In warme landen is het heel normaal dat woningen voorzien zijn van airco. In Nederland lag dit iets minder voor de hand. Maar ook hier snakken steeds meer mensen op warmere dagen en nachten naar efficiënte verkoeling in huis. Door de klimaatverandering merken we al dat de zomers warmer worden. 

Een airco kopen is de oplossing. Want met een air conditioner breng je de temperatuur in huis eenvoudig naar het gewenste niveau. Maar hoe kies je er eentje uit? En waar moet je allemaal op letten? We geven je in dit blog 6 factoren om rekening mee te houden als je een airco gaat kopen. 

1. Welke ruimte(s) wil je verkoelen?

De een wil om praktische redenen de studeerkamer of zolder koelen, terwijl een ander juist een koele slaapkamer wil om zwetende nachten tegen te gaan. 

Wat je reden ook is, het is belangrijk om vanaf het begin rekening te houden met de kamers die je eventueel in een later stadium ook wilt koelen. Zo kun je met een split unit bijvoorbeeld meerdere kamers verkoelen, maar met een monoblock unit niet.

2. Hoe goed is je woning geïsoleerd?

Een andere belangrijke factor is de isolatie van je woning. Oude huizen nemen niet alleen sneller warmte op, maar houden deze ook langer vast dan nieuwe huizen. 

Neem de ‘isolatie status’ van de woning dus mee in je keuze en bepaal welke invloed deze heeft op de airco. Is de woning niet optimaal geïsoleerd? Dan moet de airco harder werken om de kamer op de juiste temperatuur te krijgen. Bekijk onze airconditioning met een hoog vermogen. 

3. Hoe veel vermogen heb je nodig?

Het benodigde vermogen van de airco hangt af van de afmeting en de isolatie van de ruimte. Dit koelvermogen wordt uitgedrukt in British Thermal Unit’s (BTU). De onderstaande tabel laat zien hoeveel BTU je minimaal nodig hebt op basis van isolatie en het aantal vierkante meters. 

Airco tips

4. Keuze uit twee types

Je kunt kiezen uit een monoblock of split unit airco. Een split unit bestaat uit een binnen- en buitenunit. Een verbindingsstuk voert koude lucht naar binnen en brengt de warme lucht van binnen naar buiten. De split unit is effectief en relatief stil. 

Een monoblock unit heeft geen buitenunit en wordt ook wel gezien als een alles-in-een oplossing. De monoblock is bijzonder praktisch en snel te installeren, maar heeft een iets hoger geluidsniveau dan de split unit. 

5. Extra functies

Wist je dat onze airco’s zijn voorzien van een timer en een verwarmingsfunctie? Ideaal om een kamer op een koude dag snel en efficiënt te verwarmen. 

Ook zijn al onze split units uitvoerbaar met een WiFi optie. Met de WiFi kit kun je de airco op afstand bedienen met je smartphone. Zo kun je de airco in de slaapkamer alvast laten koelen zonder daarvoor eerst naar boven te hoeven. Gemak dient de mens. 

6. Het installeren van een airco

Voor het monteren en installeren van split airco’s moet je technisch onderlegd zijn. Daarnaast worden de leidingen na installatie gevuld met gas. Dit moet worden gecontroleerd door een F-gassen gediplomeerde installateur. De monteurs van BlueSolid zijn gespecialiseerd in het installeren en onderhouden van allerlei koel- en airconditioninginstallaties. 

Met deze 6 factoren wordt het vinden van een passende airco een stuk eenvoudiger. Heb je andere vragen over airco’s voor in huis of kantoor? Kom langs in onze showroom in Tolbert, waar onze experts voor je klaar staan. Berg de ventilator maar vast op!