Wat is het verschil tussen een gesloten- en een open pelletkachel? 

Een pelletkachel zet houtpellets om in hete rookgassen. Een warmtewisselaar binnenin de kachel zorgt dat de hete gassen in warme lucht worden omgezet. Deze luchtstroom wordt via de voor- of bovenzijde van de kachel direct de kamer ingeblazen. 

Een open pelletkachel haalt de te verwarmen lucht uit de ruimte zelf. Een gesloten pelletkachel kan dat niet, omdat de tank en de branderkamer hermetisch zijn afgesloten. Een gesloten pelletkachel haalt zijn zuurstof alleen uit een externe aanvoerbuis of via een concentrische buis. 

Een open pelletkachel is prima voor oudere woningen, omdat hier vaak genoeg verse lucht wordt binnengelaten. Bij sterk geïsoleerde (nieuwbouw) woningen kan een open pelletkachel echter problemen opleveren. De branderkamer kan lucht uit de afgesloten woonruimte trekken en zorgen voor onderdruk. 

Waarom kiezen voor een gesloten pelletkachel?

De hermetisch afgesloten elementen zorgen niet alleen voor minder kans op ongezonde rookgassen in de woonkamer, maar leveren ook nog eens een zeer hoog rendement. Gesloten pelletkachel beïnvloeden het binnenhuisklimaat niet.