GROTE DRUKTE | BESTEL OP TIJD |  Openingstijden | Pelletkachel 

Mijn NextGen pelletkachel resoneert, trilt met lawaai, hoe kan dat, hoe los ik dat op?

In zeldzame gevallen kan een Pelletkachel resoneren als de aansluiting afwijkt. Alsof je in de auto zit en je zet ramen tegenover elkaar open. Je wil geen lawaai, je wil geen getril. Hoe los je het dan op?

De NextGen betreft een gesloten pelletkachel. Je benut dit voordeel pas als je de kachel ook daadwerkelijk gesloten aansluit. Aan de achterkant van de kachel zit een luchtinlaat voor de luchttoevoer. Je brengt een buisje naar buiten, zodat de lucht van buiten wordt aangezogen. 

Er zijn mensen die een gesloten pelletkachel kopen, maar de pelletkachel niet gesloten aansluiten. Ze laten de luchtinlaat ‘open’, bijvoorbeeld omdat ze geen extra gat naar buiten willen boren. 

Als je de luchtinlaat openhoudt, hoor je sowieso een (normaal) aanzuiggeluid. Daarnaast kan 1 op de 5 pelletkachels ‘resoneren’ (trillen, extra lawaai geven) zonder buisje. Dat laatste wil je natuurlijk niet.

Oplossing 1

Sluit de pelletkachel daarom alsnog gesloten aan: breng vanaf de luchtinlaat een buisje naar buiten aan. Je lost ten eerste het incidentele resoneren op. Ten tweede ben je het aanzuiggeluid kwijt, een bijkomend voordeel.

Misschien stoor je je niet aan het normale aanzuiggeluid. En misschien wil je hoe dan ook geen extra gat boren. Is er dan nog een andere oplossing tegen het resoneren? Ja, je hoeft niet per se door de muur, zie oplossing 2.

Oplossing 2

Je kunt ook een stukje buis aanbrengen dat niet naar buiten hoeft om het resoneren op te lossen. Gebruik 7 cm buismateriaal in de lengte, inwendig bij de luchtinlaat 27 mm doorsnee, uitwendig 32 mm dubbelwandig. 

In de praktijk getest

Oplossingen 1 en 2 zijn in de praktijk getest en hebben een 100% succesratio. Bij oplossing 1 kun je dat direct relateren aan het gesloten aansluiten van een gesloten pelletkachel. Bij oplossing 2 ligt het aan de afmetingen. 

Om die reden is het niet de bedoeling dat je afwijkt van de aangegeven afmetingen. Enkel deze afmetingen hebben een zuivere succesratio. Eigen ideeën en invullingen rekent de fabrikant als experimenten die niet getoetst zijn. Consumenten kunnen zich dan niet op service beroepen.