pelletkachel kopen in april = 100 euro korting op pellets (geldt voor NextGen, NextWoody & NextElite) |  Openingstijden | 25 mei megaveel showroom-voordeel op 2e hands pelletkachels

Ruit/raam: wat als de ruit van de kachel zwart wordt?

Als het raam zwart wordt kunnen er meerdere oorzaken en oplossingen zijn:

  • Vervuilde branderkamer: de ruit kan zwart worden door een vervuilde branderkamer. Zorg dat de gaten in de branderkorf altijd volledig open zijn. Bij verstopping van de korf ontstaan mogelijk onveilige situaties. Zit er boven de vlamplaat een overdadige hoeveelheid as? Verwijder dan de vlamplaat. Kijk of de warmtewisselaar-schraper herhaaldelijk de volledige slag kan maken. Lukt dit niet? Verwijder dan de asresten tussen de buizen. 

  • Andere pellets gekocht: als je andere pellets koopt, moet de kachel mogelijk opnieuw ingeregeld worden. Bijvoorbeeld wanneer je een ander merk of type pellets koopt. Ga naar de handleiding om bij de parameters te komen. We raden overigens sterk af om andere pellets te kopen. Donkere pellets die niet van 100% naaldhout zijn veroorzaken vaker problemen. Onze lichtgekleurde naaldhoutpellets zijn beter. 

  • Verstopte luchtinlaatopening: is de luchtinlaat vrij? Als de luchtinlaatopening (deels) verstopt is, krijgt de kachel te weinig zuurstof. Daardoor wordt de zuurstof-brandstofbalans verstoord. En dan wordt het ruit zwart. Controleer de luchtinlaat en verwijder een eventuele verstopping.

  • Valse lucht: mogelijk zuigt de branderkamer onbedoeld 'valse' lucht aan. De lucht komt dan niet door de branderkorf. Om die reden raakt de balans tussen zuurstof en brandstof verstoord. Is de pakking in de deur of de inspectieluiken beschadigd? Is de aslade (niet) goed vastgezet? Sluit valse lucht uit.