pelletkachel kopen in mei = 100 euro korting op pellets (geldt voor NextGen, NextWoody & NextElite) |  Openingstijden | 25 mei megaveel showroom-voordeel op 2e hands pelletkachels

Kan een warmtepomp met gewone radiatoren?

Klanten vragen regelmatig of een warmtepomp met gewone radiatoren kan. Dat zou voor hen een reden zijn om de aankoop te doen. Wij hebben in de praktijk getest met gewone radiatoren en dat levert goed nieuws op. 

Kan een warmtepomp met gewone radiatoren?

  • Ja, een hybride warmtepomp kan met gewone radiatoren*, wanneer de woning vrij goed geïsoleerd is. 

Uitleg warmtepomp met gewone radiatoren

Radiatoren behoren tot de 'warmteafgiftesystemen' die warmte, vanuit een gas-cv-ketel of warmtepomp, afgeven aan de woning. Daardoor wordt het comfortabel warm in huis.

  • Radiatoren kunnen die comfortwarmte het beste afgeven met de hogere watertemperatuur van de gas-cv-ketel. Een warmtepomp werkt met een lagere watertemperatuur.
  • Om die reden wijzen verkopers en adviseurs een warmtepomp met gewone radiatoren vaak af. Ze zijn namelijk bang dat de radiatoren het huis dan niet goed verwarmen. 
  • Maar bij goed geïsoleerde woningen blijkt dat de warmtepomp met gewone radiatoren het huis wél (comfortabel) warm krijgt. De isolatiegraad is hierbij dus het belangrijkst.
  • Dankzij de hybride warmtepomp kan de gas-cv-ketel altijd nog 'bijspringen' als back-up tijdens de koudste dagen. Die koudere dagen zijn ook nog eens vrij zeldzaam.
  • *Je kunt zelf de situatie met een warmtepomp en lagere watertemperatuur simuleren (nabootsen). Stel je gas-cv-ketel als test bewust op een lagere watertemperatuur in. 

Krijgen de gewone radiatoren het huis nu nog comfortabel warm? Dan vergroot dat de kans dat je woning het ook prima met een warmtepomp redt. En op de koudste dagen kan de gas-cv-ketel altijd nog helpen. Maar per saldo ben je sowieso flink voordeliger uit. Je realiseert immers al een grote gasreductie:

Warmtepomp met gewone radiatoren

Uit statistieken komt naar voren dat mensen zo'n 220 dagen per jaar 'verwarmen'. Een warmtepomp met gewone radiatoren kan zomaar zo'n driekwart van die periode het werk doen. Dat betekent dat je veel minder gas verbruikt.

Vervolgens zijn er nog dagen waarop de warmtepomp er best nog wat moeite mee heeft. Op die dagen helpt de gas-cv-ketel. Vanwege deze hybride werking zit je er altijd warmpjes bij. Dat geeft zekerheid gedurende het stookseizoen.

Een bijkomstig voordeel rond de hybride warmtepompen van BlueSolid: die zijn all electric ready. Stel dat je woning de gas-cv-ketel niet eens nodig heeft, zelfs niet tijdens de koudste dagen. Dan kun je switchen naar all electric. 

Wij raden aan om het eerst in de praktijk te testen, met een hybride. Vooral wanneer er sprake is van gewone radiatoren als warmteafgiftesysteem. Zorg dat het vermogen van de warmtepomp passend is bij jouw situatie.