megaveel showroom-voordeel op 2e hands pelletkachels (weg = weg) | Openingstijden | pelletkachel kopen in juli = 100 euro korting op pellets (geldt voor aankoop kachel inclusief installatie: NextGen, NextWoody & NextElite)

Er vallen geen pellets, wat is er aan de hand?

Er zijn meerdere oorzaken en oplossingen denkbaar als er geen pellets vallen. Er kan wat mis zijn rond de vijzel.  

 1. Misschien is er iets tussen de vijzel gekomen dat nu klem zit. Haal de pellettank leeg en controleer of je de vijzel met de hand kunt draaien. Zit de vijzel vast, dan zit er iets tussen.

 2. Mogelijk is de stroom naar de vijzelmotor onderbroken door de thermische beveiliging die oververhitting tegengaat. Je ziet dan waarschijnlijk een (alarm)melding op het display, bijvoorbeeld 'COCL'.

  • Druk de aan-uitknop 3 seconden in voor een reset en wacht tot de kachel is afgekoeld.
  • Druk daarna bij de achterkant van de kachel de knop in die achter de zwarte beschermdop zit (in de buurt van de stroomtoevoer).
  • Zet de kachel vervolgens opnieuw aan.
  • Ga wel na waarom de thermische beveiliging werd geactiveerd (weinig onderhoud, verkeerde pellets of onjuiste parameters, of de kamerventilator draait niet)
  • Na de reset is de stroomtoevoer richting de vijzelmotor hersteld. 

 3. Controleer de drukschakelaar. Die drukschakelaar onderbreekt bij activatie namelijk ook de stroom naar de vijzelmotor. De drukschakelaar wordt geactiveerd wanneer de druk oploopt in het rookgasafvoerkanaal.

  Vanuit de rookgasventilator loopt er een doorzichtige slang naar de drukschakelaar. Die is los te koppelen. Dan wordt de drukschakelaar niet meer geactiveerd. Als de kachel daarna opstart en pellets laadt, ligt het probleem bij verstopping en/of (tegen)druk.

  > Verhelp eventuele verstopping het rookgasafvoerkanaal.  
  > Bij een geveldoorvoer kan incidenteel frontale, harde wind tegendruk veroorzaken. 

Haal altijd de stekker uit het stopcontact als je werkt aan stroomcontacten. 

 • Kijk verder of er een stekker is losgekomen van de bedrading. Door een slecht contact hapert de verbinding en komen gegevens niet goed door. 
 • Je kunt tot slot de pellettoevoer instellen naar pulserend. De software kijkt vervolgens niet meer hoe snel de vijzelmotor draait. Geeft de kachel vervolgens weer pellets, dan ligt het probleem bij de bedrading en/of encoder.