresten.
 • Ten derde kun je het raam snel schoonvegen met een nat doekje of keukenpapiertje.

Maak tot slot de warmtewisselaar en, mits aanwezig, de vlamplaat schoon. Op die manier blijft je pelletkachel langdurig in optimale staat. Terwijl je eigen inspanning minimaal is.

Verder hangen de onderhoudswerkzaamheden af van de soort pelletkachel. Bij open toestellen is het extra belangrijk de warmtewisselaar en de vlamplaat mee te nemen. Bij de gesloten toestellen speelt dat doorgaans niet. De onderhoudsbehoefte wordt evengoed door het aantal branduren, de kwaliteit van houtpellets en stookgedrag beïnvloed.

2. Maandelijks: T-stuk even uitzuigen met aszuiger

Na enige tijd komt er ook wat as in het T-stuk. Dat dien je maandelijks even te controleren en weg te zuigen met zo’n aszuiger. Het gaat hier slechts om minutenwerk. Het is wel een bijzonder belangrijk onderhoudsmomentje. Als je dit meerdere maanden negeert, hoopt het as zich op. Daardoor kan er uiteindelijk brandgevaar ontstaan, puur door eigen laksheid.

 • Tip: hanteer een vast moment per maand om het T-stuk te controleren. Bijvoorbeeld elke eerste zaterdag (of een andere dag) van de maand voor/na de lunch. Dan weet je immers zeker dat je het niet vergeet.

Overigens kun je aan de hoeveelheid as in het T-stuk de verbrandingskwaliteit herleiden. Als er nauwelijks as ligt, functioneert de kachel goed. Daarentegen zie je meer wanneer de kachel vervuilend fungeert.

3. Jaarlijks pelletkachel-onderhoud, grote beurt door specialist

Daarnaast is het sterk aanbevolen om jaarlijks pelletkachel-onderhoud aan te vragen. Zie het als een soort APK voor je pelletkachel, een ‘Algemene Pelletkachel Keuring’. Onderhoud aanvragen doe je uiteraard bij de experts van BlueSolid® pelletkachels.

 • De specialist verwijdert ten eerste panelen voor een vergaande reiniging.
 • Vervolgens start de reiniging van de rookgasventilator,
 • Evenals het reinigen van de rookgasgangen en rookgasafvoer.
 • Ook controleert onze gecertificeerde monteur allerlei onderdelen.
 • Aanvullend worden de afdichtingen gecontroleerd.

Al met al gaat het om een complete inspectie en reiniging van de pelletkachel. Met de jaarlijkse onderhoudsbeurt waarborg je de kwaliteit, prestaties en veiligheid van je pelletkachel. Uiteraard werkt dat hand in hand met het onderhoud dat je zelf doet. Enkel samen houden we je mooie kachel in topconditie. Ook voor pelletkachel aanbiedingen en goedkope pelletkachels is het belangrijk om goed onderhoud te blijven doen. Uiteraard geldt dat ook voor gebruikte pelletkachels. De gebruikte pelletkachels zijn trouwens uitstekend onderhouden voordat jij ze koopt!

Pelletkachel onderhoud in Groningen, Friesland en Drenthe

BlueSolid is de pelletkachel-specialist van het noorden. De grootste leverancier van pelletkachels in Nederland, met meer dan 40.000 verkochte pelletkachels. BlueSolid heeft enorme kennis op het gebied van pelletkachels. Daarom zijn wij bij uitstek de beste partij om onderhoud te plegen aan je pelletkachel. 

4. Voorkom risico’s met een jaarlijks onderhoudscontract

Je kunt bij BlueSolid een onderhoudscontract afsluiten voor het jaarlijkse pelletkachel-onderhoud. Daardoor heb je zekerheid en voorkom je dat je een onderhoudstermijn mist. Het lijkt misschien logisch om daar jaarlijks aan te denken. Maar in de praktijk vergeten mensen het regelmatig.

Vandaar lopen de kachels mogelijk risico’s die voortijdig opgespoord hadden kunnen worden. Om die reden wijzen we naar het gemak en voordeel van een onderhoudscontract. We blijven het liefst zo lang mogelijk gezond en in topvorm. Dat geldt wat ons betreft eveneens voor de pelletkachel.

5. Gevolgen van te laat of géén onderhoud

Een pelletkachel is een superveilig product. Alleen als je noodzakelijk pelletkachel onderhoud uitstelt, kunnen er langzamerhand gevaarlijke situaties ontstaan. Neem het onderhoud aan je pelletkachel serieus. Te laat ingrijpen kan leiden tot de volgende (gevaarlijke) scenario’s:

Opstart verloopt moeizaam

De opstart van een pelletkachel bestaat uit een vergassingsproces van houtpellets. De pellets warmen op, er komt gas vrij uit de pellets (zichtbaar als witte rook). Bij een normale opstart komt er even een beetje rook vrij. Na de ontbranding van de pellets is dit snel weer weg.

 • Bij een vervuilde pelletkachel zal de vergassingsperiode langer duren. Hierdoor komt er meer gas in de branderkamer. Het verzamelde gas kan zelfs leiden tot een kleine explosie in de branderkamer.
 • Het gevolg is overdruk, afgeblazen door veiligheidsgaten aan de voorkant van de pelletkachel. Dit betekent dat er rook in de woonkamer komt, terwijl je dit altijd wilt voorkomen.

Schoorsteenbrand bij een pelletkachel?

Een sterk vervuilde pelletkachel heeft meestal ook een vervuild rookkanaal. Bij hogere temperaturen van het uitlaatgas, gaat de vervuiling in het rookkanaal branden. Het gevolg is dat de lak op de buizen en de rubberen afdichtingsringen verbranden. Dit heeft in alle gevallen rookschade in de woonkamer tot gevolg.

Backfire door slechte verbranding

Een vervuilde pelletkachel krijgt per definitie te weinig zuurstof en teveel brandstof. Bij teveel brandstof kunnen de pellets ophopen in de branderkorf en zelfs overlopen. Als de kachel wordt uitgezet met te veel pellets in de branderkorf, kan backfire ontstaan.

Backfire ontstaat als de kachel uit is en er nog smeulende pellets in de korf liggen. De warmte die hierbij vrijkomt gaat via de stortbuis naar de pellettank. Gevolg is dat de pellettank begint te smeulen. Pelletkachel-brand is het gevolg van te laat onderhoud, soms in combinatie met slechte pellets.

Onderhoud pelletkachel: zo blijft alles in balans

Een pelletkachel is schitterend vanwege het hoge rendement, de mooie vlam, en de hernieuwbare brandstof. Onze houtpellets komen namelijk uit extra aangeplante productiebossen die voortdurend hernieuwd en aangevuld worden. Per saldo blijft het aantal bomen gelijk, want het milieu is belangrijk. We houden graag alles in balans.

Dat geldt ook voor de kachel. De geweldige zuurstof/brandstof-balans zorgt voor de goede verbranding. Maar een eventueel gebrek aan onderhoud verstoort dat evenwicht. Daarna komen de juiste functies van de kachel in gevaar. Tijdig pelletkachel-onderhoud voorkomt vervuiling. Vervuiling verpest de gewenste balans en resulteert in een slechte verbanding.

Slechte verbranding geeft meer roet. Dat zorgt ervoor dat je ruitje in zeer korte tijd pikzwart wordt.

Afspraak onderhoud pelletkachel en service

Om de kwaliteit te behouden, adviseren we jaarlijks onderhoud door de erkende vakmensen van BlueSolid.

Wil je het onderhoud laten uitvoeren?

 • Ga nu naar ‘Onderhoud aanvragen’.
 • Onderhoud plus voorrijkosten bedraagt 165 euro inclusief btw (exclusief eventuele nieuwe onderdelen).
 • Onderhoud mag met pin afgerekend worden bij de monteur.

Servicebeurt pelletkachel zelf uitvoeren

Vooral bij oudere pelletkachels kan een grote servicebeurt een aardige klus zijn. Je dient eerst goed te weten wat je moet doen. Zelfs met handleidingen is technische voorkennis vereist. Daarom raden we je bij twijfel absoluut aan om een gecertificeerde monteur in te schakelen. Het personeel van BlueSolid voltooid jaarlijks duizenden onderhoudsbeurten naar volle tevredenheid van de klanten.

Garantie op pelletkachel

Mogelijk doe je de grote onderhoudsbeurt liever zelf. Bij het zelf uitvoeren van het onderhoud vervalt het recht op de lopende garantie.

Service BlueSolid en veelgestelde vragen over onderhoud

Het komt voor dat de kachel bepaalde meldingen weergeeft die gemakkelijk op te lossen zijn. We raden aan om de veelgestelde vragen te bekijken. Zo kun je wellicht besparen op onnodige onderhoudskosten. Ook dat is service van BlueSolid. Wij bieden ook pelletkachel CV, inbouw pelletkachels en pellethaarden.