3 aandachtspunten voor een airco in de slaapkamer, oplossing te warme slaapkamer

Een te warme slaapkamer is nadelig voor je slaapritme en slaapkwaliteit. Voor je het weet kamp je met kortere nachten. Je bent vaker wakker en je slaapt slecht. Dankzij een goede airco kan het gelukkig allemaal anders dan dat. In potentie een geweldige oplossing. Er zijn een aantal aandachtspunten voor een airco in de slaapkamer.

1. Split-unit airco is stiller dan een mobiele airco

Een goedkope airco in de slaapkamer is de mobiele airco. Het nadeel van deze keuze is het geluidsniveau. Een mobiele airco maakt meer geluid omdat het hele apparaat binnen staat. Bij de split-unit airco staat of hangt een deel buiten. Dit scheelt een stuk. De geluidsproductie zit namelijk vooral in dat buitendeel. Binnen is er sprake van een stille airco met een fluisterstil niveau.

2. Geluiden van buiten door afvoerslang mobiele airco

Een mobiele airco is verplaatsbaar en heeft een afvoerslang. De warmte moet immers naar buiten. De slang moet door het (open) raam. Daardoor hoor je geluiden van buitenaf ook beter: extra geluid van binnen én van buiten. Zo zonde als je eindelijk lekker wilt slapen!

De split-unit airco heeft een vaste plaats in de kamer. Hierdoor is een energiezuinige constructie mogelijk via netjes weggewerkt leidingwerk. Daardoor hoeft het raam niet open en wordt het toch heerlijk koel in de kamer. Een structurele oplossing voor slaapgenot.

3. Zwaarwegende nadelen monoblock

De split-unit airco die uit twee delen bestaat is vanzelfsprekend populair. Toch valt soms de keuze op een monoblock:

  • Hierbij zitten alle onderdelen in één kast.
  • Een monoblock is relatief goedkoop in aanschaf.
  • De installatie is minder complex dan bij een split-unit airco.

Desondanks zijn er zwaarwegende nadelen:

  • Je zit weer met een afvoerslang
  • Het apparaat is minder efficiënt dan een split airco
  • Een monoblock maakt meer geluid dan een split airco

Dan hebben we het nog niet eens over het gedoe van het condenswater. Dit landt in een opvangbakje dat met grote regelmaat geleegd moet worden. Een irritant beeld als je net zo’n zin had in een prettige nachtrust. Een monoblock lijkt best mooi op het eerste gezicht, maar het is al met al een halfslachtige oplossing. Goedkoop, maar inefficiënt en ergens ‘irritatiegevoelig’.

Te warme slaapkamer: los het op met airconditioning

Een airco kopen is een verstandig idee als je een te warme slaapkamer hebt. Het vooruitzicht van verkoeling tijdens bloedhete dagen. Naar bed gaan in de wetenschap dat je kamer koel is. Afrekenen met gezweet, gewoel en gedoe. Ruimte voor rust en eventuele passie zonder hittebezwaren.

Samenvatting

Voor een te warme slaapkamer is de stille en energiezuinige split-unit airco de beste oplossing. Voor andere ruimtes kan een mobiele airco volstaan. Het geluidsniveau van de mobiele airco is weliswaar hoger, maar voor andere ruimtes is dat mogelijk minder erg dan voor de slaapkamer (waar stilte logischerwijs de voorkeur geniet). Wie écht helemaal klaar is met die hitte, kan met zekerheid kiezen voor de split-unit airco. Met die permanente oplossing kun je vele jaren vooruit. Opgelost, klaar.