Airco op zolder: mobiele airco versus vaste wandairco

Een airco op de zolder helpt tegen een hardnekkig hitteprobleem. De zolder wordt van twee kanten ‘aangevallen’ door warmte. De warme lucht in het huis stijgt op naar boven. Daarnaast schijnt de zon vol op het dak. De beste oplossing tegen hitte op zolder is een airco. Daar is iedereen het over eens. Vervolgens is het de vraag of je kiest voor een mobiele airco of een vaste wandairco (split-unit airco).

Mobiele airco op zolder

Een goedkope oplossing voor een airco op zolder is de mobiele airco. Dit is een eenvoudig verplaatsbare airco. Het financiële voordeel ten opzichte van een vaste wandairco is groot. Bovendien is de installatie heel makkelijk. Na het aansluiten van het apparaat hang je de afvoerslang uit een raam en stel je de temperatuur in. Kortom, je bent zo klaar. Een prettig idee.

Toch zijn er ook nadelen bij een mobiele airco op zolder. Dat ligt soms aan de ruimte zelf. Zo kan de toegang tot open ramen bemoeilijkt worden door de opbouw van de kamer. Dan is het lastig om de afvoerslang kwijt te kunnen. Daar komt nog bij dat een mobiele airco meer lawaai maakt dan een vaste wandairco. Ook verbruikt een mobiele airco veel meer stroom dan een vaste wandairco.

Vaste wandairco op zolder (split-unit airco)

Het beperkte stroomverbruik van de vaste wandairco is vooral een voordeel als je regelmatig op zolder bent. Bij deze airco heb je geen raam in de buurt nodig. De airco werkt met een buiten- en een binnendeel. De buitenunit is via leidingwerk verbonden aan de binnenunit. De vakkundige installatie verloopt via een gecertificeerde installateur, tenzij je zelf de benodigde opleiding hebt gevolgd.

De vaste wandairco staat beter bekend als airconditioning split. Dit is een stil aircosysteem. Deze airco op zolder hoor je nauwelijks. Je kunt het vergelijken met een fluistergesprek, afhankelijk van de ingestelde stand. De temperatuur is optioneel in te stellen via je wifiverbinding. Verder wordt er een afstandsbediening meegeleverd. De vaste wandairco is structureel een sterke oplossing op zolder.

Meteen beginnen versus langer proces

Er is een nog een groot verschil tussen de mobiele en vaste airco. Na het bestellen en ontvangen van de mobiele airco kun je meteen beginnen. Bij een vaste wandairco vraag je meestal een offerte aan voor de installatie, aangezien er weinig mensen zijn die dit zelf kunnen. Tussen offerteaanvraag en definitief akkoord zit af en toe wat tijd door mogelijke vragen of opmerkingen. Ook moet er een installateur aangewezen worden. Soms is er door topdrukte een wachtlijst onder de installateurs.

Airco op zolder laten installeren

BlueSolid levert zowel mobiele airco’s als vaste wandairco’s voor op zolder en andere ruimtes in huis. Wij hebben professionele installateurs die graag voor je aan de slag gaan. We raden een Single Split airco op zolder aan, omdat je dan jaren vooruit kunt met een fantastische oplossing. Vraag gratis een offerte aan voor de installatie van de airco. Heb je toch een voorkeur voor de mobiele airco? Sla dan je slag in onze webshop. Ben je benieuwd naar meer informatie over airco’s? Bekijk de veelgestelde vragen voor alle antwoorden.

Voordelen en nadelen airco