Pelletkachel onderhoud

Pelletkachel onderhoud

Onderhoud aan je pelletkachel is zeer belangrijk en waarborgt de juiste functie. Tijdig pelletkachel onderhoud voorkomt dat er teveel vervuiling optreedt. Door vervuiling zal er steeds minder zuurstof naar het vuur geleid worden. De zuurstof/brandstof verhouding is dan niet goed meer en dat geeft een slechte verbranding. Na een X aantal branduren meldt de kachel dat het onderhoud uitgevoerd dient te worden.

Gevolgen van telaat of geen onderhoud

Bij het niet tijdig uitvoeren van het onderhoud kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Om deze reden zegt RR Trading met klem om het onderhoud aan je pelletkachel serieus te nemen. Telaat onderhoud kan leiden tot de volgende gevaarlijke situatie:

Opstart verloopt moeizaam

De opstart van een pelletkachel bestaat uit een vergassingsproces van pellets. De pellets warmen op en er komt gas (zichtbaar als witte rook) vrij uit de pellets. Bij een normale opstart komt er een beetje rook vrij en ontbrand direct. Bij een vervuilde pelletkachel zal de vergassingsperiode langer duren waardoor er meer gas in de branderkamer verzamelt. Als het verzamelde gas tot ontbranding komt kan er een kleine explossie komen. Gevolg is overdruk in de branderkamer welke wordt afgeblazen door veiligheidsgaten aan de voorkant. Dit betekend rook in de kamer en dat wil je ten alle tijden voorkomen.

Backfire door slechte verbranding

Een vervuilde pelletkachel krijgt per definitie teweinig zuurstof en teveel brandstof. Bij teveel brandstof kunnen de pellets ophopen in de branderkorf en zelfs overlopen. Als de kachel wordt uitgezet met teveel pellets in de branderkorf kan er backfire ontstaan. Backfire ontstaat als de kachel uit is en er nog smeulende pellets in de korf liggen. De warmte die hierbij vrijkomt gaat via de stortbuis naar de pellettank. Gevolg is dat de pellettank begint te smeulen. Pelletkachel brand is altijd het gevolg van telaat onderhoud en soms ook in combinatie met slechte pellets. 

Ruit snel zwart

Omdat het zuurstof en brandstof verhouding bij een vervuilde kachel niet meer in balans zijn krijg je slechte verbranding. Slechte verbranding geeft meer roet en dat zorgt ervoor dat je ruitje in zeer korte tijd volledig pikzwart wordt

Pelletkachel service beurt zelf uitvoeren 

Bij de wat oudere pelletkachels kan dat nog een aardige klus zijn en je moet goed weten wat je moet doen (ondanks onze handleiding welke in het Nederlands, te downloaden is via deze site). Bij twijfel raden wij je aan het onderhoud uit te laten voeren door een gecertificeerde monteur. Bij de latere versies, zoals hieronder afgebeeld, is het onderhoud zeer eenvoudig zelf te doen. Tijdens het ontwerp proces is rekening gehouden met de toegankelijkheid van bepaalde ruimtes. Dit maakt het dusdanig eenvoudig dat zelfs de eindgebruiker gemakkelijk toegang heeft. 

Cayenne onderhouds vriendelijke pelletkachel   Pelletkachel onderhoudsarm - Artel norma       Elite pelletkachelZeer eenvoudig onderhoud aan de Artel Petite

Onderhoudshandleiding pelletkachel

Bijna alle BlueSolid pelletkachels hebben een Nederlandstalige onderhoudshandleiding. Deze zijn per type kachel te downloaden op de product pagina. BlueSolid heeft als uitgangspunt dat wij geen geheimen willen hebben omtrent uw aangeschafte kachel. Dit in tegenstelling tot vele concurrenten! Wij doen alles voor een glimlach. 

Afspraak pelletkachel onderhoud en service

Om de kwaliteit en juiste functie te behouden adviseren wij u om de pelletkachel minimaal 1x per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit kunt u zelf doen of laten doen door een monteur. Wilt u zelf de pelletkachel een onderhoudsbeurt geven download dan de gewenste onderhoudsmanual op de productpagina.

Garantie op pelletkachel

Bij het zelf uitvoeren van het onderhoud vervalt het recht op de nog lopende garantie.

Wilt u het onderhoud laten uitvoeren? 

  • Vul dan onderstaand contact formulier in.
  • Geef het merk en type pelletkachel aan.

Gebruik onderstaande knop om onderhoud aan te vragen: