De beste pelletkachel in huis halen is met hoge gasprijzen een steengoed idee. Je bespaart namelijk zomaar 80 tot 90% gas voor verwarmen. Maar wat is nu in 2024 de beste pelletkachel? De innovatieve NextGen blijkt de nieuwe Kampioenskachel.

Snel overzicht beste pelletkachel (de 5 beste van 2024)

1. NextGen 9 – Nieuwe generatie pelletkachel die compatibel is met een katalysator tegen geurhinder, sfeervol decoratiehout en een opgieting-beleving.  
2. NextWoody – De 'houtkachel op pellets', 100% sfeer en gemak. De sfeervolste pelletkachel die geschikt is voor de katalysator en het decoratiehout. 
3. NextElite – Schitterende en strakke pelletkachel, vaak gekozen door liefhebbers van design. Daardoor iets duurder dan de vergelijkbare NextGen. 
4. MeNext – Degelijke pelletkachel met bovenafvoer (ruimtebesparing), het display uit zicht (sfeervoller) en minder toeren bij uitblazen (stiller).
5. JuliaNext – Voorheen dé koningin der pelletkachels, maar intussen minder doorontwikkeld dan de MeNext. Verder nog steeds een betrouwbare topper.

1. Pelletkachel NextGen: de kampioenskachel met veel voordelen

De NextGen 9 staat terecht op nummer één vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Het is de beste pelletkachel voor de beste prijs. Qua kwaliteit, techniek en voordelen bokst deze kachel zomaar op tegen kachels van vierduizend euro. Met een groot verschil: deze kachel kost 'maar' twaalfhonderd euro. De achterliggende, internationale fabriek profiteert van schaalgrootte en productietechnieken. 

Een prettige ingreep schuilt in de rustmodus van de display. De bedieningsdisplay bij pelletkachels geeft kunstlicht af. Dat past niet bij het natuurlijke karakter van verbranding op houtpellets. Om die reden oogt het mooier wanneer de display 'uit' is. 

De makers van de NextGen hebben dat goed begrepen. Ook al staat de kachel aan, de display kan gerust in rustmodus gaan. Verder betreft dit een gesloten, onderhoudsarme en stille pelletkachel met een ongekend rendement van 93 procent. 

Hoe stil een pelletkachel ook kan zijn, bij het uitblazen hoor je geluid. Gelukkig heeft de NextGen een speciale 'Silent Stop'-functie voor het uitblazen. Oftewel, het geluidsniveau word sterk gereduceerd ten opzichte van oudere generaties pelletkachels. 

 • Hoogste kwaliteitsniveau, rustmodus bedieningsdisplay 
 • Gesloten, onderhoudsarme en stille pelletkachel 
 • Silent Stop bij uitblazen 

NextGen 9 beste pelletkachel 2024

Tot slot past er een Pellet-ABC in deze kachel. Dat is een katalysator die ervoor zorgt dat buren de kachel niet meer ruiken. Bovendien strijdt dit optionele houtrookfilter tegen koolwaterstoffen. Er passen ook decoratieve houtblokken van WoodFriend in de kachel, voor nog meer sfeer. Evengoed kun je de PelletWellness Geurdrager boven de kachel plaatsen voor een 'opgieting'. 

Pellet-ABC
WoodFriend
PelletWellness

2. NextWoody 'houtkachel op pellets': beste pelletkachel qua sfeer 

Ooit telde Nederland 1 miljoen houtkachels. Dat leidde tot grote onrust bij buren. Mensen klaagden over de houtrook en de stank. En geen wonder, want de houtkachel werkt bijzonder vervuilend. De NextWoody bracht verlossing als dé 'houtkachel op pellets'. Een prachtig, sfeerrijk alternatief dat de houtkachel vervangt. Steeds meer mensen kiezen voor deze buurtvriendelijke oplossing. 

Qua opties lijkt de NextWoody wel wat op de beste pelletkachel NextGen 9. Zo biedt ook de NextWoody ruimte voor de Pellet-ABC tegen geurhinder. Er past decoratiehout in de kachel, zodat het helemaal op een houtkachel lijkt. Maar de NextWoody heeft ook iets unieks wat de andere kachels niet hebben: er zit ruimte voor een 'houtvoorraad' onderin de kachel. Dit waarborgt de looks

Beste pelletkachel qua sfeer, houtkachel op pellets NextWoody

Er is nog een punt waarop de NextWoody zich onderscheidt: de display met rustmodus is hier compleet verborgen onder de bovenplaat. Zo weet je zeker dat je nooit kunstlicht van de display in de kamer krijgt. Aanvullende voordelen van de NextWoody zijn het onderhoudsarme karakter en de stilte van het apparaat (Silent Stop).

Beide kachels in de top twee hebben trouwens natuurlijke convectie in de ecostand. Dat houdt in dat de ventilator in die stand niet nodig is. En dat betekent weer dat de kachel nóg stiller brandt. 

 • Bedieningsdisplay onder bovenplaat
 • Dezelfde kwaliteit als de NextGen
 • Uitstraling van een houtkachel

Detail: deze kachel heeft geen plaats voor de geurdrager (wellness-beleving). De kachel heeft wel plaats voor de optische houtvoorraad LazyWood. Daarmee is dit qua sfeer sowieso de beste pelletkachel. De NextWoody is iets minder goedkoop dan de NextGen, daarom staat laatstgenoemde nog op nummer 1. 

LazyWood

3. NextElite: populaire designkachel 

Een design dat puur voor de elite lijkt, met een prijs voor de echte koopjesjagers. Het mag geen wonder heten dat de NextElite zo populair is. Voor het eerst is de kachel ontdaan van franje, siersels en 'toestanden', met als resultaat een strak plaatje. De geliefde kachel heeft twee verticale lijnen in het ontwerp en that's it

De lijnen mogen beperkt zijn, de voordelen zijn talrijk. Ten eerste biedt de kachel natuurlijke convectie in de ecostand. Ten tweede bevat de kachel de beroemde Silent Stop. Daar komt bij dat deze warmtebron geurloos is in combinatie met een katalysator. De houtblokken ter decoratie kunnen worden meebesteld.

Beste pelletkachel qua design NextElite

Je kunt de NextElite beschouwen als het knappe familielid van de NextGen. De kachels zijn beide geschikt voor PelletWellness, Pellet-ABC en WoodFriend. Het onderscheid zit in design én de afvoer. Het aansluitpunt voor de afvoer zit bij de NextElite boven de kachel (bij de NextGen achter). Bij de NextWoody zijn beide aansluitpunten mogelijk. 

Alle kachels in de top 3 van 2024 hebben een vermogen van minimaal 1,5 kW, tot een maximaal vermogen van 9 kW. Dankzij die brede range past de pelletkachel in vrijwel elke gebruikelijke woonkamer. Het gaat bij deze nieuwe generatie pelletkachels dus om een 'modulerend vermogen'. Dat betekent dat je het vermogen van deze kachel kunt aanpassen op basis van de behoefte. 

 • Kan zich uitstekend meten met de beste pelletkachel NextGen
 • Strak design, strakker dan het design van de NextGen
 • Bovenafvoer in plaats van achterafvoer  

De gesloten pelletkachel NextElite sluit je concentrisch aan. 

4. MeNext

De MeNext stormde eerder de ‘hitlijsten’ binnen vanwege het gave en tegelijkertijd gezellige uiterlijk. Nog steeds blinkt de kachel uit als stoer en stijlvol apparaat. Een voordeel is dat de afvoer van de kachel aan de bovenkant begint. Daardoor kan de kachel dichter bij de muur staan.

De beste pelletkachel NextGen, de NextWoody en de NextElite zijn nieuwe generatie pelletkachels. De MeNext behoort nog tot de oudere generatie. Daardoor is de kachel iets minder stil. Gelukkig beschikt de MeNext al wel over een Silent Stop en een continu draaiende pelletmotor.  

De pelletmotor is het elektrisch aangedreven onderdeel dat automatisch de juiste hoeveelheid pellets doseert. Daarvan zijn vervolgens verschillende uitvoeringen: continu draaiend of pulserend.

De (zachtjes) continu draaiende pelletmotor werkt bijna geheel stil. Het draaien kan zo immers op een laag toerental. Bij een pulserende pelletmotor vereisen deze pulsen een hoger toerental. En dit levert meer geluid op. 

 • Keuze uit bovenafvoer en achterafvoer
 • Silent stop en continu draaiende pelletmotor 
 • Keramische starter

5. Betrouwbare pelletkachel JuliaNext

Hoewel ‘koningin’ Julia duidelijk ‘troonafstand’ doet, blijft ze vanzelfsprekend ‘koninklijk’: hoge kwaliteit en aantrekkelijk geprijsd. Julia was één van de eerste kachels binnen de geprezen Next-lijn. Al snel veroverde ze de markt in Nederland en België. De Julia wordt aangeschaft om (onder andere) de schoonheid en subtiliteit. Daarnaast valt iedereen op de gietijzeren brander en de mooie vlam. Een aanwinst voor de woonkamers.

 • Kwaliteit, schoonheid en subtiliteit
 • Continu draaiende pelletmotor
 • Gietijzeren brander

Vertrouwd: 5 Next-kachels in top 5 beste pelletkachel 2024

Een pelletkachel kopen? Zoals zovaak in de historie van hitlijsten van BlueSolid® pelletkachels staan er meerdere nextifre® Next-kachels in. De Next-lijn bevat kachels die aan de nieuwste kwaliteitsnormen voldoen én die innovaties omarmen. Dat is gedurfd, aangezien pelletkachel-kopers vaak traditioneel van aard zijn.

Maar die gedurfde aanpak wordt blijkbaar beloond: Nederlanders en Belgen schaffen massaal kachels aan met het Next-label. Het is zelfs zo dat de meest doorontwikkelde pelletkachel evengoed de meest verkochte is (NextGen). De verklaring zit ‘m wellicht in het feit dat de doorontwikkelingen doorslaggevend gunstig zijn qua gebruikersgemak.

Bestellen beste pelletkachel

Eervolle vermelding Mini: kleine pelletkachel voor chalets of vakantiewoning 

Wat krijg je als de hoge kachelkwaliteit van Italië en Nederlandse compactheid samenkomen? Dan krijg je de Mini, een sterspeler in de kleine ruimte. Denk bijvoorbeeld aan kleine woonkamers, serres en werkkamers. Aanvullend valt op dat de Mini extreem in de smaakt valt bij stacaravanbezitters, woonwagenbewoners en chaleteigenaren. De stoere Mini weet een eervolle vermelding te behalen, net buiten top 5, met een favorietenrol in vakantiehuizen en recreatiewoningen.

Beste pelletkachel

Die ontwikkeling is zo gek nog niet. Vaak zag je en soms zie je nog dat er op vakantieparken gas gestookt wordt. Niemand wil die hoge gaskosten langer dragen dan nodig. Vandaar heeft zo’n aanbieding als de Mini die buitengewone aantrekkingskracht: gasloos verwarmen op houtpellets bespaart enorm. Heb je interesse in de Mini? Stuur een e-mail naar verkoop@bluesolid.nl