Hybride warmtepomp zonder tapwater of met tapwater

Kies je een hybride warmtepomp zonder tapwater of met tapwater? Wel of geen tapwater kan qua aanschafkosten een groot verschil maken. Terwijl de 'winst' qua minder gas verbruiken gering is. 

Bij BlueSolid® komt vaak de vraag binnen: ik wil van het gas af, hoe realiseer ik dat? We wijzen dan allereerst naar de 'Nu minder gas'-keuzehulp. Want een warmtepomp is sowieso niet altijd meteen de juiste keuze.

Zo heeft deze oplossing pas zin als je huis heel goed geïsoleerd is. En je tenminste vloerverwarming in de woonkamer hebt. Bij matig of slecht geïsoleerde huizen is een pelletkachel kopen veel logischer. 

Maar als de keuze dan toch op de warmtepomp valt, doe je die dan zonder tapwater of met tapwater?

We zien dat mensen bijna 'automatisch' denken aan een warmtepomp met. Zo'n pomp valt een stuk duurder uit de in de prijs, maar dan heb je het tapwater 'geregeld'. Zo voelt het in ieder geval. De realiteit is weerbarstiger. Dus zullen we hier eerlijk zijn over de nadelen van een warmtepomp met tapwater. 

Warmtepomp met tapwater

Tot een bepaalde buitentemperatuur, heeft en geeft de warmtepomp een bepaald vermogen. Er zijn ook dagen dat het een stuk kouder is, bijna richting 0 graden. De warmtewisselaar van de pomp kan dan vastvriezen. Daardoor werkt de pomp extra hard om weer te ontdooien. Er blijft vervolgens weinig over om het huis zelf überhaupt te verwarmen. Moet je nagaan als de pomp ook nog het tapwater voor douchen en dergelijke moet verwarmen. Dat is een pittige uitdaging.

Het voelt fijner wanneer het resterende vermogen ingezet kan worden voor het verwarmen van de woning.

Daarnaast kun je je afvragen of een warmtepomp met tapwater de investering waard is. Een warmtepomp (inclusief tapwater) is immers veel duurder dan ééntje zonder. Je zit zomaar tegen extra aanschafkosten van rond de 3.000 euro. Bovendien is het aandeel van douchen op je gasrekening best beperkt. Je betaalt veel extra voor weinig extra gasreductie. 

Warmtepomp zonder tapwater

De grootste gasreductie zit nog steeds in het verwarmen van de woning. Dit doet een warmtepomp zonder tapwater al. Om die reden adviseren we een warmtepomp zonder tapwater.

Wat dan als je vanuit duurzaamheid of idealistische overwegingen verder van het gas af wil? Je kunt het tapwater ook apart op laten warmen met een ander systeem. Denk aan een warmtepompboiler, speciaal voor het tapwater. Dan heb je alsnog alles geregeld.  

Hybride warmtepomp zonder tapwater of met tapwater: samenvatting

Samengevat: kies een warmtepomp zonder tapwater en doe er een aparte warmtepompboiler bij voor het tapwater. Zo blijft je warmtepomp (al) het vermogen geven voor het verwarmen van de woning. 

'Nu minder gas'-keuzehulp