Verzeker jezelf van de juiste airco: dit zijn de soorten

Sinds die warme zomer weet je het zeker: dit jaar ga jij een airco kopen. In dit blog lees je welke soorten airco’s er zijn en kom je erachter welk type het best bij je past.

De zomers worden heter en dus zoeken Nederlanders naar manieren om hun huis te koelen. Geen slapeloze nachten, maar een goede nachtrust in een koele omgeving. Dat is wat je wilt. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Met een airco in huis.

Er zijn verschillende soorten airco’s, van een los en compact apparaat tot uitgebreide airco-systemen. In dit blog leggen we je uit welke soorten airco’s er zijn. Met deze informatie kun jij goed bepalen wat het beste bij jou en je huis past. Zeg maar dag tegen die hete zomernachten en hallo tegen comfort.

Er zijn twee categorieën airco’s: Mobiele airco’s en split unit airco’s. De verschillende soorten:

  • Mobiele airco: één ruimte, circa 20-30m²
  • Single split: één ruimte, circa 30-80m²
  • Multi split: twee ruimtes, 30-80m²
  • Trio split: drie ruimtes, circa 30-80m²

Mobiele airco 

We beginnen met het eenvoudigste type: de mobiele airco. Een mobiele airco is ontzettend handig. Het is een slank apparaat van nog geen 85 centimeter hoog en het staat op wieltjes. Je rolt het apparaat dus zo van de ene naar de andere kamer in huis.

Met een mobiele airco koel je één kamer. Wil je ’s ochtends de keuken en ’s middag de woonkamer koelen omdat het buiten te warm is? Geen probleem. Het verplaatsen van een mobiele airco is zo gepiept.

Mobiele airco

Vanwege het compacte formaat is mobiele airconditioning ideaal voor kleinere ruimtes in huis, zoals de slaap- of werkkamer. Ook voor studio’s of één-kamer-appartementen is een mobiele airco een uitkomst. Met slechts één apparaat controleer je het binnenklimaat van je woning. Jij stelt de temperatuur in, de mobiele airco doet de rest.

Split unit airco

Split unit airco’s zijn – letterlijk – het grotere werk. Deze vaste airco wordt aan de muur gemonteerd. Dit type air-conditioning is niet te verplaatsen zoals een mobiele airco. Daarom worden split unit airco’s ook wel wand-airco’s genoemd.

Een split unit airco bestaat uit meerdere delen: een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel is aan de wand gemonteerd en blaast lucht de kamer in. Het buitendeel staat of hangt buiten, waar het buitenlucht aantrekt en dit omzet naar koele lucht.

Afhankelijk van de ruimte, kies je het benodigde vermogen van de split unit airco. Wil je weten waarop je moet letten bij het kopen van airco? Lees hier hoe jij de juiste airco kiest.

Tip: Wist je dat alle split airco’s van Artel een verwarmingsfunctie hebben? Ze koelen of verwarmen. Zo zit jij er het hele jaar comfortabel bij. 

Single Split

De Artel Single Split bestaat uit één binnen- en buitendeel. Deze airco koelt dus één kamer, net als een mobiele airco. Wat is het verschil? De Single Split heeft meer vermogen, is stiller en kan grotere kamers koelen.

Airco single split

De Single Split airco van Artel is een energiezuinige airco. Met een rendement tussen de 300 en 400 procent is het een duurzame manier om het klimaat in huis te regelen. 

Multi split

De Artel Multi Split lijkt op de Single Split, maar heeft twee binnendelen. Met dit type airco koel je dus twee ruimtes tegelijkertijd. Op de bijgeleverde afstandsbedieningen stel je eenvoudig per kamer de gewenste temperatuur in.

airco multi split

Door de stille werking is de Multi Split handig voor in de slaapkamer of op kantoor.

Trio split

De Artel Trio Split is de meest uitgebreide van onze aircosystemen. Deze airco bestaat uit een buitendeel en drie binnendelen (airco’s). Je koelt of verwarmt dus tot drie kamers tegelijkertijd. Alle drie airco’s zijn afzonderlijk te bedienen met een aparte afstandsbediening.

Airco split trio

Het hoge vermogen van de Trio Split zorgt ervoor dat de kamer snel en efficiënt op de gewenste temperatuur is. De airco is energiezuinig (A++) en bijzonder stil.

Altijd een airco die bij jouw situatie past

Voor iedere toepassing is er een geschikte airco te vinden. Of je nu verkoeling of bijverwarming zoekt, met een airco beheers je op een duurzame manier het binnenklimaat. Het hele jaar lang.

De monteurs van BlueSolid zijn gespecialiseerd in de installatie en het onderhoud van split unit airco’s. Wil je er zeker van zijn dat jouw nieuwe airco vakkundig wordt geïnstalleerd? Neem contact met ons op via info@rrpelletkachel.nl.