Voor het verwarmen van een chalet of vakantiehuisje denk je waarschijnlijk niet meteen aan airconditioning. Toch is dit een populaire verwarmingsoptie. En als je de argumenten hoort, is het best logisch allemaal. Bij kleine, gasgestookte woningen is het al snel een stuk goedkoper om over te schakelen op een split-unit airco. Je kunt verwarmen, verkoelen en genieten. Een steengoede optie.

Een split-unit airco fungeert als lucht/lucht-warmtepomp

Airco’s associeer je eenvoudig met verkoelen, maar split-unit airco’s kunnen ook verwarmen. Split-unit airco’s zijn airco’s die bestaan uit buitengedeelte en een binnengedeelte, verbonden met leidingwerk. Deze airco’s zijn feitelijk energiezuinige lucht/lucht-warmtepompen met een hoog rendement. Een interessante overweging als je eigenaar van een chalet of vakantiehuisje bent.

De split-unit airco’s zijn relatief zuinig omdat ze ook temperatuurverschillen benutten. En temperatuurverschillen zijn gratis. Het enige stroomverbruik zit in de compressor die een middel rondpompt door de leidingen voor het koelen en verwarmen. Koele lucht gaat naar binnen, warme lucht gaat naar buiten. Dat proces kun je simpel omdraaien. Je kunt het apparaat via een afstandsbediening of app instellen op verwarmen. Dan gaat er dus warme lucht naar binnen.

Airco in plaats van gas: chalet of vakantiehuisje zonder gas verwarmen

Split-unit airco’s zijn er in alle soorten en maten. Bij een Single Split Airco heb je het buitengedeelte en één binnengedeelte, de unit aan de wand. Eén wandairco verwarmt een kamer tot 80 vierkante meter. Dit is voor veel chalets al voldoende. De Multi Split Airco biedt twee binnendelen/wandairco’s voor verschillende ruimtes. Dat kan van pas komen als je een groter vakantiehuis hebt. Tot slot is er de Trio Split Airco met drie binnenunits, zodat je nog meer (of grotere) kamers kunt verwarmen.

Dankzij airco’s als lucht/luchtwarmtepompen kun je stoppen met het stoken van gas voor het verwarmen van je chalet of vakantiehuis. Vervolgens is het een makkelijke rekensom: stroom is immers goedkoper dan gas. Zo is de aanschaf van split-unit airco’s gemakkelijk terugverdiend.

Split-unit airco laten installeren in chalet of vakantiehuisje  

Bestel en installeer zelf de airconditioning of vraag een offerte aan voor een airco inclusief installatie door een vakmens. Gekwalificeerde monteurs installeren een Single, Multi of Trio Split Airco voor je chalet of vakantiehuisje. Daarna kun je heerlijk genieten van een voordelig verwarmde ruimte. Bovendien heb je het verkoelen ook meteen geregeld. Wel zo fijn als er weer een hittegolf is!

Chalet/vakantiewoning verwarmen met een airco in de winter

De split-unit airco doet z’n ding, ook als het kouder wordt. Met lagere temperaturen kan de airco nog steeds prima verwarmen. Als het overdag naar nul graden gaat of zelfs vriest, neemt het vermogen om te verwarmen wat af. De lucht/lucht-warmtepomp heeft het dan moeilijker. Tegenwoordig is de temperatuur zelden zo laag, hooguit een handjevol dagen per jaar.

Lees ook: wat is een mobiele airco?

Airco en het vermogen om te verwarmen

Een airco met een normaal vermogen en een normale prijs verwarmt bijna het hele jaar. Het is vrijwel altijd warm in je chalet of vakantiehuisje. Enkele dagen in het jaar wordt het lastig, als het serieus koud wordt. Als je er altijd lekker warmpjes bij wil zitten, zijn er een paar overwegingen mogelijk: 

1. Airco met flink wat vermogen

Je kunt er aan denken om meteen een airco met flink wat vermogen aan te schaffen. Zo’n apparaat blijft gewoon z’n werk doen, zelfs als het behoorlijk koud is. Het enige nadeel is dat een airco met zoveel vermogen duurder is dan een airco met een normaal vermogen. Daarmee wordt het financiële voordeel tegenover structureel gasverbruik kleiner. Het voordeel is dat je geen back-up nodig hebt.

2. Back-up voor enkele dagen

Met een elektrisch kacheltje ben je al klaar. Zo’n kachel verbruikt weliswaar veel stroom, maar dat is puur voor die dagen. Of je zet incidenteel het gas alsnog aan. Gas is duurder, maar als back-up voor enkele dagen is het te doen. De combinatie van een airco met een back-up voor de zeldzame vrieskou scheelt al heel veel geld ten opzichte van structureel gasverbruik voor verwarmen.

Samenvatting

Split-unit airco’s zijn airco’s die net zo goed kunnen verwarmen. Het zijn lucht/lucht-warmtepompen die profiteren van temperatuurverschillen. Deze airco’s kunnen zelfs bij lage temperaturen nog prima verwarmen, al heb je bij serieuze (zeldzame) kou een back-up of krachtige airco nodig.

In alle gevallen scheelt het geld als je een vergelijking maakt met structureel gasgebruik voor verwarmen. Tel daarbij op dat je met de airco ook het koelen voor elkaar hebt. Al met al is de split-unit airco een steengoede optie voor je chalet of vakantiehuisje.

Tip: dit zijn 5 voordelen en 2 nadelen van een airco in huis