Energie besparen in huis. Klinkt als veel werk? Dat valt reuze mee. Wij hebben 7 tips verzameld waarmee je zoveel mogelijk energie en geld kunt besparen.

Onze adviezen variëren van kleine aanpassingen in het dagelijks leven tot grote ingrepen. Zo kun je zelf beslissen welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw huis passen. 

De eerste tip gaat over het kiezen voor duurzame warmte. Dit kan je energiekosten flink drukken. Een duurzame warmtebron is milieutechnisch gezien beter en scheelt op termijn in de kosten. 

Naast het aanschaffen van een duurzame warmtebron, hebben we adviezen voor energiebesparing van dag tot dag. Dit zijn ze op een rijtje: 

  • Als je nieuwe huishoudelijke apparaten nodig hebt, koop dan apparaten met een zuinig energielabel.
  • Let op je waterverbruik. Vooral het gebruik van warm water kan flink in de papieren lopen.
  • Voorkom sluimerend stroomverbruik. Dit zijn apparaten die je niet gebruikt, maar omdat ze in het stopcontact zitten, verbruiken ze toch energie.
  • Kijk eens naar je isolatie. Hier is veel winst te behalen, of je nu gaat verbouwen of niet. Energiebesparing door isolatie kan met grote en kleine ingrepen.
  • Als je meer wilt besparen qua kosten, kijk dan eens of er goedkopere (en groene) energieleveranciers zijn. Dit scheelt niet in het energieverbruik, maar wel in de kosten.
  • Ten slotte: kijk eens kritisch naar je gebruik van de verwarming. 

Duurzame warmte met techniek van vandaag

Om maar bij de bron te beginnen: je kunt zoveel energie besparen als je wilt, maar energie verbruik je uiteindelijk toch. Daarom is de eerste stap voor een gemiddeld huishouden het kiezen van een goede en duurzame warmtebron. Dit is goed voor milieu en klimaat. We behandelen hier de warmtepomp en de pelletkachel.

 

Duurzame warmte

Warmtepomp

Warmtepompen hebben een hoog rendement en zorgen voor een constante verwarming van je huis. Je huis moet wel geschikt zijn voor een warmtepomp: het is belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Daarnaast is een warmtepomp een flinke investering. Daar krijg je dan wel een warmtebron met hoog rendement voor terug. 

Je kunt kiezen voor een hybride warmtepomp, die je in combinatie met een cv-ketel of hr-ketel gebruikt. Een full electric warmtepomp staat op zichzelf en heeft geen andere warmtebron meer nodig. 

Pelletkachels

Pelletkachels (of pelletketels) zijn een milieuvriendelijker alternatief voor de houtkachel en gaskachel. Pelletkachels gebruiken houtpellets (samengeperste houtkorrels) als brandstof. Hun verbrandingsrendement is stukken hoger dan dat van ‘gewoon’ hout. Je hebt dus minder hout nodig om je woning of ruimtes te verwarmen. 

De efficiëntie van pelletkachels is hoog en de verbranding is schoon, waardoor ze weinig onderhoud nodig hebben. Pelletkachels zijn makkelijker in gebruik dan houtkachels. Ze ontsteken automatisch en je kunt de temperatuur eenvoudig zelf instellen. 

Gebruik energiezuinige apparaten

Als het tijd is om huishoudelijke apparaten te vervangen, kun je niet om een groen energielabel heen. Voorheen was een A-label het hoogst haalbare. Nu heb je elektrische apparaten met het label A+, A++, A+++ en zelfs A++++. 

Hoe meer plusjes, hoe minder energie ze verbruiken. Sterker nog: van veel apparaten worden niet eens meer exemplaren met een A-label of lager verkocht. 

Energiezuinige apparaten

Dus als je een nieuwe koelkast, wasmachine of oven nodig hebt, moet je naar het energielabel kijken. Je zult zien dat een energiezuiniger apparaat flink scheelt in de kosten. 

Daarbij moeten de apparaten in je huis bij je leefstijl passen. Ben je alleen? Dan hoef je niet de grootste koelkast en vriezer op de markt te kopen. Ook een enorme wasmachine of oven is dan niet per se nodig. Dit scheelt weer in de energiekosten. 

Spaarlampen zijn energiezuiniger

Waarschijnlijk heb je al niet zoveel gloeilampen meer in huis, maar we willen dit toch nog even noemen. Spaarlampen en ledlampen zijn veel energiezuiniger dan gloeilampen – en ze gaan daarnaast nog eens veel langer mee. 

Heb je nog gloeilampen? Dan is het wel echt tijd om over te stappen. 

Let op je waterverbruik

Water verbruik je vooral bij douchen, in bad gaan en door het gebruik van wasmachines en afwasmachines. Je verbruikt de meeste energie als je veel warm en heet water gebruikt. Minder heet water gebruiken kan zo een paar tientjes per jaar schelen. 

Waterverbruik bij douche en bad

We weten dat lang en warm douchen lekker is. Maar als je energie wilt besparen, moet je je douchetijd flink verminderen. En minder vaak in een heet bad stappen. 

Het is sowieso goed om een waterbesparende douchekop te installeren. Daar merk je niks van, maar dat vermindert je waterverbruik flink. 

Warm water vreet energie. Je bent al schoon na een douche van 5 minuten. Probeer eens een wekker of klok in je douche te hangen. Je zult zien dat 5 minuten langer is dan je denkt. 

Bijkomend voordeel van een koude of lauwe douche: het is beter voor een droge huid, mocht je daar last van hebben.

Waterverbruik bij wasmachines en vaatwassers

Wasmachines en vaatwassers kun je prima op lagere temperaturen laten draaien. Een keer in de zoveel tijd kun je deze apparaten wel op een hogere temperatuur zetten. Dit is nodig om ze van binnen weer schoon te krijgen. 

De huidige wasmiddelen maken ook goed schoon op een lagere temperatuur. Bovendien is het beter voor je kleding als je ze niet te vaak en te heet wast. 

Ook de vaatwasser hoeft lang niet altijd op een hoge temperatuur te draaien. Stel je programma in op wat er op dat moment in de machine zit. 

En ten slotte: zet je wasmachine en vaatwasser pas aan als ze goed vol zitten. Halve (af)wasjes zijn zonde van het water. 

Voorkom sluimerend stroomverbruik

Veel apparaten verbruiken stroom, ook als het lijkt dat ze uitstaan. Meestal staan apparaten namelijk niet echt uit, maar op stand-by. Veel telefoonopladers verbruiken bijvoorbeeld nog stroom als ze in het stopcontact zitten. 

Daarom is het belangrijk om stekkers en opladers uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt. Bijvoorbeeld ’s nachts, of als je op je werk bent. 

Tip: doe meerdere apparaten in één stekkerdoos met schakelaar. Bijvoorbeeld je televisie, versterker en decoder. Al deze apparaten gaan meestal niet helemaal uit, maar in de stand-bystand. Als je geen televisie kijkt, kun je de schakelaar omzetten. Dan zet je alle apparaten helemaal uit, zonder dat je steeds drie stekkers eruit moet trekken. 

Deze tip kan je tientallen euro’s per jaar schelen. 

Verbouwing? Goed isoleren

Als je gaat verbouwen, is het handig om meerdere vliegen in een klap te slaan. Je kunt tijdens een verbouwing veel aanpassingen doen waardoor je huis energiezuiniger wordt. 

Kijk eens naar de isolatie in je spouwmuren. Vaak vermindert en verzakt dit na verloop van tijd. De kans is dus groot dat deze isolatie aan vernieuwing toe is.

Dak isolatie

Heb je je dak goed geïsoleerd? Vooral als je bijna nooit op zolder komt, kun je denken dat dit niet zoveel uitmaakt. Toch is een degelijke dakisolatie belangrijk. Als je je dak niet isoleert, gaat er veel warmte verloren. 

Verder speelt beglazing een grote rol bij isolatie. Als je nog enkelglas hebt, is het de hoogste tijd om dit te vervangen. Dit isoleert niet alleen slecht, maar filtert de herrie van buiten niet. 

Je kunt het beste kiezen voor driedubbelglas. Dit isoleert nog beter dan dubbelglas. Je kunt er dan weer voor een flinke tijd tegenaan. 

Isoleren zonder verbouwing

Als je niet gaat verbouwen, kun je toch wat doen aan isolatie. Zo kun je tochtstrips plaatsen. Behalve bij je voordeur helpt dit bij andere deuren dit om warmte binnen te houden. Vergeet ook niet tochtstrips bij je ramen te plakken. 

Overstappen van leverancier

Dit is eigenlijk geen energiebesparende tip, maar wel een geldbesparende tip. Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan kan het lonen om eens te kijken naar concurrenten. Dit kan flink schelen. 

Meestal is het het voordeligst als je ieder jaar overstapt. Wij raden natuurlijk aan om te kiezen voor een energieleverancier die groene stroom levert. 

Besparen op verwarmingskosten

Verwarmingskosten kun je sowieso drukken door je huis beter te isoleren. Een andere mogelijkheid is om de verwarming standaard een graad lager te zetten. Dat is eerst misschien even wennen, maar na een tijdje weet je niet beter. In principe is een temperatuur van maximaal 19 graden hoog genoeg. 

Een slimme thermostaat doet ook wonderen. Deze kun je op afstand bedienen met je smartphone. Sommige slimme thermostaten geven inzicht in je stroomverbruik. Daar heb je het meeste aan als je energie wilt besparen. 

Minder kosten? Deur dicht

Als je je woonkamer lekker warm hebt, is het zonde als al deze warmte weer verdwijnt in de hal of het trappengat. Daarom is het beter om de deuren van verwarmde kamers dicht te houden. Als je kinderen hebt of je vergeet zelf vaak de deur dicht te doen, kun je een veer of dranger kopen, zodat je deur automatisch dicht gaat. 

Onze 7 tips om geld en energie te besparen op een rij 

  1. Koop een duurzame warmtebron, zoals een pelletkachel of warmtepomp.
  2. Gebruik energiezuinige apparaten met een A+ label of beter.
  3. Verminder je waterverbruik, vooral als het gaat om warm water.
  4. Voorkom sluipstroomverbruik, waarbij apparaten die je niet gebruikt toch stroom slurpen.
  5. Verbeter je isolatie, met of zonder verbouwing.
  6. Kies voor een goedkopere energieleverancier.
  7. Gebruik je verwarming minder of efficiënter.