pelletkachel kopen in mei = 100 euro korting op pellets (geldt voor NextGen, NextWoody & NextElite) |  Openingstijden | 25 mei megaveel showroom-voordeel op 2e hands pelletkachels

Wat is het rendement van een warmtepomp?

•    download instructie rendement van een warmtepomp (PDF)

De warmtepomp is zo aantrekkelijk vanwege het gunstige rendement, maar wat is het rendement van een warmtepomp dan? Het rendement wordt onder andere beïnvloed door de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Normaal gesproken zit het rendement rond de vijfhonderd procent. 

Natuurlijk zijn er aanbieders en merken die met een groter rendement strooien. Dat is soms echt wel haalbaar, maar lang niet altijd realistisch. Daarom spiegelen we liever een rendement voor dat vaker wordt behaald. En dat zit dus zo rond de vijfhonderd procent, een groot deel van het ‘stookseizoen’.

Rendement van een warmtepomp: COP

Incidenteel heeft de warmtepomp een onterecht imago, als zogenaamd stroomslurpend apparaat. Wanneer je de woning goed geïsoleerd(!) hebt, is je COP wél op orde. De COP staat voor de efficiëntie van de warmtepomp, de ‘coefficient of performance’. Het stroomverbruik kun je delen door die COP. 

Daardoor valt het stroomverbruik behoorlijk mee, als je COP tenminste gunstig is. En daar zit ‘m nu net de kern. Een fijne, prettige COP heb je dus enkel als je huis gewoon goed geïsoleerd is. Vervolgens kun je het stroomverbruik zien: het bespaarde gas reken je om naar stroom, gedeeld door de COP.

Wat is de COP van een warmtepomp?  

1 kuub gas staat ongeveer gelijk aan 9,72 kW. Stel je eens voor dat je met de hybride warmtepomp 1.000 kuub gas bespaard. Omgerekend naar stroom ga je dan naar 9.720 kW. Dat is veel. Maar dat deel je dus door de COP van de warmtepomp. Die kan bij goede isolatie(!) ‘5’ zijn. Dan krijg je dit:

  • 1.000 x 9,72 : 5 = 1.944 kW stroom. Dankzij het rendement van 500% verbruik je veel minder stroom.

In onze instructie werken we met een lager rendement van 450 procent, oftewel, een COP van 4,5. Dat doen we bewust. Factoren als buitentemperatuur en luchtvochtigheid beïnvloeden de COP. De opgegeven hoogste COP valt daardoor in de praktijk lager uit. Alsnog zijn de cijfers positief:

  • 1.000 x 9,72 : 4,5 = 2.160 kW stroom. Alsnog een behoorlijk fijn rendement, met 450%. 

De COP van 5 en het rendement van 500% of hoger zijn zeker wel haalbaar op warmere dagen. Dat mag je in je achterhoofd houden wanneer je de instructie doorneemt. Net als dat een lagere COP ook realistisch is wanneer het écht goed koud wordt.