Ook tapwater verwarmen met een warmtepomp kan prima. Maar hoe verstandig is het om een warmtepomp met of zonder tapwater te kopen? Realiseer je in ieder geval dat ook een warmtepomp zonder tapwater al behoorlijk veel gas bespaart.

Ook tapwater verwarmen

Een warmtepomp vervangt de gasbehoefte om een woning te verwarmen.

  • Daardoor kun je grotendeels van het gas af. Het grootste gedeelte van gasverbruik en gastkosten zit namelijk in het verwarmen van de woning. Een warmtepomp zonder tapwater vangt dat al af.
  • Daarmee ben je verzekerd van een grote gasreductie. Bijna geen gaskosten meer, een financieel feest. Een relatief klein gedeelte van het gasverbruik zit nog in bijvoorbeeld de warme douche.

Kun je met een warmtepomp ook douchen

De douche wordt warm dankzij tapwater.

  • Ook tapwater verwarmen kan optioneel met een warmtepomp. Zo’n warmtepomp met tapwater is het laatste puzzelstukje voor gasloos wonen.
  • Alleen je betaalt relatief wel veel extra voor dat laatste stukje. Het staat ergens ietwat buiten verhouding. Er geldt een hogere meerprijs voor een warmtepomp die tapwater verzorgt.

Stel dat een huishouden van 4 personen een jaarlijks gasverbruik heeft van 1.500 kuub. Daarvan is dan ongeveer 1.100 kuub naar het verwarmen van de woning gegaan.

Zo’n 400 kuub ging tot slot nog naar het tapwater. Oftewel, de warmtepomp voor enkel het verwarmen lost al veel op. Het kleinere gedeelte gasverbruik tegengaan kan wel, maar kost je meer.

Soms zit je zomaar tegen extra aanschafkosten van rond de 3.000 euro. Dit terwijl het aandeel van douchen op je gasrekening beperkt is. Je betaalt veel extra voor weinig extra gasreductie.

Warmtepomp zonder tapwater makkelijker te betalen

Om die reden kun je – afhankelijk van je gewenste bestedingspatroon – evengoed voor een warmtepomp zonder tapwater gaan. Die is makkelijker te betalen, de lage investering betaalt zich makkelijker terug. Hiermee komt de keuze tussen een warmtepomp op het volgende neer:

• Verwarmen
Als je enkel voor 'Verwarmen' kiest, zorgt de warmtepomp voor warmte in het huis. Lagere investering, grote gasreductie. De voordeligste en beste optie, als je budget niet geweldig is.

• Verwarmen + tapwater
Als je voor 'Verwarmen + tapwater' kiest, zorgt de warmtepomp voor warmte in huis. En voor warm water, bijvoorbeeld om te douchen. Deze warmtepomp is wel gelijk een stuk duurder. Houd ook rekening met meer vermogen.

Warmtepomp met tapwater

Tot een bepaalde buitentemperatuur heeft en geeft de warmtepomp een bepaald vermogen. Er zijn ook dagen dat het een stuk kouder is, bijna richting de 0 graden of daar nog onder.

In dat geval kan de warmtewisselaar van de pomp vastvriezen. Gelukkig kan de pomp zelf weer aan de slag om dit te laten ontdooien. Daar moet de pomp wel heel hard voor werken op dat moment.

Tijdens dat incidentele ontdooiingsproces blijft er minder vermogen over om het huis te verwarmen. Daarom raden we een klein beetje overcapaciteit aan in de blog over vermogen (lees die blog ook).

Stel je voor dat de warmtepomp in die omstandigheden ook het tapwater voor douchen en dergelijke moet verwarmen. Je kunt nagaan dat dat veel vraagt. Het vereist een pomp met meer vermogen.

Het voelt fijner als het resterende vermogen geheel ingezet kan worden voor het verwarmen van de woning. Dan vraag je niet per se het uiterste van de warmtepomp bij zeldzame vrieskou.

Alternatief voor warmtepomp met tapwater

De grootste gasreductie zit nog steeds in het verwarmen van de woning. Dat doet een warmtepomp zonder tapwater al. Wat dan als je vanuit duurzaamheid of idealistische overwegingen verder van het gas af wil?

Je kunt het tapwater ook apart op laten warmen met een ander systeem. Denk aan een warmtepompboiler, speciaal voor het tapwater. Dan heb je alsnog alles geregeld.

Samengevat: kies een warmtepomp zonder tapwater en doe er eventueel een aparte warmtepompboiler bij voor het tapwater. Dat is iets voordeliger en zo blijft je warmtepomp (al) het beschikbare vermogen geven voor het verwarmen van de woning.

Hoe warm tapwater met warmtepomp?

Een warmtepomp met tapwater is een warmtepomp waarbij verwarming en warm tapwater zijn gecombineerd. De warmtepomp kan het tapwater tot ruim 60 graden verwarmen.

Voor een warmtepomp met tapwater heb je meer ruimte en draagkracht nodig bij de opstelplaats. Zonder tapwater bespaar je ruimte én gewicht.

De warmtepompen hebben een hoog rendement. Met weinig elektriciteit behalen veel warmte. Het opwekkingsrendement is dus groot. Maar let op, er dreigt energieverlies.

Energieverlies beperk je simpelweg door het beperken van de leidinglengtes. Of je nu ‘met’ of ‘zonder’ tapwater kiest, in beide gevallen wil je leidinglengtes beperken.

Zorg om die reden dat het toestel zo dicht bij mogelijk staat. Voorkom ‘grappen’ als toestellen die meters en meters verderop staan. Dat zijn namelijk geen grappen. Dat is vermijdbaar energieverlies.

Hoe lang kun je douchen met een boiler?

Mocht je voor een warmtepompboiler kiezen, dan wil je weten hoelang je kunt douchen. Dat hangt onder andere af van het type douche. Denk aan een normale douche of een regendouche.

Ook speelt mee of het om een nieuwe kraan gaat of een ouderwetse kraan. Nieuwe kranen zijn vaak zuiniger. Over het algemeen kun je bij nieuwe kranen met een normale douche het volgende stellen:

  • Allereerst, met een 300 liter boiler kun je zo’n 45 tot 60 minuten douchen.
  • Ten tweede, bij een 200 liter boiler komt het neer op 30 tot 40 minuten douchen.
  • Ten derde, een 100 liter boiler resulteert ongeveer in 15 tot 20 minuten douchen.

Let op: dit zijn gemiddelden die ook nog eens afhankelijk zijn van verschillende factoren. Bij ouderwetse kranen en regendouches zal het anders uitpakken. Zo zijn sommige boilers 2,5x eerder leeg wanneer er sprake is van een regendouche.

Hybride warmtepomp met tapwater

We zijn tot nu toe steeds uitgegaan van volledig elektrische warmtepompen. Die kunnen optioneel ook tapwater verwarmen tot een hoge temperatuur.

Je kunt daarnaast gaan voor een hybride warmtepomp met tapwater. In dat geval kan de CV-ketel het tapwater af en toe verwarmen, als de warmtepomp het zelf niet trekt.

Met name bij vrieskou ben je dan verzekerd van een goede ‘rugdekking’. Overigens heb je die dekking minder snel nodig wanneer je huis echt perfect geïsoleerd is. Dan redt de all electric pomp het vaak wel.

Hybride warmtepomp zonder tapwater

Je kunt eveneens kiezen voor een hybride warmtepomp zonder tapwater. In onze blog over hybride of all electric hebben we al gewezen op de voordelen van hybride.

Dankzij een hybride pomp zonder tapwater heb je altijd nog de back-up van de cv-ketel voor verwarmen. En voor het tapwater maak je dan sowieso gebruik van de cv-ketel.

Hiermee voorkom je een hogere investering en realiseer je al wel een grote gasreductie. Heb je de meerprijs voor een pomp met tapwater er wel voor over? Dan kun je uiteraard wel voor ‘met tapwater’ gaan.

Welke warmtepomp kies ik?

Mensen zijn geneigd om zich af te vragen wat momenteel de beste warmtepomp is. Wat is de meest rendabele warmtepomp bijvoorbeeld? Met de hybride pomp zit je goed. En een voordeel: die is all electric ready. Hoewel niet alle pompen zo makkelijk om te bouwen zijn. Bij BlueSolid gaat het puur om een softwarematige switch. Zo kun je eerst veilig hybride doen en daarna kinderlijk eenvoudig omschakelen naar all electric.

Wat is de beste warmtepomp?

Maar er zijn nogal wat merken en daarmee mogelijkheden als het om warmtepompen gaat. Ga je voor een Artel, Nefit Bosch of een Remeha, een Alpha Innotec of een Mitsubishi. Of wordt het een Vaillant?

Tegenwoordig zijn de kwaliteitsverschillen tussen deze merken nihil en meer marketing dan realiteit. Vergelijk het met auto’s: tegenwoordig produceren heel veel merken gewoon goede auto’s. Vroeger was dat wel anders.

Artel, Nefit Bosch of Rehema?

Mede door regulering, certificeringseisen en Europese normen ontlopen de pompen elkaar niet of nauwelijks. Sterker nog, in veel gevallen komen de oorspronkelijke onderdelen van dezelfde plek.

Daarom kun je die zorg loslaten. Een Artel, Nefit Bosch en een Remeha doen alle drie hetzelfde: ze werken goed. Dit geldt net zo voor een Alpha Innotec, Mitsubishi of Vaillant.

Bijna elke pomp heeft een bizar laag uitvalpercentage tot bijvoorbeeld 0,00001%. De pompen van de genoemde merken staan wereldwijd opgesteld.

De pompen zelf zijn sowieso goed en vertrouwd. Het grootste risico qua betrouwbaarheid is vervolgens een eventuele installatiefout.

Je dient je ervan bewust te zijn dat installatieschema’s en installatievoorbeelden niet voor niets worden meegeleverd. Soms zijn er installateurs die deze schema’s bagatelliseren of relativeren. Ze denken dat bepaalde onderdelen onnodig of overbodig zijn.

Daarmee benadelen ze de koper en gebruiker van de pomp. Want de garantie en service zijn gebaseerd op het naleven van de instructies. Wie eigenhandig kiest om er een fantasie-opstelling van te maken, verliest hulp en ondersteuning.

Ook tapwater verwarmen: welke warmtepomp kiezen?

  • All electric warmtepomp met tapwater wanneer je echt veel kunt investeren en het huis fantastisch geïsoleerd is. Deze pomp hebben wij uit voorraad leverbaar.
  • All electric warmtepomp zonder tapwater wanneer je huis op geïsoleerd is, maar je minder te investeren hebt. Ook deze pomp is gewoon (nog) uit voorraad leverbaar.
  • Hybride warmtepomp met tapwater als je ‘rugdekking’ wenst van de gas-CV-ketel bij eventuele vrieskou. Je dient duidelijk veel te kunnen investeren voor een pomp met tapwater. Uit voorraad leverbaar.
  • Hybride warmtepomp zonder tapwater als je sowieso de CV-ketel gebruikt voor het tapwater. Dan hoef je minder de investeren en alsnog reduceer je flink je gasverbruik. Leverbaar vanuit de voorraad.
  • All electric warmtepomp met warmtepompboiler voor het tapwater. Dit is alsnog een optie als je compleet van het gas af wil. Hiermee zit je altijd goed. Leverbaar dankzij voorraad.
  • Hybride warmtepomp met warmtepompboiler voor het tapwater. Hiermee kun je alsnog je tapwater verwarmen zonder al te grote investering. De gas-CV-ketel springt soms bij. Net als de andere opties leverbaar door de voorraad.
  • Het maakt weinig uit of het een Artel, Vaillant of Alpha Innotec is. Het maakt evenmin uit of het een Rehema, Mitsubishi of Nefit Bosch betreft. Warmtepompen ‘rijden van A naar B’ en hun basis is tegenwoordig meer dan op orde, net als auto’s.