GROTE DRUKTE | BESTEL OP TIJD |  Openingstijden | Pelletkachel 

Moet het rookkanaal van de pelletkachel voorbij de dakgoot?

Het bouwbesluit gaat uit van de veronderstelling dat er veel vervuiling en rook uit het rookkanaal kan komen. Daarom is voorgeschreven dat het kanaal voorbij de dakgoot moet eindigen, om te voorkomen dat vervuiling bij de eigenaar naar binnen slaat en geuroverlast ontstaat in de wijk zoals bij houtkachels.

In het bouwbesluit mag echter worden afgeweken, zolang je dat goed kunt onderbouwen. BlueSolid heeft bijvoorbeeld in onderzoek aangetoond dat een pelletkachel met een geveldoorvoer, uitgerust met een fijnstoffilter en een katalysator, 500% minder risico op vervuiling en overlast geeft dan een systeem dat boven de nok naar boven reikt.

Fijnstoffilter voor pelletkachels

Waarom is dat zo?

Omdat een geveldoorvoer, gemaakt volgens de nieuwste normen en voorzien van goede filters en katalysator, veel veiliger en milieuvriendelijker is dan een lang kanaal dat tot boven het dak reikt. Een lang kanaal kan condens vormen, vooral wanneer het niet goed geïnstalleerd of onderhouden wordt. Dit vocht, vooral vocht dat ontstaat door temperatuurverschillen, stimuleert de aanslag van creosoot op de kanaalwanden. Creosoot is zeer brandbaar en vormt de grootste oorzaak van schoorsteenbrand.

Daarom is het essentieel dat je een rookkanaal hebt dat geen condensatie veroorzaakt. Een kort, concentrisch kanaal met de juiste installatie en regelmatig onderhoud voorkomt vochtopbouw en creosootvorming. Daardoor is de kans op schoorsteenbrand bijna uitgesloten.

Waarom is dat zo belangrijk?

  • Een kort kanaal voorkomt dat vocht zich ophoopt.
  • Zonder vocht wordt geen creosoot gevormd, die de grootste brandstof is voor schoorsteenbranden.
  • Een goed geïnstalleerd kanaal met goede ventilatie en onderhoud vermindert risico’s aanzienlijk.
  • Een geveldoorvoer met filters en katalysator is niet alleen veilig, maar ook milieuvriendelijker en efficiënter dan een lang kanaal naar het dak.

Pelletkachel katalysator

Wat zegt het bouwbesluit?

Hoewel het bouwbesluit niet specifiek over deze details spreekt, blijkt uit onderzoeken dat het gebruik van een geveldoorvoer, in combinatie met goede filtering en onderhoud, de veiligste en meest betrouwbare oplossing is.