Hout- of pellets stoken?

Je hoort het steeds vaker; mensen die klagen over de rook van de houtkachel van de buren en de CO2 uitstoot die daarmee gemoeid gaat. Ook in het nieuws wordt hier steeds vaker aandacht aan besteed. Kamp houtkachel vindt dat het allemaal wel mee valt, en kamp anti-houtkachel vindt dat houtkachels verboden moeten worden. Maar wat zijn de feiten, de alternatieven en wat zegt de overheid daarover? Wij hebben even het een en ander op een rijtje gezet.

Energierapport

Allereerst is het goed om te weten dat de rijksoverheid een rapport opgesteld heeft waarin ze aangeven dat de verwarming van huizen en gebouwen in 2050 geen CO2-uitstoot meer mag veroorzaken. In dit Energierapport â€“ Transitie naar Duurzaam wordt aangegeven dat huishoudens en bedrijven vanaf dan van het aardgas af moeten, maar aangezien 95% van de woningen in ons land aardgas verbruiken gaat dit niet over één nacht ijs. Daarom is het als consument wel goed om alvast over alternatieve verwarming na te denken.

Hout stoken

Wanneer je houtblokken stookt komen er schadelijke stoffen vrij, deze stoffen komen via de schoorsteen naar buiten. De hoeveelheid (schadelijke) stoffen die vrij komen hangt af van de manier waarop je stookt. Zo komen er o.a. fijnstof, benzeen, dioxine, koolmonoxide, zware metalen en CO2 vrij. Deze rook kan problemen opleveren voor mensen die last hebben van hun luchtwegen. Daarnaast komt het voor dat sommige mensen ook gelijmd, geverfd of nat hout in de houtkachel stoppen, dit levert meer overlast op. De overheid wil dan ook voorlichting gaan geven over het op de juiste manier stoken van de houtkachel en open haard. 

Houtkachels en open haarden hebben echter als nadeel dat er veel warmte zo de schoorsteen uit vliegt. Dit betekent dat je meer moet stoken, er meer hout gebruikt moet worden en dat dus dus het tegenovergestelde is van duurzaam. Vooral wanneer dit hout niet over een fsc-keurmerk beschikt. Ook is het lastig om de houtkachel als verwarming te zien voor je hele woning.

Pellets stoken

Pellets zijn geperste houtkorrels en deze manier van hout stoken verschilt dus van het stoken met blokken hout. De uitstoot van schadelijke stoffen is bij het stoken van pellets dan ook veel minder. Zo stoot een houtkachel die 1000 uur per jaar brand gemiddeld 3,5 kilo fijnstof uit, waar een pelletkachel met hetzelfde aantal branduren slechts 0,68 kilo fijnstof uitstoot. Een pelletkachel is een automatisch gestuurde verbrandingskachel die werkt op elektriciteit. Zodra je deze aanzet wordt de warmte die vrijkomt door het verbranden van de pellets de ruimte in geblazen. Een pelletkachel heeft een hoger rendement als een houtkachel aangezien er minder warmte verloren gaat via de afvoer of schoorsteen.

Een pelletkachel kan ook gebruikt worden om je hele huis te verwarmen, daarvoor is er de pelletkachel-cv. Die wordt aangesloten op de radiatoren of vloerverwarming en verwarmt op die manier je hele huis. De overheid stimuleert het gebruik van pelletkachels door minimaal €500,- subsidie te verlenen aan iedereen die een nieuwe pelletkachel installeert.

Duurzaam verwarmen

Het is belangrijk een keuze te maken die bij je past. Lijkt het je leuk om je eigen hout te hakken en vervolgens op te stoken dan is de keuze voor een houtkachel snel gemaakt, ondanks de nadelen als het mindere rendement en de hogere fijnstof uitstoot. De enige overeenkomsten die een houtkachel en pelletkachel hebben is dat ze beide stoken op hout en beide echte sfeermakers zijn in de woonkamer. Maar verder gaat elke vergelijking scheef, vooral als we het hebben over duurzaam verwarmen. Door de perfecte brandstof en zuurstof verhouding in een pelletkachel komt een pelletkachel aangaande rendement en uitstoot meer in de buurt van een gasgestookte CV-ketel. Daarbij hoef je een pelletkachel niet in 2050 te vervangen, en een houtkachel waarschijnlijk wel. Dus als je duurzaam wilt verwarmen, je uitstoot van schadelijke stoffen wilt verminderen én besparen op je energierekening is een pelletkachel de beste keuze.