Geluidsarme en stille pelletkachel

Stille pelletkachel zonder ventilator

BlueSolid heeft meerdere pelletkachels in het assortiment welke zeer stil zijn. Wij hebben stille pelletkachels in verschillende prijzen. Is het geluid een belangrijk item voor jouw, dan raden wij aan om de verschillende kachels te komen beluisteren in onze showroom.

stille pelletkachels | BlueSolid

Wat maakt een stille pelletkachel ?

Het geluid van een pelletkachel wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door drie functies binnen de kachel:

✓ Pelletaanvoer

✓ Afvoer Rookgassen

✓ Afvoer warme lucht

Pellet aanvoermethode

Start/stop pelletmotor

Om de pellets vanuit de tank naar de brander te transporteren, wordt een motor met vertragingskast gebruikt. Deze motor drijft de vijzel of het radwiel aan. De dosering wordt in de regel bepaald door de variabele draaitijd van de vijzel. Dit betekent dat de motor over het algemeen om de 6 seconden start en met X seconden draait. Het start- en stopmoment van de motor is hoorbaar. Er zijn ook pelletkachels waarin twee vijzels nodig zijn (bodemvoeders). Hierin zijn dus twee electromotoren geplaatst en is het geluid twee keer hoorbaar.

Pelletcontinu systeem

Er zijn ook pelletkachels waarbij de pelletmotor continu draait en de dosering bepaald wordt door de draaisnelheid. Omdat de motor niet stilstaat kan het toerental een heel stuk naar beneden. Dat maakt dat de motor in het geheel niet meer hoorbaar is.

Continu pelletaanvoer | BlueSOlid

Conclusie pelletaanvoer

Een pelletkachel met continu pelletaanvoer is een stille pelletkachel

Afvoer Rookgassen

De rookgassen van een pelletkachel worden door een ventilator naar buiten gedreven. Het toerental dat de ventilator moet draaien, maakt de kachel meer of juist minder hoorbaar. Technisch gezien zijn er twee uitvoeringen van de pelletkachel: open toestellen en gesloten toestellen

Open pelletkachel

Bij een open pelletkachel zijn de branderkamer en de pellettank niet volledig luchtdicht. Dit is voor het normaal functioneren geen probleem, want de ventilator zuigt zoveel lucht uit de branderkamer dat deze op onderdruk komt. Maar om de valse lucht te compenseren moet de ventilator meer toeren maken. Dit maakt dus meer geluid! 

Gesloten pelletkachel

Zoals de naam al doet vermoeden zijn bij een gesloten pelletkachel de pellettank en branderkamer hermetisch afgesloten. De ventilator zal hierdoor ongeveer 1000 toeren minder hard draaien, want de valse lucht hoeft niet meer gecompenseerd te worden. Dit maakt de gesloten pelletkachel een stuk stiller. Een ander pluspunt van deze uitvoering is dat er geen fijnstof in de woonkamer kan komen als de kachel niet aan is. Om fijnstof in de woonkamer te voorkomen moet wel de aanvoerlucht van buiten gehaald worden. Tevens heeft dit als bijkomend voordeel dat de kachel nog eens een stukje stiller wordt. Dit omdat het aanzuigen van de lucht, in de aanzuigbuis,niet meer hoorbaar is in de woonkamer.

Conclusie afvoer rookgassen 

Een gesloten pelletkachel is een stille pelletkachel.

Gesloten pelletkachel | BlueSolid

Afvoer warme lucht

De warme lucht die de kamer moet gaan verwarmen, wordt afgevoerd door een ventilator. De verplaatsing van lucht en het toerental van de motor zijn hoorbaar.

Warme luchtafvoer zonder ventilator

Er zijn pelletkachels waarbij de warmtewisselaar zo gebouwd is dat de warme lucht op natuurlijke wijze afgevoerd wordt. Hierdoor kan de kamer ventilator, op de laagste stand, volledig stoppen en op de hogere verwarmings standen minder toeren maken. Dit maakt dit soort kachels zeer stil. Er zijn ook pelletkachels zonder convectie ventilator. Maar door het volledig afwezig zijn van een kamer ventilator verliezen deze pelletkachels fors aan rendement en vermogen. En het is natuurlijk wel de bedoeling  dat de kachel je kamer voordelig lekker warm kan krijgen.  

Stofallergie en gesloten pelletkachels

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn gesloten pelletkachels stiller door de hermetisch gesloten pellettank. Door deze eigenschappen worden gesloten pelletkachels niet alleen rustiger en stiller maar ook geschikt voor mensen met stof allergie. Immers er wordt minder lucht en stof in beweging gebracht en de pellettank is volledig hermetisch gesloten. Hierdoor kan de pellet stof en pellet geur niet in de woonkamer komen.

Conclusie voor mensen met stof allergie

Gesloten pelletkachels zijn zeer geschikt voor mensen met stof allergie.

Overzicht met stille pelletkachels

Ben je benieuwd welke BlueSolid pelletkachels allemaal stil zijn, bezoek dan onze product overzicht met stille pelletkachels