Geluid airco's: hoe stil is een stille airco?

Wij bieden bewust stille airco’s aan die weinig geluid maken. Het is een heerlijk vooruitzicht om het eindelijk koel in huis te hebben. Daarbij is het wel zo fijn dat de airco’s stilletjes opereren. De ene airco maakt meer geluid dan de andere airco. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het type airco. We helpen je op weg met een overzicht van stille airco’s en geluidsniveaus.

Single Split, stille airco aan de wand (fluisterniveau)

Onze stille airco’s zijn split-unit airco’s. Een deel (unit) van de airco zit binnen aan de wand en een ander deel (unit) staat of hangt buiten. Dit biedt vanzelfsprekend een geluidsvoordeel ten opzichte van mobiele airco’s, die geheel binnen staan. Een Split Airco is stiller, wat best prettig is.

In decibel (dB) uitgedrukt komt het bij een Single Split Airco (één binnenunit, één buitenunit), met een vermogen van 9.000 BTU, neer op 21 tot 40 dB, afhankelijk van de ingestelde koelingsstand. Die stand kun je met een afstandsbediening of app bepalen. 

Verschillende geluidsniveaus stille Single Split

  • Bij de geliefde 9.000 BTU airco varieert het geluid dus van 21 tot 40 dB, waarbij er tussenstanden mogelijk zijn van 26 en 30 dB. 
  • De populaire airco met 12.000 BTU heeft andere geluidsniveaus, maar het verschil is uiterst klein. De Single Split 12.000 BTU heeft binnen geluidniveaus van 22 tot 40 dB, met 26 dB en 34 dB als tussenstanden.
  • De patser onder de Single Splits is de 24.000 BTU: 28 dB tot 45 dB, met tussenstanden 35 dB en 42 dB. 

Het deel dat buiten staat of hangt komt hooguit tot 55 dB. 

Multi Split Airco (2 wandunits binnen) of Trio Split Airco (3 wandunits binnen)

Het buitendeel van de airco is groter en maakt wat meer geluid als je meerdere binnendelen kiest. Dat is het geval wanneer je meerdere kamers wilt verkoelen. Als de ouders bijvoorbeeld een koele slaapkamer hebben, willen de kinderen dat ook wel.

  • Met de Multi Split Airco heb je 2 binnenunits (tweemaal 9.000 of 12.000 BTU), het buitendeel komt dan tot maximaal 63 dB of 65 dB.
  • Bij de Trio Split Airco heb je drie binnendelen (9.000 + 9.000 + 12.000 BTU). De buitenunit zou in het uiterste geval op 67 dB uit kunnen komen.