Stille pelletkachel

Stille pelletkachel BlueSolid is de specialist voor je kwalitatieve, voordelige en stille...
Lees meer
Filteren
Selectie verfijnen

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

De motor in de kachel

Naast een tank met pellets heeft een pelletkachel een motor. Het motorsysteem verschilt.

Bij een start/stop-systeem maakt de kachel een normaal geluid. De motor doseert (via een vijzel) de aanvoer van de pellets. Zo komen de pellets vertraagd binnen voor het verbrandingsproces. Hiervoor start en stopt de motor om de zoveel tijd. Dat is hoorbaar. Sommige mensen omarmen dit specifieke geluidje als de ‘charme’ van een pelletkachel. Anderen wensen juist een stille pelletkachel. Dat kan gelukkig.

Stille pelletkachel met continu draaiende pelletmotor

Het andere motorsysteem is namelijk de (stilletjes) continu draaiende pelletmotor. Daarbij staat de motor tussentijds niet stil. Daarom kan het toerental naar beneden, waardoor de motor niet meer hoorbaar is. Zo krijg je een stille pelletkachel. Wel zo prettig als je de normale klank van de kachel niet kunt waarderen. Een pulserende motor (start/stop, pulsen) zal je niet langer frustreren.

Andere factoren stille pelletkachel

Door de bijna perfecte verbranding heb je vrijwel geen rook. Een fijn idee voor jezelf en de buren: geen rookoverlast. Bij zo’n ouderwetse houtkachel zit je daar wél mee. Een moderne pelletkachel heeft enkel wat rookgassen, die nauwelijks zichtbaar zijn. Maar ‘hoorbaar’ is een ander verhaal. De afvoer van de rookgassen betreft een potentiële geluidsfactor. Afhankelijk van het type toestel.

Je hebt open en gesloten pelletkachels. De branderkamer en pellettank laten lucht door bij de open variant. Dat kachel redt zich daar uitstekend mee. Er komt alleen een extra compensatieproces op gang. Hierdoor dient de ventilator meer toeren te maken. En meer toeren betekent meer geluid. De gesloten variant heeft een hermetisch afgesloten pellettank en branderkamer. En is dus veel stiller.

Afvoer warme lucht optimaliseren

De warme lucht voor de kamer wordt afgevoerd door een kamerventilator. In moderne pelletkachels zijn de warmtewisselaars hiervoor vergaand geoptimaliseerd. Daardoor kan de ventilator bij lage verwarmingsstanden al snel stoppen. Bij hoge verwarmingsstanden hoeft de ventilator minder toeren te maken. Wederom levert dit een stille pelletkachel op.