Duurzaam leven is vaak makkelijker dan we denken. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om je huishouden milieuvriendelijker te maken. Veel mensen denken dat ze voor deze oplossingen grote investeringen moeten doen.

Zoals het isoleren van je woning. Maar soms maken ook kleine aanpassingen al een groot verschil. Thuis is een geschikte plek om te beginnen met duurzamer leven. Iedereen kan bijdragen! Welke van de onderstaande duurzame producten heb jij in huis?

9 duurzame producten die ieder huishouden moet hebben

Duurzaam leven is vaak makkelijker dan we denken. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om je huishouden milieuvriendelijker te maken. Veel mensen denken dat ze voor deze oplossingen grote investeringen moeten doen.

Zoals het isoleren van je woning. Maar soms maken ook kleine aanpassingen al een groot verschil. Thuis is een geschikte plek om te beginnen met duurzamer leven. Iedereen kan bijdragen! Welke van de onderstaande duurzame producten heb jij in huis?

Duurzame producten om in huis te hebben

Milieubewust leven is al jaren een veelbesproken topic. Waarom? Omdat klimaatverandering een steeds groter probleem wordt. Aandacht voor dit probleem is er zeker, maar een terechte vraag is of onze aandacht voldoende is. We scheiden ons afval, er komt een Europees verbod op plastic rietjes en het aantal duurzame producten voor in huis groeit.

Veel mensen willen best bijdragen aan een beter milieu, maar hebben een beperkt budget. In dit blog lees je hoe makkelijk duurzamer kunt leven, zonder al te grote investeringen te doen.

Door klein te beginnen, ontdek je al gauw dat er allerlei milieuvriendelijke alternatieven zijn. Met dit blog helpen we je op weg om een volgende stap te zetten richting duurzamer leven.

1. Keramisch of inductie koken

De komende jaren gaan steeds meer Nederlandse huishoudens van het gas af. Ze stappen over op duurzame alternatieven, zoals elektrisch koken. De overheid heeft als doel gesteld dat iedereen in Nederland gasvrij kookt in 2050. De meest gebruikte vormen van duurzaam koken zijn inductie en keramisch koken.

Keramisch koken:

Keramische kookplaten verwarmen de pan door middel van halogeenstralers, infrarood elementen of elektrische verwarmingselementen. Als je pannen niet zijn kromgetrokken op het gasfornuis, kun je ze blijven gebruiken. 

Inductie koken: 

In Nederland wordt inductie het meest gebruikt. Het is een elektrisch kooksysteem dat door middel van een elektromagnetisch veld de pan verwarmt. Voor inductie koken heb je speciale inductie pannen nodig.

2. Slimme thermostaat

Vind je het vreemd dat de verwarming aanstaat terwijl je niet thuis bent? Maar thuiskomen in een koud huis is ook niet prettig. 

Een slimme thermostaat kan je woning energiezuiniger verwarmen. En vervolgens op temperatuur houden. Veel slimme thermostaten zijn zelflerend en stemmen de verwarming af op je leefritme. 

Ze verwarmen je woning alleen als het nodig is. Het programmeren van de klok gaat automatisch en de verwarming is met een app op afstand te bedienen.

3. Ledlampen

Ledlampen (Light Emitting Diode) zijn een eenvoudige manier om duurzamer te wonen. Ze verbruiken bijna 90 procent minder energie dan gloeilampen. 

Daar komt bij dat de gemiddelde levensduur van een ledlamp 15 jaar is. En dat is een stuk langer dan de levensduur van traditionele halogeenlampen, spaarlampen en gloeilampen. ledlampen produceren haast geen warmte en dat voorkomt onnodig energieverlies. 

Twee bijkomende voordelen van ledlampen:

  • In tegenstelling tot een gloeilamp is een ledlamp steviger gebouwd. Een ledlamp is dus redelijk schokbestendig.
  • Een ledlamp geeft direct vol licht. Een spaarlamp moet opwarmen voordat hij vol licht kan geven. Vooral in ruimtes waar je direct licht wilt hebben, kan dit vervelend zijn.

4. Pelletkachel

Het gebruik van fossiele brandstoffen veroorzaakt steeds meer luchtvervuiling, wat de klimaatverandering verhevigt. Een pelletkachel is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele gaskachel. Pelletkachels gebruiken houtpellets als brandstof.

Deze pellets zijn restafval van de houtindustrie en gaan als samengeperste houtkorrels de kachel in. Het verbrandingsrendement van een pelletkachel is aanzienlijk hoger dan dat van een open haard. 

Hierdoor heb je minder hout nodig om je woning te verwarmen. De efficiëntie is dus hoog en door de schonere verbranding is het onderhoud laag. Met aantrekkelijke subsidies stimuleert de overheid de overstap naar duurzame energie. 

Een pelletkachel is dus geen houtkachel of open haard. Het verschil tussen een houtkachel en een pelletkachel:

  • Een houtkachel is een kachel die één ruimte verwarmt en waarin je blokken hout verbrandt
  • Een pelletkachel is een volautomatische, slimme kachel met sensoren, die de warmte en afvoer van uitlaatgassen helemaal zelf regelt.

5. Slimme stekkers

Slimme stekkers, niet te verwarren met een bespaarstekker, zijn er in allerlei soorten en maten. En ondanks dat een slimme stekker niet per definitie bedoeld is om je huis te verduurzamen, vinden we het toch belangrijk om hem in dit lijstje op te nemen. 

Wij zijn ervan overtuigd dat je een slimme stekker kunt gebruiken om je woning duurzamer te maken. 

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker plaats je in een bestaand stopcontact. Daarna steek je de stekker van het apparaat (lamp, koffieapparaat, airconditioner) in de slimme stekker. 

Met de slimme stekker kun je:

  • apparaten op afstand bedienen met een app
  • het energieverbruik van een apparaat meten
  • een tijdschema instellen voor een apparaat 

Een slimme stekker geeft je ten eerste waardevolle inzichten in je stroom- en energieverbruik. Ten tweede kun je de apparaten volgens een schema laten werken. Apparaten die normaal gesproken aan staan en veel stroom verbruiken, worden dan automatisch uitgeschakeld.

6. Zonnepanelen 

Zonnepanelen mogen niet ontbreken in deze lijst van duurzame producten. 

Zonnepanelen zijn ontzettend populair in Nederland. Ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen, want ook op een bewolkte dag kunnen zonnepanelen elektriciteit opleveren. De populairste zonnepanelen zetten 14 tot 18 procent van het zonlicht dat erop valt, om in elektriciteit. 

Gemiddeld heeft een zonnepaneel na 2-3 jaar al meer CO2-uitstoot bespaard dan het heeft gekost om het paneel te maken. De gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is ongeveer 25 jaar. 

Door zonnepanelen te combineren met duurzame verwarmingsbronnen (pelletkachel of warmtepomp) is het mogelijk om gasloos te wonen. 

Zonnepanelen zijn een goede investering. Dit zijn de drie belangrijkste voordelen:

  • je bespaart op de energiekosten
  • de energie is duurzaam
  • je verbetert het energielabel en verhoogt de waarde van je woning

7. Warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je woning met energie uit de lucht, grondwater of bodem. Er komt dus geen aardgas aan te pas. Een warmtepomp is een moderne en milieuvriendelijke vervanger van de cv-ketel. 

Een warmtepomp werkt ongeveer net zo als een koelkast of een airconditioning systeem. Simpel gezegd vangt het apparaat energie uit de bodem, lucht of het oppervlaktewater. In de warmtepomp ondergaat de energie een natuurkundig proces. Tijdens dit proces wordt de energie omgezet in energie waarmee je je woning kunt verwarmen. 

Wat kun je met een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt aangesloten op het centrale verwarmingsnet en vervangt de cv-ketel. Een warmtepomp verwarmt je woning op een duurzame manier, kan voor warm water zorgen en in sommige gevallen kan een warmtepomp je woning ook koelen. 

De overheid stimuleert deze overstap naar duurzame energie en biedt aantrekkelijke subsidiemogelijkheden. Je hebt verschillende soorten warmtepompen. Een specialist kan bepalen welk type het beste past bij je woning.

8. Waterbesparende douchekop

De gemiddelde Nederlander gebruikt 120 liter water per dag. Als je doucht, verbruik je niet alleen water, maar ook gas. Tenzij je koud doucht. Met een waterbesparende douchekop dring je je waterverbruik flink terug. 

Je bespaart bijna 4 liter per minuut, zonder dat je comfort inlevert. Met een waterbesparende douchekop bespaar je ook energie. Er hoeft namelijk minder water te worden verwarmd. Je bespaart dus ook geld.

9. Hervulbare drinkflessen en hergebruik van boodschappentassen

Dit lijkt misschien een open deur, maar wat ons betreft is het gebruik van hervulbare drinkflessen en het hergebruiken van boodschappentassen net zo belangrijk als het besparen op energie. Er wordt te veel plastic verbruikt. 

Met een hervulbare drinkfles draag je iedere dag bij aan een beter milieu. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een eigen boodschappentas.

Duurzamer leven begint vaak bij kritisch kijken naar je dagelijkse handelingen. Je hoeft je leven niet radicaal te veranderen om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Alle kleine beetjes helpen!