Pelletkachels verschillen van elkaar, dus geven we tips: hier moet je op letten voordat je een kachel koopt. De tips gaan onder andere over de afvoermethode, het vermogen en het financiële voordeel. 

Tips pelletkachel kopen (voordat je koopt)

Voordat je een pelletkachel koopt zijn er zaken om op te letten. De afvoer en de afvoermethode voor de (geringe) rook bijvoorbeeld.

1. Keuze rookgasafvoer, hier moet je op letten

  • De ene pellethaard heeft een afvoer aan de bovenkant, een bovenafvoer. Een andere heeft de afvoer aan de achterkant. Dit betreft een praktisch verschil. Bij een achterafvoer komt de kachel meer naar voren.

    Bij een bovenafvoer komt de kachel (bijna) tegen de wand. Opgelet: je hebt thuis mogelijk meer of minder ruimte voor zo'n mooie en voordelige verwarmingsbron.

  • Vervolgens kun je door het dak, door een schuin of plat dak, of door de gevel (wel eerst omhoog). Let op: een afvoer door de gevel wordt soms gedoogd bij veel afstand tot de buren.

    Maar gemeenten kunnen een afvoermethode door de gevel eventueel verbieden. Een afvoer door het dak wordt aangemoedigd, aangezien de kans op overlast kleiner is. 

Verder kan de afvoer soms via een bestaand kanaal verlopen. Ga na of er wel of geen bestaand kanaal aanwezig is. Bedenk of je een afvoer door het dak of door de gevel wenst. Maak kortom vooraf de keuze voor de gewenste afvoer. 

Overigens zijn deze kachels op pellets sowieso stukken buurvriendelijker dan houtkachels. Dat komt omdat de pellets, nadat ze op gang zijn gekomen, nauwelijks nog rook generen. Houtkachels genereren grotere hoeveelheden rook (en fijnstof!) en veroorzaken daarom eerder overlast voor buren. Al met al zit je behoorlijk goed met pellets, alleen een geveldoorvoer kan tot strubbelingen leiden. 

2. Waar let je op bij het kiezen van het vermogen 

Het benodigd vermogen hangt af van een aantal factoren. Kachels verschillen in het aantal kW. 

  • Kijk allereerst eens naar het oppervlakte van de kamer. Zo is er in het algemeen 1kW nodig per 10m² bij oude huizen. Het gaat hier om een grove schatting. Dat uitgangspunt geldt meestal bij een plafondhoogte van 2,6 meter.

    Kies eventueel 1 kW extra wanneer het huis veel kieren en naden heeft. Met voldoende kW kun je de kachel namelijk in een lagere stand laten verwarmen. Dan werkt het apparaat zuiniger en stiller. 

  • Daarnaast speelt de isolatiegraad van de woning ook behoorlijk mee. Bij slecht geïsoleerde woningen is het zeker verstandig 1 kW extra te kiezen ten opzichte van het eerste uitgangspunt.

    Bij goed geïsoleerde huizen wordt het snel warm. Dan is extra kW bijna altijd overkill. Sterker nog, je kunt in zo'n situatie sneller toe met minder kW.

3. Voordat je een pellethaard koopt: beslissen over het financiële voordeel

Kopers van pelletkachels gaan voor een sfeer, warmte en het financiële voordeel. Ze realiseren zich als geen ander dat verwarmen met houtpellets geld bespaart. Met een pellethaard in de woonkamer bespaar je zomaar 70% verwarmingskosten van je gasnota. Dat komt serieus voor. Je hoeft immers nauwelijks nog gas te verbruiken. Wat een feest voor de portemonnee. Gasloze verwarming, van het gas af, want gas is duur. Peperduur.

Dit alternatief voor gas loont. Want een kachel is een investering, je bent eerst kosten kwijt aan de aanschaf van de kachel en de houtpellets. Daarna verdien je die investering dus terug. Aanlokkelijk, maar wat valt er te kiezen als alle pelletkachels dat financiële voordeel leveren? Nou, er zijn echt nog wat financiële keuzes te maken voordat je een pelletkachel kachel koopt. Niet iedereen kan gelijk goed investeren, terwijl wel iedereen van het financiële voordeel wil profiteren. 

  • Ga je om die reden voor een goedkope pelletkachel of beslis je om voor een duurdere te gaan? Een open toestel (met gaatjes) kan in veel gevallen goedkoper zijn dan een gesloten toestel (branderkamer luchtdicht).

    Een open toestel kan prima in een matig geïsoleerd huis met kieren en naden. De minimale restjes fijnstof zijn dan acceptabel. Misschien komt er wel meer fijnstof uit bij koken, braden en wokken. In een goed geïsoleerd huis bevelen wij een gesloten toestel aan.

  • Wil je enkel de woonkamer verwarmen of meerdere kamers? Door middel van kanalisatie verwarm je meerdere kamers met één pelletkachel. Op lange termijn is het financiële voordeel dan nog groter, de gasrekening gaat verder omlaag. Enkel is de investering in het begin groter. 

  • Tot slot is een pelletkachel met een normaal geluidje vaak goedkoper in vergelijking met een stille pelletkachel. Je kunt van een aanbieding spreken. Bovendien heeft dat geluid voor sommigen charme. Het wordt lekker warm! BlueSolid® verkoopt eveneens stille haarden. 

Soort pelletmotor - hier moet je op letten

Je hebt nu als het goed is de tips gelezen over de afvoermethode, het vermogen en het financiële voordeel. Stuk voor stuk zaken waar je moet op letten voordat je een pellethaard koopt. We willen nog wat dieper ingaan op dat geluidje. Waar komt dat vandaan en wat heeft dat te maken met de pelletmotor?

  • Er zijn enerzijds pelletkachels met een start-stopsysteem, een pulserende pelletmotor. Anderzijds bestaan er uitvoeringen met een continu-aanvoer. Het verschil hierin zit in de toeren die de motor moet maken. Het start-stopsysteem vergt meer (hogere) toeren, vandaar een geluidje. 

    De kachel met een continu pelletmotor maakt minder toeren, vanwege de continu (zachtjes) draaiende pelletmotor. Zo'n kachel kan weleens wat meer kosten. Een overweging waar je vooraf alvast over na kunt denken. Hoe belangrijk is het voor jou? 

Aandachtspunten op een rijtje

Samengevat:

  • Gewenste afvoermethode: bovenafvoer of achterafvoer, door het dak of door de gevel
  • Gewenst vermogen: afhankelijk van oppervlakte kamer en isolatiegraad woning 
  • Gewenste uitvoering: open of gesloten toestel, gesloten in goed geïsoleerde woningen
  • Gewenst aantal kamers: woonkamer of meerdere kamers verwarmen (kanalisatie), bespaar op gas
  • Soort pelletmotor: een pulserende pelletmotor met een geluidje of een continu pelletmotor 

Denk vooraf na over deze keuzes en koop de pelletkachel die het beste bij jou en jouw situatie past. 

Verschillen pelletkachel en houtkachel 

BlueSolid blinkt uit in pelletkachels. Zulke kachels bieden meer gemak en zijn schoner dan houtkachels. Neem nu die pelletmotor waar we het over hadden. Die brengt automatisch de juiste hoeveelheid pellets vanuit de pellettank naar de branderkamer. Daardoor hoef je zelf niks meer te doen wanneer de kachel eenmaal brandt. Dit in tegenstelling tot een houtkachel waarbij je voortdurend van de bank af moet om 'in te grijpen': er moet weer hout bij, je moet weer doseren. 

De op stroom aangedreven pelletmotor doet dit helemaal zelf. Om die reden kun je lekker op de bank blijven liggen, terwijl de kachel uren autonoom brandt. Met een mooie vlam en weinig rook, aangezien houtpellets bijzonder zorgvuldig zijn samengesteld. Enkel bij de opstart en het einde rookt de pelletkachel opzichtig. Voor de rest kun je spreken van een bijna houtrookvrije kachel. Wel zo prettig voor de buren en de omgeving. Een pelletkachel is daarom buurvriendelijker.

Houtpellets, veel extra bomen planten en hernieuwbare energie 

BlueSolid haalt de houtpellets uit extra aangeplante productiebossen in Scandinavië met een indrukwekkend herplantingsbeleid. Voor elke gekapte boom komen er tien terug. Bovendien gaat het al om speciaal aangelegde bossen. We spreken hier van hernieuwbare energie en per saldo voegen we meer bomen toe aan het bomenbestand. Je kunt verantwoord houtpellets bij ons bestellen. 

Brandveiligheid  

Pelletkachels zijn superveilig. Net als bij een auto hangt de veiligheid samen met tijdig onderhoud. Lees alles over de uitmuntende veiligheid van de pelletkachels en de rol van onderhoud.