Wat is een mobiele airco?

Mobiele airco

De naam zegt het al: een mobiele airco is een draagbare airco. Deze airco hoeft dus niet op één vaste plek te staan. Je kunt de mobiele airco eenvoudig verplaatsen naar de gewenste kamer in huis. Wat zijn de andere voordelen van een mobiele airco? En wat zijn de nadelen? In dit blog vertellen we je alles waarop je moet letten als je van plan bent een mobiele airco te kopen. 

Hoe werkt een mobiele airco? 

In ons vorige blog lees je alles over de werking van een airco. Kort samengevat werkt een mobiele airco als volgt: het apparaat gebruikt koudemiddel en een warmtepomp om de lucht te koelen.

De airco trekt lucht aan uit de kamer. Het koudemiddel (ook wel koelvloeistof genoemd) in de airco onttrekt de warmte uit deze lucht. De lucht wordt hierdoor kouder en wordt vervolgens de kamer in geblazen. De onttrokken warmte wordt met een slang weer naar buiten geblazen. De daadwerkelijke kamertemperatuur wordt dus naar beneden gebracht. Dit in tegenstelling tot een luchtkoeler of ventilator. Die apparaten veranderen alleen de gevoelstemperatuur. 

Voordelen van een mobiele airco 

Een mobiele airco heeft wieltjes en is daardoor erg handzaam. Je verplaatst de airco makkelijk naar de kamer die je wilt koelen. Je kunt de airco bijvoorbeeld overdag in de woonkamer neerzetten en aan het eind van de dag naar de slaapkamer rollen.

Ook de installatie is eenvoudig: je sluit het apparaat aan, hangt de afvoerslang uit een raam en stelt de temperatuur in – meer is het niet.

Mobiele airco kiezen | BlueSolid®

De prijs van een mobiele airco van Artel is laag, zeker in vergelijking met een vaste airco’s. Vaste airco’s zijn met name populair in kantoren en grotere ruimtes waar mensen de hele dag verblijven. Wil je alleen koelen als het echt heet is? Of lekker kunnen slapen tijdens een hete zomernacht? Dan is een mobiele airco alles wat je nodig hebt. 

Nadelen van een mobiele airco 

Mobiele airco maakt meer lawaai dan de vaste airco. Ook heeft een mobiele airco een lager vermogen dan bijvoorbeeld een split unit airconditioning. Let wel: dit betekent niet dat je kamer met een mobiele airco minder afkoelt – ze koelen alleen kleinere kamers. 

Mobiele airco installatie 

Het installeren van een mobiele airco is zo eenvoudig dat er geen installateur aan te pas hoeft te komen. Het apparaat moet dicht bij een raam staan, zodat de slang naar buiten hangt. Voor een optimale werking van de airco zorg je dat er zo weinig mogelijk buitenlucht naar binnen komt. Je kunt een plank op maat zagen met een ronde opening voor de afvoerslang. Door deze plank in de raamopening te plaatsen, maximaliseer je de efficiënte werking van de airco.

Mobiele airco checklist:

  • Sluit deuren en ramen van de te koelen ruimte
  • Zorg dat niets de aan- en afvoer van de airco blokkeert
  • Zet de mobiele airco aan volgens de bijgeleverde handleiding
  • Geniet van de temperatuur!

Een mobiele airco is ideaal voor het verkoelen van kleinere ruimtes, zoals een slaap- of werkkamer. Zoek je zwaarder geschut, bijvoorbeeld voor een kantoorruimte? Dan heb je een vaste airco nodig. Bekijk ons volledige Artel airco assortiment. Welk model je ook kiest, met de airco’s van Artel krijg je volledige controle over de temperatuur in huis.