Waarom is een pelletkachel beter voor het milieu dan een gasgestookte CV-ketel? 

Een stijgende zeespiegel, hittegolven in Australië en extreme kou in de Verenigde Staten. Klimaatverandering wordt beter zichtbaar en wereldwijd ondervinden steeds meer mensen de noodlottige gevolgen ervan. CO2-uitstoot speelt hierin een grote rol en dus zoeken steeds meer consumenten naar duurzame alternatieven om hun huis te verwarmen. 

Betere verbranding en uitstoot 

Bomen hebben CO2 nodig om te kunnen groeien en stoten dit weer af op het moment dat ze afsterven. De hoeveelheid CO2 die bij dit proces vrijkomt is vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de verbranding van houtpellets in een pelletkachel. Andere bomen nemen de vrijgekomen CO2 op om verder te kunnen groeien. Deze korte cyclus herhaalt zich continu, zonder extra uitstoot van CO2. 

In fossiele brandstoffen als aardgas is net als in bomen óók CO2 opgeslagen. Dit gas heeft zich gevormd over een periode van miljoenen jaren, maar wordt op een veel hoger tempo verbrand dan hoe het is ontstaan. Door deze verbranding komt een dusdanig grote hoeveelheid CO2 vrij die niet meer door bomen kan worden opgenomen. De overgebleven CO2 eindigt in de atmosfeer en zorgt voor een stijging in de temperatuur van onze planeet. 

Pelletkachel goedkoper dan gas           

Naast de negatieve klimaatgevolgen van het aardgasverbruik, schuilt een ander probleem in het gebruik van gasgestookte CV-ketels: het wordt duurder. De wereldwijde voorraden van fossiele brandstoffen worden kleiner en door de schaarste hiervan neemt de prijs al jaren toe. In tegenstelling tot gas zijn de prijzen van houtpellets constant en worden er in verschillende Europese landen grote (productie)bossen aangelegd. Met andere woorden: de voorraad houtpellets neemt toe en door de populariteit zijn er steeds meer modellen en formaten verkrijgbaar. 

Pelletkachels zijn daarmee de ideale manier om op een duurzame manier je huis te verwarmen en geld te besparen. De verminderde uitstoot in vergelijking met een gasgestookte CV-ketel maakt het beter voor zowel de portemonnee en het milieu. Het is dus een win-win-win. Bekijk het grootste assortiment pelletkachels van Nederland op onze productpagina.