Je huis verwarmen met een houtkachel lijkt in deze tijden misschien ouderwets, maar de pelletkachel bewijst het tegendeel. Pelletkachels branden dankzij slimme technologie zuiniger en schoner dan traditionele houtkachels; het zijn de houtkachels van de toekomst. 

Pelletkachels bestaan in veel varianten. Van groot tot klein, van een beetje geluid tot stil en ook qua design heb je een ruime keuze. Welke factoren zijn belangrijk als je een pelletkachel wilt kopen? In dit blog geven we je 5 tips, zodat je weet waarop je moet letten. 

1. Het design van een pelletkachel

Het design van een pelletkachel speelt voor veel mensen een grote rol. Zeker als de kachel in je woonkamer staat, wil je dat het ontwerp past bij je interieur. Heeft de kamer een modern en strak interieur? Dan kies je waarschijnlijk liever voor een pelletkachel met strakke lijnen en weinig franje. Bij een landelijk huis past een meer traditionele pelletkachel misschien beter. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het is altijd goed om ook in de oriënterende fase niet alleen te letten op specificaties. 

Pelletkachel design

2. Welke ruimte wil je verwarmen?

De keuze voor een bepaald type pelletkachel hangt af van de ruimte(s) die je wilt verwarmen. De meeste pelletkachels verwarmen één kamer, zoals een woonkamer of bijkeuken. Dit is het ‘standaardtype’ pelletkachel met warme lucht. 

Een tweede soort pelletkachel maakt gebruik van kanalisatie. Hierbij wordt de capaciteit uitgebreid met buizen die vanuit de kachel naar meerdere kamers lopen. 

Wil je een heel huis verwarmen met houtpellets? Je kunt een pelletkachel-cv aansluiten op een cv-ketel en radiatoren. De kachel verwarmt in dit geval het water in de leidingen die door de woning lopen. 

3. Hoeveel vermogen heb je nodig?

Hoe groter de ruimte, des te meer vermogen nodig is om een kamer goed te verwarmen. Stel, je hebt een ‘standaardtype’ pelletkachel en je wilt meerdere kamers verwarmen. De kachel moet voldoende vermogen hebben om dit effectief te kunnen doen. Maar hoe schat je het benodigde vermogen goed in? 

Er bestaat een eenvoudige rekensom om snel in te schatten hoeveel vermogen een pelletkachel nodig heeft: 1 kW per 25 m3 / 10 m². Voorbeeld: een kamer van 40 m² heeft minimaal 4 kW vermogen nodig. Als je wilt uitbreiden naar een tweede kamer van dezelfde grootte moet je ten minste 8 kW vermogen hebben. 

Let op! Een pelletkachel moet harder werken als je huis slecht geïsoleerd is. 

4. Het geluid van een pelletkachel

Binnenin de pelletkachel vind je de motor en ventilator(en). Ze zorgen er samen voor dat warme lucht de kamer wordt ingeblazen. Tijdens draaiuren maakt dit mechanisme geluid, al is dit bij nieuwere modellen pelletkachels beter geïsoleerd. 

De rookgasventilator in een pelletkachel voert rook af door het rookkanaal. Je kunt het geluid van een pelletkachel beperken door het juiste rookkanaal te kiezen. Een goed functionerend rookkanaal zorgt voor voldoende trek, waardoor de ventilator niet altijd hoeft aan te staan. 

Pelletkachel rookkanaal - stille pelletkachel

5. Bekijk een brandende pelletkachel

Los van de specificaties is het belangrijk om een werkende pelletkachel van dichtbij te bekijken. Je ziet dan snel of een bepaald type kachel ook echt bij je past. Geeft de pelletkachel een mooie vlam? En hoeveel geluid maakt de kachel? Breng een bezoek aan een dealer met werkende pelletkachels en krijg antwoord op deze belangrijke vragen. 

De bovengenoemde 5 factoren zijn belangrijk als je een pelletkachel wilt kopen. Deze tips geven jouw zoektocht naar duurzame warmte meer richting. Heb je andere vragen over pelletkachels en wil je gepast advies van een specialist? Breng een bezoek aan onze showroom en we helpen je verder.