Een airco op kantoor is een aantrekkelijk idee. Ga maar na: niemand werkt harder in een snikhete setting. De arbeidsproductiviteit is gunstiger wanneer de temperaturen comfortabel zijn. Voorkom dat medewerkers met tegenzin naar het werk gaan, zorg voor een aangenaam binnenklimaat. BlueSolid helpt een handje door een overzicht van airco’s te presenteren, inclusief tips.

Mobiele airco voor kantoor

Een prettige en praktische oplossing voor op kantoor is de mobiele airco. Dit verplaatsbare apparaat koelt de ruimte en is goedkoop in aanschaf. Mobiele airco’s hebben een afvoerslang, zodat de warmte weg kan. Die afvoerslang kan via een raamopening naar buiten. Daarmee is de mobiele airco geschikt voor incidentele hitte.

Sommige kantoren worden sneller warm dan andere kantoren. Afhankelijk van het aantal (ervaren) hittedagen is een mobiele airco wel of niet ideaal. Stel je voor dat het regelmatig te warm is op kantoor. Je hebt dan geen zin om steeds met de afvoerslang bezig te zijn. Als hitte zelden voorkomt, is de mobiele airco een verstandige en heel voordelige optie.

Monoblock bij kantoren

De mobiele airco is wat meer een semipermanente oplossing. Dit keer hangt de airco aan de wand. Iets professioneler qua uitstraling op kantoor, al moet je nog steeds de afvoerslang kwijt. Een monoblock is meestal iets duurder dan een mobiele airco, maar wel goedkoper dan een split-unit airco. Desondanks zit de monoblock enigszins terecht in het verdomhoekje.

Vergeleken met de andere soorten airco’s is de monoblock een discutabel compromis. Het ziet er ongeveer zo uit als het binnendeel van een split airco. Maar net als de mobiele airco maakt een monoblock meer geluid dan een split-unit airco. Ook zit je dus met die afvoerslang en bovendien is de techniek inefficiënt. Het is gemakkelijk te installeren, dat wel. 

Split-unit airco op kantoor

Een structurele oplossing voor kantoren is de Airco split op kantoor. Deze vorm van airconditioning is bijzonder energiezuinig. Het apparaat bestaat uit twee delen (binnen- en buitendeel), kan bovendien verwarmen en je hebt geen vervelende afvoerslang. Het leidingwerk tussen de twee delen loopt door de muur en wordt netjes weggewerkt.

De split airconditioning is een stille airco omdat het geluid vooral in het buitendeel zit. Zo wordt het geluid binnen gereduceerd tot een fluisterniveau. De eerdere genoemde airco’s (mobiel of monoblock) produceren aanzienlijk meer geluid, omdat de gehele apparaten binnen staan. Daar komt nog eventueel lawaai van buiten bij, als het raam open moet voor de afvoerslang.

Merk airco’s: topmerk Artel

De airco’s van het Italiaanse topmerk Artel zijn een aanrader. De Italianen weten namelijk als geen ander hoe ze kantoren moeten koelen. Ze hebben decennia ervaring in een typisch aircoland waar de hitte serieus toeslaat. Bovendien zijn airco’s de absolute specialiteit van Artel. Dat is bijvoorbeeld heel anders dan LG, Panasonic en Samsung. Dit zijn algemene elektronicagiganten die naast hun hoofdactiviteiten ook nog airco’s verkopen. Kies een bewezen aircomerk, kies een echte Artel.

Samenvatting

Met een airco wordt het lekker koel op kantoor. Je kunt kiezen uit een mobiele airco, een monoblock of een split-unit airco. Een monoblock is een twijfelachtige en inefficiënte middenweg. Mobiele airco’s zijn een idee als het slechts incidenteel (te) warm is op kantoor. Voor een solide oplossing is de split-unit airco de beste oplossing. Het topmerk Artel heeft onze voorkeur.