megaveel showroom-voordeel op 2e hands pelletkachels (weg = weg) | Openingstijden | pelletkachel kopen in juli = 100 euro korting op pellets (geldt voor aankoop kachel inclusief installatie: NextGen, NextWoody & NextElite)

Waarom ontsteekt mijn pelletkachel niet

Hoe ontsteekt een pelletkachel? 

De opstart van een pelletkachel is een goed afgestemd proces. De houtpellets in een pelletkachel worden ontstoken via hete lucht. Deze hete lucht ontstaat door lucht langs het elektrisch verwarmingselement van de pelletkachel te voeren (zie blauwe pijl). Dit element bevindt zich in een buis met een aantal gaten. De heet geworden lucht wordt vervolgens langs de pellets gezogen, die vergassen tot rook en gas. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt (binnen enkele seconden) ontvlamt het gas. Voor meer informatie bezoek onze service pagina

 Opstart uitleg

 

 

Een pelletkachel heeft geen optische sensoren en ziet niet wanneer er vuur ontstaat. Een temperatuur sensor meet continu de temperatuur van het ontstane gas en zodra de juiste temperatuur is bereikt, neemt de kachel aan dat er vuur is.

 

“Waarom ontsteekt mijn pelletkachel niet?”

Een pelletkachel die niet ontsteekt kan verschillende oorzaken hebben. Verschijnt één van de volgende meldingen op het display? We lichten ze hieronder kort toe. Bekijk ook onze knowlegde based document - Kachel ontsteekt niet

 

Geen vuur tijdens de opstart (“No Acc”)

De parameters staan verkeerd ingesteld of de kachel is aan onderhoud toe. Er wordt te weinig lucht door de kachel gezogen, waardoor de hete luchtstroom niet voldoende op gang komt. Een logische gedachte is dat het verwarmingselement niet functioneert en vervangen moet worden, terwijl een kleine onderhoudsbeurt het probleem vaak al oplost. Wil je meer weten over deze storing? Download dan onze knowledge based document - No Acc welke je stap voor stap door de mogelijke fouten leidt om tot de ware bron te komen.

Let op! Als de kachel aan het einde van de opstartcyclus toch gaat branden, kunnen de vlammen hoog zijn. Raak niet in paniek, maar zet de kachel uit via het display en laat de kachel uitbranden terwijl de uitlaatgas ventilator draait. 

 

Wel vuur, maar toch een foutmelding (“No Acc” of “Geen vuur”)

Tijdens de opstart ontstaat er wel vuur in de kachel, maar verschijnt na een aantal minuten alsnog de melding “No Acc” of “Geen vuur”? Dit komt doordat de vereiste temperatuur niet is gehaald binnen de vooraf ingestelde tijd. De oorzaak kan zijn:

 A. Het vuur start te laat door te weinig pellets

a. Stel de parameters in volgens de handleiding

b. Check de pelletaanvoer op verstopping

c. Gebruik droge houtpellets

B. Het vuur start te laat door onvoldoende hete lucht

a. Stel de parameters in volgens de handleiding

c. De kachel is aan onderhoud toe

b. Vervang het verwarmingselement

C. De sensor met de verkeerde temperatuur

a. De sensor is niet juist gepositioneerd

b. Vervang de sensor

x
Hulp nodig? Ik leid u naar de juiste informatie.
Chat
Chat-Bot-Image

Hulp nodig? Ik help u graag.