De beste pelletkachel in huis halen is met hoge gasprijzen een steengoed idee. Je bespaart namelijk zomaar 80 tot 90% gas voor verwarmen. Maar wat is nu in 2023 de beste pelletkachel? De innovatieve MeNext blijkt de nieuwe Kampioenskachel.

Snel overzicht beste pelletkachel (de 5 beste van 2023)

1. MeNext – Doorontwikkelde pelletkachel met bovenafvoer (ruimtebesparing), het display uit zicht (sfeervoller) en minder toeren bij uitblazen (stiller).
2. JuliaNext – Voorheen dé koningin der pelletkachels, maar in 2023 minder doorontwikkeld dan de MeNext. Verder nog steeds een betrouwbare topper.
3. Futura – Schitterende en strakke pelletkachel, vaak gekozen met kanalisatie. De Futura ziet er prachtig uit en is lekker stevig.
4. Mignon – De Mignon heeft een Franse flavor qua stijl. De eveneens Franse naam staat voor ‘schattig’ en dat slaat op het compacte karakter (want stoer is ie).
5. Easy – Robuust en extra eenvoudig in het gebruik, de Easy bevalt altijd goed. Al jaren hoog aangeschreven en nu ook big in de top 50. Terecht!

1. Pelletkachel MeNext: de kampioenskachel op detailniveau

De MeNext stormde eerder de ‘hitlijsten’ binnen vanwege het gave design. Nog steeds blinkt de kachel uit als stoer en stijlvol apparaat. Hij stond eerst op een nette tweede plaats. Nu is alles anders, dankzij diverse aanpassingen die het gebruikersgemak vergroten. Een voordeel is dat de afvoer van de kachel aan de bovenkant begint. Daardoor kan de kachel dichter bij de muur staan.

Een echt sfeervolle ingreep schuilt in het verbergen van de display. De bedieningsdisplay bij pelletkachels geeft kunstlicht af. Dat past niet bij het natuurlijke karakter van verbranding op houtpellets. Om die reden oogt het mooier wanneer de display uit het zicht is.

De makers van de MeNext hebben dat goed begrepen. Een slimme vondst waarmee ze een uniek voordeel in handen hebben. Uiteraard kun je de display nog steeds supermakkelijk bedienen. Het is puur dat je van dat vervelende kunstlicht af bent.

Hoe stil een pelletkachel ook kan zijn, bij het uitblazen hoor je geluid. Gelukkig heeft de MeNext minder toeren nodig voor het uitblazen ten opzichte van de Julia. Oftewel, het geluidsniveau word gereduceerd. Omdat kwaliteit en betrouwbaarheid van Julia evenredig zijn, wint MeNext de test op dit detailniveau.

 • Hoogste kwaliteitsniveau, bedieningsdisplay uit zicht
 • Continu draaiende pelletmotor
 • Gietijzeren brander

2. JuliaNext: betrouwbare topper blijft gewoon topkandidaat

Hoewel ‘koningin’ Julia ‘troonafstand’ doet, blijft ze vanzelfsprekend ‘koninklijk’. Behoorlijk stil voor een pelletkachel, hoge kwaliteit en aantrekkelijk geprijsd. Julia was één van de eerste kachels binnen de geprezen Next-lijn. Al snel veroverde ze de markt in Nederland en België. Julia wordt aangeschaft om (onder andere) de schoonheid en subtiliteit. Daarnaast valt iedereen op de gietijzeren brander en de mooie vlam. Een aanwinst voor de woonkamers.

 • Hoogste kwaliteitsniveau, subtiele schoonheid
 • Continu draaiende pelletmotor
 • Gietijzeren brander

3. Schitterende en strakke Futura vaak gekozen pelletkachel met kanalisatie

Er bestaat zoiets als een ‘pelletkachel met kanalisatie’. De Futura-kachel bevat optioneel kanalen naar meerdere ruimtes. Op die manier wordt er nóg meer gas bespaard, tot structureel 90% voor verwarmen. Daarmee kun je grotendeels van het gas af. De schitterende en strakke Futura wordt opvallend vaak gekozen als pelletkachel met kanalisatie. Zo vaak dat ie de top 5 binnendringt van beste pelletkachels. De Futura ziet er prachtig uit en is lekker stevig.

 • Hoge kwaliteit, strak design 
 • Pulserende pelletmotor
 • Gietijzeren brander

4. Aanbieding Mignon, sterspeler als pelletkachel voor vakantiehuizen en recreatiewoningen

Wat krijg je als de hoge kachelkwaliteit van Italië en Franse smaak samenkomen? Dan krijg je de Mignon, een sterspeler in de kleine ruimte. Denk bijvoorbeeld aan karaktervolle woonkamers, of serres en werkkamers. Aanvullend valt op dat de Mignon extreem in de smaakt valt bij stacaravanbezitters, woonwagenbewoners en chaleteigenaren. De stoere ‘ecodesign aprroved’-kachel weet dus de top 5 te halen met een favorietenrol in vakantiehuizen en recreatiewoningen.

Die ontwikkeling is zo gek nog niet. Vaak zag je en soms zie je nog dat er op vakantieparken gas gestookt wordt. Niemand wil die hoge gaskosten langer dragen dan nodig. Vandaar heeft zo’n aanbieding als de Mignon die buitengewone aantrekkingskracht: gasloos verwarmen op houtpellets bespaart enorm.

 • Hoge kwaliteit, ideaal voor chalets e.d.
 • Pulserende pelletmotor
 • Gietijzeren brander

5. Easy: robuust en eenvoudig, pelletkachel met groot glas

Een pelletkachel met groot glas heeft als voordeel dat de vlammen nog beter zichtbaar zijn. De eenvoud en esthetiek van de Easy voldoet aan dit begeerde sfeerbeeld. Door middel van het grote glas zie je een aantrekkelijk vlambeeld. De bediening is bovendien uitzonderlijk ‘easy’, zoals te lezen valt in de pelletkachel-productomschrijving. De Futura ziet er prachtig uit en is lekker stevig.

 • Hoge kwaliteit, groot glas
 • Pulserende pelletmotor
 • Gietijzeren brander

Vertrouwd: Next-kachels in top 5 beste pelletkachel 2023

Een pelletkachel kopen? Zoals zovaak in de historie van hitlijsten van BlueSolid® pelletkachels staan er meerdere nextifre® Next-kachels in. De Next-lijn bevat kachels die aan de nieuwste kwaliteitsnormen voldoen én die innovaties omarmen. Dat is gedurfd, aangezien pelletkachel-kopers vaak traditioneel van aard zijn.

Maar die gedurfde aanpak wordt blijkbaar beloond: Nederlanders en Belgen schaffen massaal kachels aan met het Next-label. Het is zelfs zo dat de meest doorontwikkelde pelletkachel evengoed de meest verkochte is (MeNext). De verklaring zit ‘m wellicht in het feit dat de doorontwikkelingen doorslaggevend gunstig zijn qua gebruikersgemak.

Top twee beste pelletkachel: continu draaiende pelletmotor

Een ander opvallend gegeven: de top twee qua beste pelletkachel draait om de continu draaiende pelletmotor. De pelletmotor is het elektrisch aangedreven onderdeel dat automatisch de juiste hoeveelheid pellets doseert. Daarvan zijn vervolgens verschillende uitvoeringen: continu draaiend of pulserend.

De (zachtjes) continu draaiende pelletmotor werkt bijna geheel stil. Het draaien kan zo immers op een laag toerental. Bij een pulserende pelletmotor vereisen deze pulsen een hoger toerental. En dit levert meer geluid op. De kampioenskachel MeNext en de topper JuliaNext zijn al met al stiller dan de andere pelletkachels.

MeNext
JuliaNext
Futura
Mignon
Easy