Houtkachels zijn een ‘hot topic’ in Nederland. De uitstoot van traditionele houtkachels blijkt ongezonder en meer fijnstof te bevatten dan de gecontroleerde verbranding van biomassa, zoals met een pelletkachel

Per 1 januari 2020 worden er daarom strengere eisen gesteld aan alle houtkachels in Nederland. Ze moeten een hoger rendement krijgen en minder fijnstof uitstoten. Is die nieuwe wetgeving genoeg of doe je er verstandig aan om nu al over te stappen op een duurzamer alternatief? 

In dit blog lees je waarom een pelletkachel misschien wel de ideale vervanger is voor je houtkachel. 

Nieuwe wetgeving vanaf 2020 

De nieuwe wetgeving die per 1 januari 2020 ingaat, stelt strengere eisen aan houtkachels. De zogeheten Ecodesign-richtlijn gaat gelden voor heel Europa en de regels zijn gericht op het rendement en uitstoot (fijnstof) van houtkachels. 

Houtkachels moeten een rendement van minimaal 75 procent krijgen. Dit voornemen is een hele verbetering als je het vergelijkt met oude houtkachels (gemiddeld 50 procent rendement). Pelletkachels hebben daarentegen nú al een gemiddeld rendement van zo’n 95 procent. Een pelletkachel geeft je dus met minder hout meer warmte, zodat je minder hoeft te stoken. 

Strengere wetgeving traditionele houtkachels

Ook wat fijnstof betreft worden de regels voor houtkachels aangescherpt. Er mag vanaf 2020 niet meer dan 40 milligram fijnstof per kubieke meter worden uitgestoten. Ter vergelijking: bij 1000 branduren stoot een houtkachel gemiddeld 3,5 kilogram uit, een pelletkachel slechts 0,68 kilogram. Zelfs met de strengere eisen stoot een houtkachel bijna twee keer zoveel fijnstof uit dan een pelletkachel. En het blijft toch vreemd dat de eis van een pelletkachel strenger is dan die van een houtkachel. Want een pelletkachel mag maar 20 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten.

Voor- en nadelen van een houtkachel 

Aan de ouderwetse houtkachel zitten heus niet alleen bezwaren. Sterker nog: bij meer dan 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens staat er een houtkachel in huis. We schreven eerder al over de voor- en nadelen van een houtkachel. We zetten ze opnieuw voor je op een rijtje: 

Voordelen van een houtkachel

  • Zodra een houtkachel aanstaat, is er sfeer in huis. En zeg eerlijk: als het buiten koud is, dan is er weinig fijner dan lekker dichtbij de vlam te zitten met een goed boek.
  • Afgezien van een enkeling, vinden de meeste mensen de kenmerkende geur van verbrand hout heerlijk. Het heeft iets authentieks en haalt buiten naar binnen. 
  • Houtblokken zijn niet duur en in vrijwel elke bouwmarkt kun je ze kant-en-klaar kopen. Je kunt ook zelf hout kloven, maar dan moet je rekening houden met droogtijd van minstens een half jaar.

Wist je dat deze voordelen ook gelden voor pelletkachels? Al is de lekkere geur van hout minder aanwezig dan bij een houtkachel. 

Nadelen van een houtkachel 

  • Veel werk. Om een houtkachel brandend te houden moet je veel werk verzetten. Je moet hout klieven of kopen, maar vooral het regelmatig verslepen van hout is waar mensen tegenop kijken. Het reservoir van een pelletkachel vul je met houtpellets, zodat je dagenlang brandt zonder bij te vullen. Een houtkachel moet daarnaast regelmatig worden onderhouden. 
  • Veel rook. Een houtkachel produceert over het algemeen meer rook dan een pelletkachel. Als het niet waait, kan dit blijven ‘hangen’ in de omgeving en klagende buren opleveren. 
  • Uitstoot schadelijker dan biomassa. De rook van een houtkachel stoot meer fijnstof en andere schadelijke stoffen uit in vergelijking met biomassa, mede omdat je meer hout nodig hebt voor dezelfde warmte. 

De voordelen zonder de (meeste) nadelen 

Per 1 januari 2020 gaat de Ecodesign-richtlijn gelden en vanaf dan zullen alle nieuw verkochte houtkachels aan strenge eisen moeten voldoen. De regering laat hierin een duidelijke voorkeur zien voor duurzame verwarmingssystemen; we moeten naar minder schadelijke uitstoot en fijnstof in de lucht toe. 

Duurzame verwarmingssytemen

Een pelletkachel heeft dezelfde voordelen als een houtkachel, maar zonder de nadelen. De vlam geeft sfeer en het stoken en de aanschaf hoeven niet duur te zijn. Daarnaast verwarmt een pelletkachel op een efficiëntere manier. Je hoeft dus minder hout te verbranden voor dezelfde warmte en stoot tegelijkertijd minder schadelijke stoffen uit. 

Tip: 9 duurzame producten die ieder huishouden moet hebben. 

Pelletkachel vervangt houtkachel 

De voordelen van een pelletkachel maken het de ideale vervanger van de traditionele houtkachel. Is de nieuwe wetgeving genoeg of is het beter om nú alvast een duurzame investering te doen? 

Volgens ons kun je beter dit laatste doen en je gaan oriënteren op een pelletkachel. Er zullen steeds meer en strengere regels bijkomen om te zorgen dat de uitstoot van fijnstof naar beneden wordt gebracht. De volledige overstap op pelletkachels is een goede eerste stap in het verduurzamen van Nederland.