Een airco doet iets magisch. Het systeem verandert de warmte in je kamer in een handomdraai naar de gewenste temperatuur. Ideaal tijdens warme zomerdagen en -nachten. Maar hoe werkt een airco precies? We leggen het je uit in dit blog. 

De werking van een airco 

Een airco koelt dankzij een natuurkundig proces – verdamping. Dit werkt als volgt: een vloeistof die verdampt, absorbeert warmte. Het neemt de warmte, bijvoorbeeld uit een kamer, dus op. Daardoor stijgt de damp in temperatuur. Als die damp weer vloeibaar wordt (condensatie), raakt het de warmte weer kwijt. De temperatuur van de vloeistof gaat omlaag.

Dit verdampings- en condensatieproces herhaalt zich eigenlijk continu binnenin een airco, maar dan op een geavanceerde manier via verschillende airco-onderdelen. Een airco is een gesloten systeem dat warmte uit een ruimte onttrekt, en koude lucht de ruimte weer in blaast.

Airco-onderdelen en hun functie 

Een airco bestaat uit meerdere onderdelen. Om te beginnen is er het binnendeel, ook wel de binnenunit genoemd. De binnenunit is meestal aan de wand gemonteerd in de kamer die moet worden gekoeld.

De binnenunit doet twee dingen: het zuigt warme lucht aan uit de kamer en blaast vervolgens weer gekoelde lucht de kamer in. De afkoeling ontstaat door de lucht door een zogeheten warmtewisselaar (leidingen) in het binnendeel te blazen. Hier zorgen de ventilatoren in de airco voor.

De leidingen of buizen van de warmtewisselaars zijn de verbinding tussen het binnendeel en een tweede deel: het buitendeel, ook wel de buitenunit genoemd.

De buitenunit bevindt zich in de buitenlucht. Het kan op het dak staan, aan de muur hangen of op de begane grond staan. Ook in de buitenunit zit een warmtewisselaar. De buitenunit geeft de aangezogen binnenwarmte af aan de buitenlucht. Een compressor in het buitendeel zorgt voor het rondpompen van koudemiddel (koelvloeistof of koelgas) – het middel dat het natuurkundige proces van verdamping en condensatie ondergaat en daardoor van temperatuur verandert.

De koelvloeistof zorgt voor de warme en koude temperaturen van de warmtewisselaars. Verdamping maakt het middel (en dus dat gedeelte van de leidingen, in de buitenunit) warm, en condensatie maakt het middel (en dus dat gedeelte van de leidingen, in de binnenunit) koud.

In zowel de binnenunit als de buitenunit bevinden zich ventilatoren. Als je de airco aanzet, wordt de warmtewisselaar in het binnendeel koud – door hier lucht langs te blazen, ontstaat er een koude luchtstroom naar binnen toe. De warmtewisselaar in het buitendeel wordt juist warm (je leest hieronder hoe dat werkt). Door lucht langs dit gedeelte te blazen, ontstaat er een warme luchtstroom naar buiten toe.

Het is een continu proces waarbij de vloeistof wordt omgezet naar gas (verdamping), vervolgens weer terug naar vloeibaar koudemiddel (condensatie), enzovoorts. Op deze manier wordt de warmte verplaatst van de kamer naar buiten.

Ook interessant: wat is een mobiele airco?

Hoe verplaatst koelvloeistof zich door de leidingen? 

Het koudemiddel speelt dus een centrale rol in het afkoelen van je kamer. Maar hoe werkt dit proces precies?

Koudemiddel verplaatst zich door leidingen van de binnenunit naar de buitenunit, en weer terug. Het wisselt daarbij ook nog eens van vorm: het ene moment is het volledig gas, het andere moment weer volledig koelvloeistof.

werking airco

De compressor in de buitenunit perst gas samen en verhit het naar een temperatuur van tussen de 50 en 60 graden Celsius. Dit geeft warmte af. De compressor wordt aangedreven door een motor – dit vraagt stroom. Door het temperatuurverschil met de buitenlucht (van bijvoorbeeld 25 graden Celsius), neemt het gas de ‘kou’ van buiten als energie op in een zogeheten condensor.

Door deze wisseling van temperatuur verandert het gas geleidelijk naar vloeistof. Met behulp van een expansieventiel koelt het koudemiddel nog verder af. Zo verandert het naar 100% vloeistof terwijl het naar de binnenunit wordt gepompt.

Wanneer het de binnenunit bereikt, loopt het afgekoelde koudemiddel door een verdamper. Dit geeft kou af. De vanuit de kamer aangezogen warmte brengt het middel vervolgens weer omhoog in temperatuur, waardoor het langzaam weer gas wordt terwijl het richting de buitenunit gaat. De compressor warmt het nog verder op door het samen te persen. Dit proces herhaalt zich opnieuw en opnieuw.

Ga je een airco kopen? Dit zijn 5 voordelen en 2 nadelen van een airco in huis

Het vermogen van airco’s 

Het vermogen van airco’s is van invloed op hoe goed ze een ruimte koelen. Het benodigde vermogen hangt af van de grootte en de isolatie van de te koelen kamer. Vermogen wordt bij airconditioning uitgedrukt in BTU’s (British thermal units). Onze split unit airco’s van Artel hebben een vermogen tussen 9.000 en 24.000 BTU’s – meer dan genoeg om een grote woonkamer te koelen tijdens warme zomerdagen.

De airco is bijna magisch. Door energie uit zowel de warme kamer als uit de buitenlucht te halen, koelt het een kamer zeer efficiënt. Het rendement van een airco loopt dan ook op tot maar liefst 250%.

Er zijn verschillende typen airco’s. In ons assortiment vind je diverse split unit airco’s en mobiele airco van Artel. Ongeacht het type airco dat je kiest, zit jij er tijdens warme zomerdagen en zwoele nachten in ieder geval koel bij.

Wil je een airco op zolder plaatsen? In dit blog helpen we je op weg.