Prijzen airco: wat kost een airco inclusief vakkundige installatie?

De prijzen van airco’s lopen uiteen, evenals de kosten voor een vakkundige installatie van de airco’s. We krijgen regelmatig de vraag wat onze prijzen zijn voor een airco inclusief de installatie. We tonen hieronder enkele indicatieprijzen. Let daarbij op dat de daadwerkelijke prijzen van diverse factoren afhankelijk zijn. Dit lichten we toe. Het advies blijft altijd om een offerte op te vragen.

Indicatieprijzen airco met installatie

Allereerst de indicatieprijzen voor airco’s inclusief installatie. Voor het koelen van één kamer betaal je tussen de 999 en 1.499 euro (Single Split). Voor het koelen van twee kamers (Multi Split) kom je uit tussen de 1.899 en 2.399 euro. Het koelen van drie kamers kan tussen de 2.999 en 3.199 euro kosten (Trio Split). De indicatieprijzen laten de situatieafhankelijkheid zien.

Locaties airco en (aantal meters) leidingwerk

De airco bestaat uit een binnen- en buitendeel. De locaties van deze delen bepalen mede het bedrag voor de installatie. De buitenunit zou op de grond of op het dak kunnen staan. Ook is het mogelijk om het buitendeel aan de muur te bevestigen op een bepaalde hoogte.

Het binnendeel kunnen we plaatsen op een tussenmuur of op de gevelmuur. Het benodigde leidingwerk tussen de binnen- en buitenunit heeft invloed op de prijs. Verder zijn we benieuwd naar de (geschatte) afstand in meters tussen het stroompunt en het buitendeel van de airco.

Oppervlakte van de kamers

Tot slot willen we weten wat het oppervlakte is van de kamers. Dat bepaalt namelijk hoeveel vermogen elk binnendeel moet hebben. Logischerwijs beïnvloedt het benodigde vermogen de prijsstelling.

Waarom een offerte opvragen altijd beter is

Prijzen vergelijken van airco’s inclusief installatie heeft geen zin áls je niet weet waar de prijzen op gebaseerd zijn. Zonder informatie over jouw situatie kan een aanbieder enkel iets algemeens roepen over een mogelijke prijs.

In de praktijk hangt het dus altijd af van je eigen situatie: het aantal kamers dat je wilt koelen (+oppervlakte), de geschatte afstand tussen het stroompunt en het buitendeel van de airco en de locaties van beide delen. Vraag nu een offerte aan om een beter beeld te krijgen van de daadwerkelijke kosten.