Zo kies je de juiste pelletkachel

Nu de aardgas prijzen blijven stijgen is het niet meer vanzelfsprekend om je huis te verwarmen met aardgas. Om deze reden gaan steeds meer mensen zich oriënteren op alternatieven. De pelletkachel is een zeer aantrekkelijk alternatief voor aardgas. Met een pelletkachel is het significant goedkoper verwarmen dan met aardgas en het brengt ook nog sfeer en gezelligheid. Maar hoe kies je nu de juiste pelletkachel die past bij jou situatie en waar moet je op letten? We geven je in deze blog de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een pelletkachel.

1. Het vermogen van de pelletkachel

De één wil de pelletkachel als bijverwarming gebruiken en verwacht veel sfeer en weer een andere wil gewoon warmte tegen een gunstige prijs. Het is nogal bepalend in je keuze wat je uitgangspunt is. Daarom is het beter om op voorhand hier over na tedenken. Wat je reden ook is BlueSolid heeft voor elke situatie een oplossing en gaan je helpen bij de keuze.

2. Is je woning geïsoleerd of juist niet ?

Het antwoordt op deze vraag heeft een significante invloed op je keuze. Als je de pelletkachel graag wilt gaan gebruiken als hoofdverwarming dan moet deze een bepaald vermogen per m³ hebben. Bij zeer slecht geisoleerde woningen gaan we uit van een vermogen van 80 watt per m³. Is de woning zeer goed geisoleerd dan kun je bij hoofdverwarming uitgaan van 30 watt / m³. Zoals je kunt zien is het verschil tussen slechte- en goede isolatie meer dan 100%. Als je verder geen informatie hebt over de isolatie van je woning dan zijn er een paar vuist regels. Huizen gebouwd voor 1983 hebben weinig tot geen isolatie en in deze gevallen zou je moeten rekenen met een vermogen welke ligt tussen de 60-80 watt /m³. Tussen 1984 en 1995 zijn de bouwers meer serieus gaan nadenken over isolatie maar was het nog niet top. Is je huis gebouwd in deze periode dan zou je moeten rekenen met een energieverlies welke ligt tussen de 50-60 watt/m³. Tot slot hebben we woningen gebouwd na 1995, dan liggen de waarden tussen de 30-50 watt/m³. De berekening zou er als volgt uit kunnen zien: Inhoud 95m³ x 50Watt/1000= 4.75 Watt. Als je niet beslist de pelletkachel als hoofdverwarming wilt gaan gebruiken zou het toch wel fijn zijn als het vermogen toereikend is voor 70% van de stookdagen. In dit percentage ligt de buiten temperatuur tussen de 18°C tot 8°C. 

3. Geluid wat een kachel maakt

Het geluid wat de pelletkachel maakt is voor veel mensen een belangrijke factor. Alle kachels uit ons assortiment produceren weinig geluid. Maar kies je de kachel te laag in vermogen en gebruik je de kachel als hoofdverwarming, dan kan het zijn dat de kachel op de hogere standen moet werken. Moet de kachel langdurig op een hoge stand staan om te verwarmen dan wordt dat vaak ervaren worden als te aanwezig. Daarnaast hebben we pelletkachels met continu draaiende pelletmotoren en met gepulseerde pelletmotoren. De kachels waar de pelletmotor continu draait zijn nu eenmaal stille pelletkachels. Ons advies is dan ook om het geluid vooraf te beoordelen alvorens je de kachel aanschaft.

4. Welk model past bij je inrichting 

Is je woonkamer strak en modern ingericht of juist zeer klassiek. Dit zal een dwingende richting gaan geven aan het model welke je gaat kiezen. Het assortiment pelletkachels van BlueSolid heeft een groot aantal klassieke en modern gestylde pelletkachels. Maar ook als je een kleine of smalle pelletkachel zoekt kunnen we je zonder problemen een model aanbieden. 

5. Beschikbare budget

De belangrijkste vraag wordt meestal tot het laatste bewaard, wat moet dat gaan kosten. Uiteindelijk moet het wel betaald worden en met de kachel alleen ben je er nog niet. De totale investering wordt bepaald door de kachel, afvoermethode en installatie kosten. Houdt er dus rekening mee dat er minimaal 30% aan kosten bijkomen. Heb je interesse in een pelletkachel en wil je een prijsindicatie of meer advies, bekijk dan de pelletkachels in onze webshop met de productomschrijvingen.

6. Pelletkachel keuze hulp

Waarschijnlijk vindt je het allemaal veel te ingewikkeld en zie je door de bomen het bos niet meer. Niet getreurt want BlueSolid heeft een keuzehulp ontwikkeld welke als een kompas de richting van je pelletkachel reis kan bepalen.