pelletkachel kopen in mei = 100 euro korting op pellets (geldt voor NextGen, NextWoody & NextElite) |  Openingstijden | 25 mei megaveel showroom-voordeel op 2e hands pelletkachels

Hoeveel gas bespaart een hybride warmtepomp?

• download instructie hoeveel gas bespaart hybride warmtepomp (PDF)

Afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is, bespaar je veel gas met een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp verwarmt het huis uitstekend. Als het echt flink koud wordt, springt de gas-cv-ketel bij. Dat kantelpunt wordt bepaald door het isolatieniveau.

  • Je kunt al gauw 800 tot 1.100 kuub gas besparen bij een jaarlijks gasverbruik van 1.500 kuub
  • Je kunt zelfs 100% gas besparen als je ook het tapwater via de warmtepomp doet, maar daar zit een keerzijde aan.*

Kijk eerst naar je huidige gasverbruik per jaar. Dat getal wordt het uitgangspunt waarmee je gaat rekenen, bijvoorbeeld 1.500 kuub. Kijk daarna naar het aantal personen in huis. Gemiddeld douchen mensen voor 100 kuub per persoon per jaar. Wij gaan bij onze berekening even uit van 4 personen.

Verwarmingsdeel

Bij 4 personen in huis, ligt dus bij benadering 400 kuub van het totale gasverbruik aan het douchen. Dat houdt dat ongeveer 1.100 kuub van de 1.500 kuub naar het verwarmen gaat. Je kunt dat verwarmingsdeel nu ook voor jezelf uitrekenen: totale gasverbuik min het douchen (100 kuub p.p.).

Uitleg: hoeveel gas bespaart een hybride warmtepomp?

Het verwarmingsdeel van 1.100 kuub – in ons voorbeeld – is uitgesmeerd over 220 dagen, het ‘stookseizoen’. Mensen verwarmen niet het hele jaar hun huis, omdat de kachel een deel van het jaar niet aan hoeft.

  • Als je huis redelijk goed geïsoleerd is, kun je zomaar zo’n 160 dagen verwarmen met de hybride warmtepomp. Dat is 73% van de tijd die je verwarmt. Je bespaart (in ons voorbeeld) dan 803 kuub op de radiatoren.

  • Als je huis gewoon goed geïsoleerd is, kun je al 180 dagen verwarmen met dit systeem (82% van het seizoen). Dan bespaart de hybride warmtepomp toch snel 902 kuub. Dat kan zelfs zonder vloerverwarming.

  • Mét vloerverwarming én met goede isolatie, til je het besparen van gas zelfs naar 1.001 kuub. De hybride warmtepomp redt het 200 van de 220 dagen zelfstandig. Dat is 91% van het seizoen.

  • Wanneer je huis simpelweg perfect geïsoleerd is en voorzien van vloerverwarming, hoeft de gas-cv-ketel niet in actie te komen. Het hele verwarmingsdeel wordt ingeregeld door enkel de warmtepomp (all electric).

Tapwater warmtepomp

Wie naar ons voorbeeld kijkt, ziet dat je qua verwarmen flink wat gas bespaart met de warmtepomp. Een groot deel van de 1.100 kuub wordt gedekt, of zelfs helemaal. Maar dan blijft het tapwater nog over, tapwater voor en door de warme douche. Dat is 400 kuub. Een warmtepomp kán dat opvangen.

*Toch heeft het een keerzijde wanneer je het tapwater via de warmtepomp wil doen. Een warmtepomp mét tapwater heeft namelijk – doorgaans – flink hogere aanschafkosten. Een warmtepomp die ook het tapwater verzorgt, kan in de aanschaf (vaak) duizenden euro’s duurder zijn. Dat kan dan zelden uit. Daarom adviseren wij (vaker) een hybride warmtepomp zonder tapwater.

Bekijk onze adviesblog over specifiek dit onderwerp: Kan een warmtepomp ook het tapwater verwarmen?

Hoeveel gas bespaart een hybride warmtepomp? Disclaimer

Wij zijn uitgegaan van een situatie waarin het jaarlijkse gasverbruik 1.500 kuub is. Daarnaast zijn we uitgegaan van een huishouden met 4 personen (400 kuub tapwater). Met die uitgangspunten hebben we het verwarmingsdeel (1.100 kuub) te pakken. Vervolgens keken we naar de stooklijnen gebaseerd op het isolatieniveau.

Ga altijd uit van je eigen situatie. Bekijk je eigen jaarlijkse gasverbruik en het aantal personen in huis. Kijk naar je eigen verwarmingsdeel en vergelijk dat met de stooklijnen.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan getoonde cijfers. Het gaat om richtinggevende informatie op basis van gemiddelden en algemene aannames. We hebben het aandeel van gas voor koken (gemiddeld 80 kuub per jaar) weggelaten.

De gegeven indicaties zijn kansrijk wanneer je het juiste vermogen kiest. Bekijk de adviesblog: Hoeveel kW warmtepomp nodig, welk vermogen voor verwarmen?

Warmtepomp kopen