Airco kopen - 5 voordelen en 2 nadelen van een airco in huis

Aandachtspunten bij het kopen van een airco 

Je wilt een airco kopen. Goed idee. Zorg dat je de beste airco in huis haalt. Wat is dan de beste airco? Er zijn meerdere soorten airconditioning, dus maak een goede beslissing. Dat kan door je bewust te worden van de voordelen en nadelen. De beste airco is de airco die de voordelen benut en de nadelen terugdringt. Zo kun je optimaal ontspannen met een airco in huis.

1. Voordeel airconditioning: airco’s redden levens

We vallen meteen met de deur in huis: airco’s zijn levensreddend. Onderzoekers (Raymond, Matthews & Horton, 2020) waarschuwen in Science Advances dat Europa kwetsbaar is voor dodelijke slachtoffers van hitte en hoge luchtvochtigheid, “omdat airconditioning er niet gebruikelijk is”.

Tienduizenden mensen in Europa en Rusland zijn omgekomen door vochtige hittegolven. Deze eeuw blinkt uit van de recordhete zomers. Jaarlijks slaat de hitte steeds vaker toe, met gevaarlijke pieken in onder andere 2003; 2010, 2018 en 2019. Met onze Split airco’s (Single, Multi en trio) zit je safe en koel. 

2. Voordeel airco in huis: heerlijke verkoeling

Een (Single) Split airco is een vaste wandairco voor verkoeling van één kamer (tot 80 vierkante meter). Eén deel plaatsen we binnen aan de wand. Het bijbehorende buitendeel komt aan de muur of staat op de grond. Er zijn meerdere soorten airco’s, waarbij het aantal binnendelen verschilt.

Elk binnendeel verkoelt een aparte kamer. Bij een Single Split airco heb je één binnendeel, bij de Multi Split twee en bij de Trio split drie. Airco kopen? Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt hoeveel kamers je wilt koelen.

3. Voordeel vaste wandairco: verwarmen mogelijk én voordelig

Iedereen weet in principe wel dat een airco koelt. Hoe een airco werkt is vrij bekend. Een airco zuigt warmte uit de kamer en geeft kou af in de kamer. Dit proces is echter eenvoudig om te draaien, zodat de airco juist warmte afgeeft in de kamer. Klanten waarderen dit voordeel van de vaste wandairco.

Mensen zijn niet altijd op de hoogte dat Split airco’s tegelijkertijd fungeren als lucht/lucht-warmtepompen. Onze airconditioningsystemen oftewel lucht/lucht-warmtepompen zijn daarmee ook aantrekkelijke alternatieven voor gasgestookte vakantiehuisjes, chalets en kantoortjes, aangezien stroomverbruik aanzienlijk goedkoper is dan gasgebruik. De investering in de Split airco/warmtepomp verdien je terug door de gasbesparing. Al met al een stuk voordeliger. 

4. Voordeel airco’s: efficiënt en duurzaam

Onze moderne Split airco’s zijn heel efficiënt en duurzaam. De Split airconditioning gebruikt de temperatuurverschillen als ‘gratis’ energie. Het enige stroomverbruik zit in de elektrisch aangedreven compressor. Een Split airco van RR gaat bovendien jaren en jaren mee.

Terwijl de elektrische auto vaak geframed werd als toonbeeld van duurzaamheid, had airconditioning soms een verspillend imago. Onterecht, zo blijkt. De airco benut het temperatuurverschil als belangrijke bron van energie en de compressor op stroom is bijzonder energiezuinig (A++).

5. Voordeel: temperatuurregeling airco met een app op je smartphone

De Split airco bestaat zogezegd uit een binnendeel (wandunit) en een buitendeel. Deze fraaie airco/warmtepomp (lucht/lucht) kan verwarmen en verkoelen. Voor elke wandunit leveren wij een aparte afstandsbediening. Zo kun je eenvoudig de temperatuur regelen. Daarnaast is het optioneel mogelijk om de airco met een app te bedienen op je smartphone. Supercomfortabel.

1. Nadeel: niet alle airco’s blazen gezonde, koele lucht (oplossing: schone filters)

Er leven en kleven misverstanden over airco’s en eventuele ‘ongezonde’ lucht. Dat is niet zo gek. Het komt voor dat mensen nooit de filters schoonmaken. Dat kan leiden tot ophoping van bacillen en bacteriën in de filters. Uiteraard is dat nadelig voor de luchtkwaliteit.

De oplossing is net zo logisch: zorg voor schone filters. Regelmatig controleren is altijd goed, in de praktijk valt het onderhoud mee. Afhankelijk van gebruik worden de filters bijvoorbeeld één keer per maand, kwartaal of jaar schoongemaakt. Bij de Single, Multi en Trio Split wordt een heldere handleiding meegeleverd. 

2. Nadeel: niet alle airco’s zijn stil (kies de juiste soort)

Een mobiele airco is minder stil dan een vaste Single, Multi of Trio Split wandairco. Dat is iets om rekening mee te houden als het om de slaapkamer gaat. Voor verkoeling van andere ruimtes zou een mobiele airco goed kunnen, als je daar wel accepteert dat er duidelijker geluid kan zijn.

De mobiele airco is goedkoper dan de vaste airco, dus het kan een kostenafweging worden. Wil je een stille en energiezuinige airco? Dan is een vaste wandairco absoluut de investering waard.

Samenvatting

Airco’s verkoelen en voorkomen oververhitting. Split airco’s zijn in feite lucht/lucht-warmtepompen, verwarmen is ook mogelijk. Dankzij het benutten van temperatuurverschillen is deze vorm van airconditioning efficiënt en duurzaam. De temperatuur kun je regelen met een app en/of afstandsbediening. Gezonde lucht wordt gewaarborgd door het schoonmaken van de filters. Split airco’s zijn stiller dan mobiele airco’s.