Warmtepomp CV
Met een warmtepomp kunt u het gehele jaar door op een duurzame manier voorzien in uw warmte- en koudebehoefte. De M-Thermal is in staat om uw woning te koelen of te verwarmen en kan zelfs voorzien in warm tapwater. Op deze manier kunt u zonder gas verwarmen en heeft u geen gas CV meer nodig. Maar u kunt ook uw gas CV laten samenwerken met de pomp door een zogenaamd hybride systeem te installeren.
Uw kunt het Artel assortiment vinden onder de volgende link Artel warmtepompen
Werking warmtepomp CV
Een warmtepomp is een zeer efficiënt apparaat wanneer het gaat om het gebruik van energie. De pomp zet, door middel van radiatoren of vloerverwarming, warmte uit de omgevingslucht om in verwarming voor een woning. Ook het tapwater kan worden verwarmd voor een heerlijke warme douche.
U ziet in onderstaand schema de werking van een warmtepomp
Stap 1
De omgevingslucht stroomt door de wisselaar. Omdat de lucht warmer is dan de vloeistof neemt deze de warmte op en zal de vloeistof verdampen.
Stap 2
De verdampte vloeistof gaat naar de compressor en wordt gecomprimeerd. Door het samenpersen van de damp neemt de temperatuur toe.
Stap 3
De hete samengeperste damp gaat door een tweede warmtewisselaar. Hier wordt de warmte onttrokken uit de damp en overgegeven aan het water. Door het onttrekken van de warmte uit de damp condenseert deze weer terug naar vloeistof.
Stap 4
De vloeistof gaat vervolgens door een expansieklep, zodat de druk en temperatuur afnemen en de cyclus opnieuw kan beginnen.
Welke uitvoering past bij u
Er zijn twee uitvoeringen in de warmtepomp mogelijk:
1. Monoblock
Dit is een uitvoering waarbij geen speciale STEK monteur nodig is. Wel moet dit apparaat in combinatie met een CV en buffervat geplaatst worden. Er kan voor een monoblock gekozen worden als de water CV leiding direct door de muur binnenshuis op het CV systeem aangesloten kan worden.
2. Split
De split uitvoering wordt aangesloten in combinatie met een hydrobox en dient geïnstalleerd te worden door een F-gassen gecertificeerde monteur. Als de afstand tussen buitendeel en CV aansluitpunt te lang is (CV leiding buitenshuis) dan kiest men voor een Split warmtepomp.
Hybride warmtepomp installatie
In Nederland hebben we 220 stookdagen. Binnen deze 220 stookdagen is de verdeling als volgt:
* 160 stookagen met een buiten temperatuur <18 > 8° Celsius
* 40 dagen met een buiten temperatuur <8 < 3° Celsius
* 20 stookdagen met een buiten temperatuur <3° Celsius
Bij een hybride warmtepomp systeem wordt de installatie in eerste instantie ingericht om de 160 stookdagen optimaal over te nemen. Op deze manier kan de hoogte van de investering gedrukt worden. Omdat in bestaande bouw al een traditioneel gas verwarmings systeem aanwezig is kan deze bij springen als de warmte pomp het niet meer economisch kan verwarmen. Mocht het doel zijn om volledig gasloos te verwarmen maar wel in een hybride stysteem, kies dan voor een Pellet cv ketel. Op deze manier kunt u optimaal gebruik maken van de ISDE subsidie. U krijgt immers subsidie op de Lucht / Warmtepomp en op de Pellet CV ketel. Hieronder is een voorbeeld aansluit schema waarbij een gas CV ketel of pelletkachel CV helpt bij het verwarmen van de woning en het tapwater.
Welke warmtepomp past bij u
Wij begrijpen dat deze nieuwe manier van verwarmen nieuw en misschien verwarend kan zijn voor de concument. Om deze reden willen wij u graag helpen of een lucht/warmtepomp iets voor u kan zijn. Bij verdere intersse kunt u bij RR Trading een offerte aanvraag doen om zo tot een technisch en financieel plaatje te komen.Als u na deze eerste stap graag vervolg stappen wilt zetten komen wij bij u thuis om een opname tedoen van de situatie.
Hoe bepaalt u het vermogen
Er zijn een aantal vuistregels om het vermogen te bepalen wat uw woning verbruikt aan verwarmend vermogen. Deze vuistregel is gebasseerd op het gemiddelde gas verbruik over de laatste 3 jaar.
Formule:
Gemiddelde verbruik laatste 3 jaar (m3) - gas verbruik tapwater (100m3 / persoon / jaar) x 10 kw /1600 draaiuren
Warmtepomp installatie schema
Iedere woning heeft zo zijn eigenschappen waar een warmtepomp installatie op afgestemd dient te worden. En in veel gevallen hebben de bewoners nog eens een aantal wensen en eisen aan het system. Om deze reden is het altijd maatwerk om vooraf te bepalen welke warmtepomp systeem configuratie naar behoren gaat functioneren. Dan kan het nog zo zijn dat de warmtepomp met bestaande installaties moet kunnen samenwerken. Dit kunnen de volgende apparaten zijn:
- Bestaande gas CV ketel
- Pelletketel op CV
- Elektrische CV ketel
- Verwarmings heaters ten behoeve voor tapwater
- Elektrische CV boosters
- Zonne collectoren
De Artel warmtepompen hebben met geen van deze apparaten een probleem om samen te werken. Sterker nog de aansturing kan plaats vinden vanuit de warmtepomp.