Mensen vragen zich vaak af wat de goedkoopste manier om te verwarmen is. Dat vraagt om een eerlijke discussie, met een verrassende conclusie. Ontdek hoe je het goedkoopst kunt verwarmen door middel van een superslimme combinatie.

Regelmatig buitelen mensen over elkaar heen in de discussie over verwarmen. Is een warmtepomp wel echt voordeliger dan een gas-CV-ketel? En kan zo’n pelletkachel wel uit? De prijzen van de brandstof voor zo’n pelletkachel stijgen toch evengoed weleens? Het zijn begrijpelijke vragen.

Gevaar

Het grootste gevaar in zo’n discussie is dat mensen ‘de waarheid’ claimen en daar aan vast houden. Maar de waarheid rond de goedkoopste manier om te verwarmen kan per periode verschillen. Dat komt omdat de prijsontwikkelingen rond verschillende brandstoffen elkaar om en om opvolgen.

Soms stijgen de gasprijzen enorm. Een andere keer spelen subsidies of prijsplafonds een rol. Het kan voorkomen dat het stroomverbruik aan de dure kant is. Een enkele keer liggen de prijzen van pellets op een hoog niveau. Wie dan op dat specifieke moment iets roept, kan het eigen ‘gelijk’ ervaren.

Overigens zijn prijzen in enige mate voorspelbaar. Met name in de zomer compenseer je het stroomverbruik met zonnepanelen. En pellets zijn in het voorjaar en in de zomer standaard goedkoper. Een kwestie van op het juiste moment een voorraad pellets aanschaffen. Dan stook je in het najaar en in de winter lekker goedkoop met eerder gekochte pellets.

Verwarmen: dit is vaak de goedkoopste manier

Laten we eerst kijken naar gas en pellets. We zien in de prijshistorie dat beide brandstoffen pieken en dalen kennen.

  • Maar, in die historische lijn zien we dat stoken op pellets bijna altijd goedkoper was (voor de meeste mensen). Dankzij het stoken op pellets kan het gasverbruik 80% tot 90% afnemen.
  • Ook laat de prijsgeschiedenis zien dat stroom vaak goedkoper is dan gas.

Vaak of bijna altijd is niet hetzelfde als ‘altijd’, daar zijn we ons natuurlijk van bewust. We snappen ook dat iemand hier kritisch of sceptisch naar kan kijken, ondanks dat de prijshistorie gewoon gedocumenteerd is.

  • Je zal maar net diegene zijn die wél een voordelig gastarief heeft en tegen dure pellets aanloopt.
  • Of je bent diegene die een warmtepomp heeft die gevoelsmatig ‘stroom vreet’.

Tja, dan kan kun je (terug)verlangen naar je gas-CV-ketel. Ook al bestaan er eigenlijk geen warmtepompen die ‘stroom vreten’. Er is dan niet gekozen voor het juiste vermogen.

Wat is dan de goedkoopste manier om te verwarmen? Zijn pellets echt goedkoper dan gas? Kan een warmtepomp echt voordelig uitpakken? Tijd voor duidelijkheid.

Daarom hebben we een combinatie bedacht die dé oplossing vormt. Altijd! Dan hoef je niet meer te discussiëren met anderen. Jij hebt de goedkoopste manier om te verwarmen te pakken. Komt ie:

Goedkoopste manier om te verwarmen: gas-CV-ketel, pelletkachel of warmtepomp?

De slimste en goedkoopste manier om te verwarmen is om 3 brandstofsoorten tegelijkertijd in huis te hebben. Dan schakel je en switch je naar de goedkoopste brandstof van dat moment. Hoe dan?

  • Een hybride warmtepomp (grotendeels elektrisch en een back-up van je gas-CV-ketel, sporadisch) in combinatie met een pelletkachel. Stroom, gas en pellets als goedkoopste manier om te verwarmen. Afhankelijk van de prijskoersen gaat de ketel of kachel aanvullend aan.

Want dat is het eerlijke verhaal. Iedereen kan een positieve periode pakken die het eigen gelijk ondersteunt. Maar ‘de waarheid’ verschilt weleens per periode en ook zijn er uitzonderingen. Met deze combinatie ben je op elk scenario voorbereid.

Stoken op pellets is vrijwel altijd goedkoper dan op gas, zo toont onze budgetblog met berekeningen aan. Alleen dan ga je uit van gemiddelden. Je zult net die uitzondering zijn. Had je maar de keus.

Die heb je! Om die reden zeggen we: ga voor de gouden combinatie van een hybride warmtepomp met een pelletkachel. Zo kun je het goedkoopst verwarmen. Jij hebt alle tools in huis gehaald. Bovendien kun je elk moment kiezen voor de sfeer en gezelligheid die je met (alleen) een warmtepomp niet hebt. 

Praktijkvoorbeeld

In een bepaalde periode ligt de gasprijs hoog en is stroom ook niet per se supergoedkoop. Om die reden staat de warmtepomp ingesteld om het huis stabiel warm te houden tot 15 graden. Dat kan de warmtepomp vrij eenvoudig doen. Als de bewoner thuiskomt, gaat de pelletkachel aan voor behaaglijke en comfortabele warmte. Die 'andere', heerlijke warmte van echt vuur. Met een flink hogere kamertemperatuur. Goedkoop en aangenaam verwarmen.

Welke warmtepomp wordt verplicht?

Vanaf 2026 is de hybride warmtepomp verplicht. Dit is dus zo’n warmtepomp waarbij je grotendeels elektrisch verwarmt. Als het nodig is, kan de bestaande cv-ketel nog bijspringen.

Je zou kunnen denken: goh, ik koop dan wel gelijk een all electric warmtepomp (gasloos). In onze blog met basisinformatie over de warmtepomp leggen we de logische voorkeur voor hybride uit.

Besluit daarom niet zomaar een all electric warmtepomp te kopen, maar lees je in op onze website. Met hybride (die direct ‘ready’ is voor all electric, dat kan altijd nog) ben je zeker van je zaak.

Bovendien is een all electric warmtepomp niet verplicht. De hybride warmtepomp is dat wel vanaf 2026. En dat snappen we best, aangezien je hiermee fijn, goedkoop en duurzaam kunt verwarmen.

  • Als je voor een all electric warmtepomp kiest, word je afhankelijk van stroom en de stroomprijs.

Kan ik na 2026 nog een cv-ketel kopen?

Vanaf 2026 schrijft de wet hybride oplossingen voor. Een enkeling kan dan nog denken dat ie met enkel een ouderwetse gas-CV-ketel goedkoper uit is. Het risico is dat je dan afhankelijk bent en blijft van de gasprijs.

  • Als je vóór 2026 opnieuw enkel een gas-CV-ketel kiest, blijf je afhankelijk van gas en de gasprijs.

De goedkoopste manier van verwarmen is dat je een hybride warmtepomp installeert, in combinatie met een pelletkachel. Je kunt dan immers de brandstoffen kiezen die het goedkoopst zijn.

  • Als je een hybride warmtepomp met een pelletkachel kiest, kun je stabiel laag in het stroomverbruik zitten en aanvullend goedkope pellets (gekocht in het voorjaar) verbruiken. 

Stroom, pellets of gas: met deze superslimme combinatie maakt het niet uit wat de goedkoopste manier om te verwarmen is. Dus keten jezelf niet vast aan één oplossing. Voorkom dat je afhankelijk wordt van enkel gas of stroom.

Conclusie: de goedkoopste manier van verwarmen

Samengevat: als je de hybride warmtepomp combineert met pelletkachel, ben je onafhankelijk van specifieke soorten. En kun je kiezen wat nu – niet gister, niet morgen, maar NU het goedkoopst is.

Daardoor heb je altijd de goedkoopste manier van verwarmen in huis. Dit kun je allemaal bij één partij leggen, omdat we zowel hybride warmtepompen als pelletkachels installeren.

(Je kunt op termijn zelfs een softwarepakket koppelen dat automatisch ziet of pellets, gas of stroom de goedkoopste manier is.)

Maar opgelet: we merken nu al dat het drukker wordt in de aanloop naar 2026. Zeker in het najaar ontstaan er wachtlijsten en wachttijden. Zorg dus dat je in de zomer al weet wat je wil. En koop dán.

We raden je nu aan om de basisinformatie over deze producten tot je te nemen. Op die manier voorkom je dat je belangrijke aandachtspunten over het hoofd ziet. Zo koop je het beste product.

Basisinformatie over de warmtepomp
Basisinformatie over de pelletkachel