Je huis op een duurzame manier verwarmen? Dat kan met een warmtepomp, die warmte uit de lucht haalt. Met als gevolg: minder CO2-uitstoot en minder aardgasverbruik. De beschikbare subsidievoor warmtepompen maakt de aanschaf bovendien voordeliger. 

Er zijn echter een aantal misverstanden die mensen ervan kunnen weerhouden om voor zo'n mooie warmtepomp te kiezen. Johan Rispens, eigenaar van BlueSolid, helpt deze uit de wereld.

Warmtepomp investering

Vraagt een warmtepomp om een grote investering?

Een van de grootste misverstanden die er over warmtepompen bestaan, is dat ze heel duur zijn. Als je echter gebruik maakt van de beschikbare subsidie én je huis is geschikt voor een warmtepomp, dan valt dit al enorm mee.

Rispens: ,,Heb je een woning van na 1995? Dan is de kans groot dat je voor een warmtepomp kunt gaan. Nieuwere huizen zijn namelijk goed geïsoleerd, wat heel belangrijk is bij een warmtepomp. Daarnaast moet je huis verwarmd kunnen worden op een lagere temperatuur. Bij vloerverwarming is dit bijvoorbeeld het geval, maar ook wanneer je radiatoren groot genoeg zijn.”

Verbruikt een warmtepomp veel stroom?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De all-electric warmtepomp verwarmt je huis en geeft warm water, allemaal op stroom. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Wanneer het te koud is en de warmtepomp daardoor te veel stroom nodig zou hebben, dan slaat de cv-ketel aan.

,,Zo zorgt deze hybride-oplossing automatisch voor een optimale balans van stroom- en gasverbruik. Nog een tip: maak naast de warmtepomp gebruik van een pelletkachel. Door deze in je woonkamer te zetten, wordt het daar lekker warm, terwijl de temperatuur in de rest van het huis stabiel blijft.”

Maakt een warmtepomp veel lawaai?

,,Een warmtepomp is niet geluidloos”, vertelt Rispens. ,,Maar hoeveel last je er van hebt, hangt helemaal af van waar je de warmtepomp plaatst. Doe dit strategisch. Bijvoorbeeld niet onder het slaapkamerraam van de buurman, maar wel onder een afkapping, op een platdak of aan de zijkant van je woning.”

Warmtepomp lawaai

Past een warmtepomp in jouw situatie?

Benieuwd of een warmtepomp bij jouw woning, wensen en behoeften past? Door je goed te laten informeren, kun je hierover de beste afweging maken. Daar helpt BlueSolid je graag bij: ,,Alles komt aan op kennis en kwaliteit. Qua kwaliteit zitten we natuurlijk goed met Artel. En qua kennis hebben alle overwegingen volkomen transparant beschikbaar gesteld in ons digitale aankoopadvies.”

Warmtepomp ervaringen uit de praktijk

In de hieronder getoonde film zie je een tevreden Artel warmtepompgebruiker. Deze klant heeft doelbewust gekozen voor een Artel warmtepomp om het milieu te sparen en kostentechnisch voorbereid te zijn op de toekomst.

Subsidie
Aankoopadvies