pelletkachel kopen in april = 100 euro korting op pellets (geldt voor NextGen, NextWoody & NextElite) |  Openingstijden | 25 mei megaveel showroom-voordeel op 2e hands pelletkachels

Energieverbruik airco: wat doet een airco met het stroomverbruik?

Bij de aanschaf van een airco is het een bekende vraag: wat doet een airco met het stroomverbruik? Het energieverbruik van de airco kunnen we gerust een heet onderwerp noemen. Het is goed om allereerst te beseffen dat er verschillende soorten airco’s zijn. Een mobiele airco heeft een ander energieverbruik dan een vaste airco aan de wand.

Vaste airco zuiniger dan een mobiele airco

Een mobiele airco is een verplaatsbaar apparaat waarmee je vrij snel een kamer kunt koelen. Flexibiliteit is hierbij een voordeel, maar het hogere verbruik is een nadeel. Een vaste airco aan de wand verbruikt relatief gezien minder energie. Zo’n wandairco met energielabel A++ is energiezuinig, efficiënt en heeft een hoog rendement. Hoe zit dat nou? Er is een verschil tussen verplaatsen en produceren van kou of warmte.

Temperatuurverschillen als ‘gratis’ energie

De moderne wandairco (Single Split) is eigenlijk een lucht/lucht-warmtepomp, met een constructie buiten en een constructie binnen. De kou of warmte wordt niet geproduceerd, maar verplaatst. Van binnen naar buiten en ook andersom: je kunt deze airco dus ook gebruiken om je kamer te verwarmen. De temperatuurverschillen dienen als ‘gratis’ energie. Het enige stroomverbruik zit in de compressor die de verplaatsing mogelijk maakt (rondpompen koudemiddel voor verdamping en condensatie).

Die werking van de airco maakt het een energiezuinig systeem met een hoog rendement. Veel huishoudelijke apparaten gebruiken meer stroom in dezelfde tijd dat ze aan staan. Waterkokers en wasdrogers vragen bijvoorbeeld stroom om specifieke elementen te verwarmen. De warmte wordt bij dit soort appraten enkel geproduceerd door het stroomgebruik, een energieverslindend proces.

Besparen op gasverbruik

Dat het stroomverbruik van airco’s desondanks zo’n heet onderwerp is, komt omdat een airco vaak langer aanstaat dan die andere apparaten. Zelfs een energiezuinig apparaat heeft een effect op je stroomverbruik, als dat apparaat vele uren aanstaat. Daar staat tegenover dat je op gasverbruik kunt besparen, als je de kamer verwarmt met je airco (lucht/lucht-warmtepomp) al. Met een hogere gasprijs is dat al snel voordelig. Als je in meerdere kamers een airco hebt (Multi Split, Trio Split), ben je spekkoper.

Stroomverbruik airco, kosten per jaar voor verkoelen (voorbeeldberekening)

Stél dat de airco in jouw kamer 1.200 watt verbruikt (1,2 kilowattuur) en op een hete dag gemiddeld vier uur aanstaat. Bij een voorbeeldprijs van 0,23 euro per kilowattuur zou dat neerkomen op ongeveer €1,10 per dag (1,2 x 0,23 x 4). Bij 50 hete dagen kom je uit op €55,- per jaar voor de best denkbare verkoeling. Let op: de daadwerkelijke kosten hangen af van de grootte van de kamer, het aantal uur dat de airco aanstaat en de actuele stroomprijs bij je eigen energiebedrijf.