Kachels op voorraad en vlot leverbaar, pelletkachel kopenWebwinkel 24 uur per dag geopend • Openingstijden fysiek bestelpuntExtreme drukte • Wachtlijsten en wachttijden bij contactaanvragen

Hybride warmtepomp of all electric warmtepomp: wat is beter?

Moet je nu voor een hybride warmtepomp of all electric warmtepomp kiezen? En waarom eigenlijk? Hier geven wij een heldere uiteenzetting van de verschillende mogelijkheden. In veel situaties in Nederland en België is een hybride warmtepomp uitstekend. Zo zit dat:

Flink wat gas besparen met hybride warmtepomp 

Met een hybride warmtepomp heb je het goed voor elkaar in Nederland. Vrijwel de hele winter verwarmt deze warmtepomp je huis. Wordt het echt heel koud? Dan springt de cv-ketel bij. Dat komt bijna niet voor, vanwege de relatief milde winters in Nederland. Om die reden bespaar je met een hybride warmtepomp meer dan genoeg gas.

Goede isolatie noodzaak 

Let op, bij een hybride warmtepomp of all electric warmtepomp is goede isolatie noodzaak. Een hybride warmtepomp doet het super vanaf redelijk goed geïsoleerde huizen. Een all electric warmtepomp volstaat pas als het huis echt fantastisch geïsoleerd is. Want, vergeet het niet, bij een all electric heb je geen cv-ketel meer als back-up. 

Hybride warmtepomp of all electric warmtepomp

Zet je een all electric in een huis dat niet goed genoeg geïsoleerd is? Dan wordt het bij heel koud weer ook niet warm genoeg: je komt in de kou. Met hybride zit je er altijd warmpjes bij. De hybride verricht het meeste werk en hooguit springt de cv-ketel soms eens bij. Al met al kies je met een hybride warmtepomp voor zekerheid én grote gasreductie.

Hybride warmtepomp als de standaard

De hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de standaard voor het verwarmen van woningen, kondigt het kabinet aan (NOS). Mensen zijn massaal aangemoedigd om over te stappen op de hybride warmtepomp. Dat is begrijpelijk. Deze keuze geeft richting aan huis- en gebouweigenaren. Een all electric warmtepomp is mooi, maar dus niet nodig.

Heel veel huizen en gebouwen ronduit ongeschikt voor all electric

Heel veel huizen en gebouwen in Nederland zijn ronduit ongeschikt voor een all electric warmtepomp. Enkel door extreme isolatiemaatregelen kun je dat veranderen. Dat is een financiële uitdaging. Een hybride warmtepomp kan daarom voordeliger en makkelijker uit. Hier zijn meer huizen en gebouwen geschikt voor (redelijk goed geïsoleerd).